partner nieuws

Stationsautomatisering ’80 procent van alle projecten modulair’

installatiebranche

Stationsautomatisering ’80 procent van alle projecten modulair’

Jelle Sieswerda, consultant: ‘We werken meestal in bestaande en soms verouderde stations. Daar kom je diverse toegepaste technieken tegen, afkomstig uit de kleinere netwerkbedrijven die nu geclusterd zijn. Iedere organisatie had zijn eigen voorkeuren en iedere ingenieur zijn eigen stijl. Het gevolg: stations met telkens een iets andere aanpak. Met modulair secundair stijgen we boven de individuele technieken uit met standaardoplossingen die 50% tijd gaan besparen.

De nieuwe aanpak betekent: niet langer ad hoc voortbouwen op bestaande technieken, maar eerst kijken naar wat veiliger, beter, sneller en goedkoper kan. We kunnen straks minder intensief, en dus veel sneller en veiliger, achterhalen wat er scheelt. En ook nog per module in plaats van per station.’

Jelle: ‘Stedin heeft 245 stations die in aanmerking komen voor Stationsautomatisering en Beveiliging. Voor het pilotproject Spaanse Polder gaat het om acht modules, een combinatie van hard-, firm- en software, die voor de enkelrail en voor de dubbelrail systemen standaard kunnen worden ingezet bij dit type stations. We werken aan een 80 procent standaardaanpak met 20 procent ruimte voor “specials” per specifiek station.’

Jelle: Technologische veroudering gaat erg snel. Maar modulair werken is een goed migreerbaar productieproces.’ Naar verwachting hebben we over een paar jaar zoveel modules doorontwikkeld dat we steeds meer en beter modulair gaan werken. Van alle projecten zal dan 80 procent modulair secundair werken. Met de ervaringen tot nu toe is dat volstrekt haalbaar.’

Stationsautomatisering (SA) en Beveiliging in cijfers
•    2016-2017: Pilotproject modulair secundair (Spaanse Polder)
•    268: aantal stations van Stedin dat voor SA in aanmerking komen.
•    50 procent: verwachte tijdsbesparing met modulair werken.
•    40-50 jaar: levensduur transformator.
•    20 jaar: maximale levensduur automatisering.
•    8: aantal modules in project Spaanse Polder.
•    3: aantal componenten (hardware, firmware en software) waaruit een module bestaat.

Bekijk ook het filmpje:

Reageer op dit artikel