nieuws

Intelligent verlichting beheren met Dali

verlichting

In professionele omgevingen wordt regelmatig gebruik gemaakt van lichtmanagementsysteem Dali. Maar wat is het, welke mogelijkheden biedt het systeem en waar moet men rekening mee houden tijdens de installatie? Een overzicht.

Intelligent verlichting beheren met Dali

Wat is Dali?

Dali, wat staat voor Digital Adressable Lighting Interface kwam rond de eeuwwisseling tot stand. Het is een open protocol en internationale standaard voor het beheren van verlichting. Fabrikanten hebben onderling afspraken gemaakt en een overeenstemming bereikt over hoe verlichting door middel van regel- of besturingssystemen met elkaar moet communiceren. Met andere woorden, alle Dali-lichtmanagementsystemen – onafhankelijk van fabrikant of toeleverancier – zijn vanuit dezelfde basis opgebouwd. De standaard is in de norm IEC 62386 vastgelegd.

Leestip: Smart Lighting, wat komt er bij kijken?

Waarom Dali?

Dali kan worden gebruikt voor eenvoudige aansturing van verlichting, maar ook voor complexe systemen. Het is een intelligent communicatiesysteem dat enerzijds de verlichting aanstuurt: denk aan commando’s als het van kleur of intensiteit veranderen, aan- of uitschakelen,… Anderzijds is er dankzij de tweewegcommunicatie ook feedback mogelijk. Niet alleen de status van de verlichting kan worden gemonitord, ook het batterijniveau van noodverlichting, het energieverbruik, de branduren, de beweging (sensoren), het opmerken van defecte drivers en dimmogelijkheden. Omdat de communicatie in twee richtingen verloopt is de controle over de verlichtingsinstallatie mogelijk.

Voordelen Dali

Energiebesparing
Een voorbeeld van een veelgebruikte toepassing is het daglicht afhankelijk dimmen. Wanneer een automatische dimregeling met instelbare lichtmeter wordt geïnstalleerd kan het licht continu worden gemeten en gemonitord. Op een zonnige dag worden de armaturen automatisch gedimd wat veel energiebesparing oplevert. Ook het dimmen of uitschakelen van verlichting wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd behoort tot de mogelijkheden.

Leestip: Ongekende mogelijkheden smart lighting

Flexibel inrichten
Dali is gebaseerd op een individueel adresseerbare architectuur en tweewegcommunicatie. Het heeft daarbij meestal 64 adressen, 16 groepen met adressen en 16 scènes. Er kunnen met andere woorden meerdere groepsinstellingen en scène-instellingen worden geprogrammeerd zodat de verlichting perfect op de omgeving kan worden afgestemd. Ook het opnieuw inrichten van verlichting, bijvoorbeeld bij het herindelen van ruimtes gaat eenvoudig.

Leverancier-/Merkonafhankelijk
Door het standaard protocol kunnen alle leddrivers, ongeacht merk of leverancier digitaal worden aangestuurd. Ze zijn dankzij de open standaard compatibel met elkaar.

Nieuwe ontwikkelingen Dali

De IEC 62386-standaard werd voor het eerst opgesteld in 2000 en heeft inmiddels herzieningen ondergaan. Zo kan bij Dali 2 in tegenstelling tot Dali bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van lichtsensoren en control devices.

Samenwerking

Meerdere grote fabrikanten zijn aangesloten bij DALI AG: ABB, BAG, Ceag, Dial, Erco, Etap, Hadler, Helvar, Johanson Controls, Lightolier, Lutron, Luxmate, May&Christie, Osram, Philips, Tridonic,… Zij zullen voortdurend zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden en vernieuwingen.  Denk aan koppelingen met zonnewering, temperatuursensoren, gordijnen, sensoren,…

Bedraad en stabiel

Dali is in vergelijk met draadloze systemen op dit moment vaak nog beter beveiligd en minder storingsgevoelig.

Lees ook:

‘Elk armatuur heeft een eigen IP-adres’

NEN 1010 streng voor verlichtingsarmaturen

Reageer op dit artikel