artikel

Gedragscode lichtberekeningen helpt installateurs zich te onderscheiden

verlichting

Wie een lichtplan aanbiedt, voert veelal meerdere lichtberekeningen uit. In de praktijk blijken aangeboden lichtberekeningen nogal eens van elkaar te verschillen aangezien uniforme regels voor het berekenen van een lichtplan ontbreken. NSVV, de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde stelde daarom samen met de Nederlandse Licht Associatie de Gedragscode lichtberekeningen op.

Gedragscode lichtberekeningen helpt installateurs zich te onderscheiden

Door Evi Husson

De partijen die gebruik maken van de gedragscode hanteren dezelfde werkprincipes voor hun berekeningen.

Kennis

Er is een aantal aspecten dat bij lichtberekeningen doorgaans een uitdaging vormt. Rob van Heur, expert en bestuurslid bij NSVV, hierover: “De belangrijkste uitdaging is kennis. Je hebt tegenwoordig eenvoudige software om lichtberekeningen te maken. In principe kan iedereen ermee aan de slag. Echter, dit staat niet garant voor een goede lichtberekening. Ik vergelijk het wel eens met een tekstverwerkingsprogramma waarmee je in principe zonder problemen een tekst in een andere taal kunt typen. Maar ben je deze vreemde taal niet machtig, dan krijg je een slecht resultaat. Zo werkt het ook met lichtberekeningsprogramma’s. Wie niet in staat is om met de hand een lichtberekening te doen, schaaft beter eerst zijn kennis bij, voor hij met de software aan de slag gaat.”

‘Goed nadenken over variabelen’

“De gedragscode zorgt ervoor dat de installateur geholpen wordt om goed na te denken over alle variabelen die hij in moet voeren in de lichtberekening. Het bewust omgaan met deze parameters en het motiveren van je keuzes, draagt bij aan een optimaal representatief beeld en een goed lichtplan.” Dit zegt Mark Laponder, lid kernteam indoor verlichting bij NSVV.

Gedragscode als verkoopargument

Laponder: “Wanneer je lichtberekeningen inlevert volgens de gedragscode, word je gedwongen om je kennis en kunde toe te passen. De gedragscode kun je met andere woorden ook zien als een waarborg dat er correcte berekeningen zijn gemaakt die positief uitpakken. Vraagt een opdrachtgever niet naar lichtberekeningen volgens de gedragscode, dan zullen er mogelijk andere installateurs goedkopere offertes aanbieden. Dan is het belangrijk dat je je als expert kunt profileren en onderscheiden. De gedragscode wordt door installateurs dan ook regelmatig als verkoopargument ingezet.”

Energiebesparing versus lichtkwaliteit

Veel klanten stellen tegenwoordig bijzondere eisen rond energiebesparing. Laponder: “Steeds meer bedrijven willen hun energielast zo laag mogelijk krijgen. Dat is op zich een positief gegeven, maar de kwaliteit van het licht mag niet worden vergeten.”

Ledtubes

Rob van Heur vult aan: “Met de gedragscode willen we aangeven dat energiebesparing niet het enige aspect is dat telt, maar ook de kwaliteit van het licht. Vooral in de retrofitmarkt met ledtubes wordt nog te weinig naar lichtberekeningen gekeken. Een bestaande TL-buis wordt klakkeloos vervangen door een ledbuis om energie te besparen, zonder dat daarbij gekeken wordt wat de impact is op de lichtkwaliteit. Misschien resulteert zestig procent besparing wel in vijftig procent minder licht?  Ook daar zou een installateur een adviserende rol op zich kunnen nemen.”

In volgende berichten gaan we in op verschillende aspecten van lichtberekeningen.

Reageer op dit artikel