artikel

Hoe produceer je wit ledlicht?

verlichting

Het spectrum van een led is altijd een nauwe band spectrum en daarom is het licht van leds altijd gekleurd licht. Maar voor algemene toepassingen is geen gekleurd licht gewenst, maar een witte kleur licht, die afhankelijk van de omstandigheden koel of warm wit moet zijn. Er is een aantal mogelijkheden om toch wit licht te produceren.

Hoe produceer je wit ledlicht?

Door Rienk Visser

Meerdere leds combineren

Door het licht van minimaal drie leds te combineren, elk met een andere kleur, wordt wit licht verkregen. Hiervoor wordt in het algemeen de combinatie van rood, groen en blauw gebruikt (RGB-ledcombinatie). De kleurweergave van zo’n combinatie van drie nauwe spectrale banden is zeer matig. Soms worden amberkleurige leds toegevoegd om de kleurkwaliteit iets te verbeteren. De manier waarop het licht gemengd wordt is belangrijk om hinderlijk zicht op de verschillend gekleurde leds te voorkomen en om geen hinderlijk gekleurde schaduwen te krijgen.

Witlicht-fosforled

Wit licht van goede kwaliteit met een goede kleurweergave kan verkregen worden door een blauw lichtled te voorzien van fluorescentiepoeder. Het fluorescentiepoeder zet een deel van het blauwe licht om in licht van andere golflengtes zodat het spectrum zich bijna over het hele zichtbare gebied van het spectrum uitspreidt. In de verlichtingswereld worden fluorescentiepoeders veelal (eigenlijk foutief) aangeduid als fosforen. Vandaar ook de gebruikte naam: witte fosforled. Door verschillende soorten fosforen in verschillende doseringen toe te passen kunnen witlichtleds geproduceerd worden in verschillende kleurtemperaturen (tinten van wit licht) met verschillende kwaliteiten van kleurweergave.

Multilaag ledchip

Onderzoek is gaande naar multilaag ledchips waarin elke laag een bepaalde kleur licht opwekt. Een drielaags chip die respectievelijk rood, groen en blauw licht produceert zou dan uit een enkele led-chip wit licht kunnen opleveren.

Reageer op dit artikel