nieuws

Waterstof, laadpalen, ict …

installatiebranche

Elektrotransfer en Uw Duurzame installateur hielden voor het eerst samen een Techdag. Tijdens de bijeenkomst werden installateurs bijgepraat over belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.

Waterstof, laadpalen, ict …

Mascha Smit, lector Duurzame Energie bij de HAN, ging in op de mogelijke rol van waterstof in NOM-woningen en de energietransitie.  Ze legde uit dat de belangstelling voor waterstof in golfbewegingen gaat. “Momenteel is er veel aandacht voor waterstof. Dit is goed te verklaren. Alleen waterstof is geschikt voor langdurige, grootschalige opslag. ”

Kosten waterstof

Nederland loopt qua certificering en normen achter op waterstofgebied, vertelde Smit. “Er zijn ook te weinig installateurs met kennis van waterstof. Maar het grootste probleem zit hem in de kosten.” Schaalvergroting is noodzakelijk om van groene waterstof een succes te maken.

E-installateur & verwarmen

E-installateurs krijgen steeds vaker te maken met W-technieken, vertelde Peter Bos van Draaijer Installatietechniek.  Wat moet een E-installateur weten van W-technieken? En wat moet hij in ieder geval kunnen?  “Doordat we van twee energiebronnen naar één energiebron gaan krijg je een versmelting van specialismen. Installaties worden complexer en de markt veeleisender. In simpele woningen komt steeds meer engineering. We moeten kennis en kunde vergaren om mee te kunnen manoeuvreren op de energietransitie. Je moet mee”, aldus Bos. Volgens hem hebben E-installateurs een ontzettend grote markt als ze zich meer gaan verdiepen in verwarmen.

Erkenningsregeling binnenverlichting

Terry Heemskerk van Techniek Nederland en Marcel den Haan van Fedet gingen in op de nieuwe erkenningsregeling Binnenverlichting. Deze erkenningsregeling moet het voor installateurs makkelijker maken zich te onderscheiden. Tijdens de cursus is er veel aandacht voor soft skills, zoals het geven van adviezen. De cursus wordt afgesloten met een examen.  De bestaande erkenningsregeling voor laagspanningsinstallaties is een integraal onderdeel van de nieuwe erkenningsregeling.

Nog veel panden zijn nog niet voorzien van duurzame verlichting, terwijl dit wel zou moeten, vertelde Frans Konings, salesmanager bij Signify. “Eindgebruikers zijn verplicht energie te besparen en energiezuinige verlichting te installeren. Laten we die benutten. Vraag klanten: ‘wat wil je gaan doen in die ruimte?’ Inspireer ze.”

Gelijkspanning

Harry Stokman van Direct Current behandelde op de Techdag ontwikkelingen op het gebied van gelijkspanning. Verschillende initiatieven kwamen aan bod, zoals  de al gerealiseerde DC-projecten Pulse en Circl.

Slimme laadpalen

Robin Berg van Lomboxnet/Wedrive solar vertelde onder andere  over tweezijdig laden met slimme laadpalen. Door gebruik te maken van directionele laadpalen kunnen auto’s dienen als energieopslag. Lomboxnet is een initiatief van bewoners in de Utrechtse wijk Lombok.  Berg gaf aan dat er in Utrecht meer dan 100.000 auto’s zijn. En dat er maar 8.500 bidirectionele auto’s nodig zijn om heel Utrecht van energie te voorzien.

Momenteel heeft Utrecht 150 bidirectionele laadpunten. Utrecht is de eerste stad ter wereld waar er zoveel staan.  Het is de ambitie van regio Utrecht in 2020 een lokaal energie- en mobiliteitssysteem te hebben, gebaseerd op 1.000 laadpalen, 1.000 elektrische (deel)auto’s en 10.000 zonnepanelen.

ICT & de installateur

Steeds meer apparaten zijn verbonden met internet. Daarom wordt ict nog veel belangrijker voor de installatiebranche. “Het is noodzakelijk dat de installateur bijleert op het gebied van ict”, aldus Hans Hoogeveen van Hatraico. “Zorg voor voldoende basiskennis, kies de goede producten en vertrouw niet alleen op kennis van fabrikanten.” Internet 3.0 rust  volgens hem op drie pijlers: big data, internet of things en artificiële intelligentie.

De Techdag van Elektrotransfer en Uw Duurzame Installateur was 10 september op de KNVB Campus in Zeist.

Reageer op dit artikel