nieuws

Blauw licht bij nachtwerk verhoogt risico op kanker

verlichting

Blauw licht bij nachtwerk verhoogt risico op kanker

Nieuw onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) legt een verband tussen de blootstelling aan blauw licht en een hoger risico op de ontwikkeling van prostaat- en borstkanker.

De resultaten zijn op 23 april 2018 gepubliceerd onder de titel “Evaluating the Association between Artificial Light-at-Night Exposure and Breast and Prostate Cancer Risk in Spain” in het medisch tijdschrift Environmental Health Perspectives.

 

Nachtelijke blootstelling

Het onderzoek is verricht onder meer dan 4.000 mensen in 11 verschillende regio’s in Spanje, in leeftijd variërend van 20 en 85 jaar. “Met dit onderzoek wilde we vaststellen of in steden de nachtelijke blootstelling aan kunstmatig licht invloed heeft op deze twee vormen van kanker”, zo legt onderzoeker Manolis Kogevinas uit. Kogevinas coördineerde het onderzoek bij ISGlobal.

 

Kleur openbare verlichting

De niveaus van kunstmatig licht in de openbare ruimte zijn vastgesteld aan de hand van beelden afkomstig van het ruimtevaartstation ISS (International Space Station). Nachtelijk beeld van Madrid en Barcelona is gebruikt om op grote schaal de kleur van de openbare verlichting vast te stellen en de inzet van blauw licht emitterende ledverlichting.

 

 

Stralingsniveaus van blauw licht

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt voor beide Spaanse steden dat deelnemers die zijn blootgesteld aan hogere stralingsniveaus van blauw licht, een 1,5x hogere kans hebben op de ontwikkeling van borstkanker en een 2x hogere kans op prostaatkanker, vergeleken met een populatie die niet of minder is blootgesteld aan blauw licht. In 2017 kwam een onderzoek van Harvard Medical School tot vergelijkbare resultaten voor wat betreft borstkanker bij onderzoek onder verpleegkundigen die in nachtdiensten werkten.

 

De onderzoekers stellen dat meer onderzoek en data  nodig is om de relatie tussen kunstmatig licht een het risico op kanker ondubbelzinnig vast te stellen

 

Hormoon melatonine

De sleutelfactor is het hormoon melatonine. “Nachtwerk en de blootstelling aan licht in de nachtelijke uren veroorzaakt een verstoring van het circadiaans ritme, wat kan leiden tot hormoonafhankelijke vormen van kanker.” De onderzoekers stellen dat meer onderzoek en data  nodig is om de relatie tussen kunstmatig licht een het risico op kanker ondubbelzinnig vast te stellen. Een van de beperkingen van het onderzoek is dat het om deels door de populatie zelf gerapporteerde data gaat en niet om door de onderzoekers gemeten data. “In een volgend onderzoek zouden sensoren de verlichtingniveaus moeten meten”, zo besluit onderzoekster Ariadna García.

 

Verder lezen

De gezondheidsrisico’s van blauw licht in ledverlichting

Onrust en oogschade door blauw in ledlicht?

Blauw uit led heeft impact op kwaliteit nachtrust

 

 

Reageer op dit artikel