nieuws

‘Minieme afwijking zorgt al voor moeilijkheden’

verlichting

Het kantoor van de Goede Doelen Loterijen moest een van de meest duurzaam gerenoveerde kantoren van Nederland worden. De bijzondere architectuur, inrichting en verlichting zorgen voor een fenomenale uitstraling.

‘Minieme afwijking zorgt al voor moeilijkheden’
Fotografie: Jasper Juinen

Door Evi Husson

In de Beethovenstraat in Amsterdam is een leegstaand kantoorpand omgetoverd tot een duurzaam vernieuwd pand met een BREEAM ‘outstanding’ certificering.  Het pand is het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen.

Venus IQ

De lichtlijnen in de trapleuningen zijn op maat gemaakt. Daarvoor was veel afstemming nodig. Roel Meijer, managing director bij Q-CAT Lighting: “De installateur heeft de segmenten van de balustrade exact opgemeten en aan ons doorgegeven. De toegepaste lichtlijn is de Venus IQ White sideview van het fabricaat LED Linear. De productielengtes van de lichtlijn wordt in de fabriek op lengte geproduceerd.” De toegepaste Venus IQ white lichtlijn is voorzien van een tunable white ledstrip (2500K-4800K) en is ingegoten in polyurethaan. “Hierdoor ontstaat een puntvrij lichtbeeld.”

Lichtlijn plaatsen

De plaatsing van de verlichting bleek uiteindelijk moeilijker dan gedacht. De Lange: “Bij het plaatsen van de lichtlijn in de leuning bleek deze in eerste instantie niet te passen. Omdat alle componenten naadloos op elkaar aansluiten zorgt een minieme afwijking al voor moeilijkheden. Alles was goed opgemeten, maar de verflaag bleek dikker te zijn aangebracht dan waarop was geanticipeerd in de berekeningen.”

Dikkere verflaag

De dikkere verflaag zorgde ervoor dat de armatuur net niet in de nis paste. “Als oplossing hebben we de bevestigingsstrip die om de verlichting heen zat – een schroefbevestiging – gedemonteerd zodat we met een tweecomponentenlijmoplossing de lichtlijnen konden bevestigen. Met deze oplossing konden we de lichtlijn probleemloos plaatsen.”

Lees meer over dit project in het artikel Lichtlijnen op maat voor nieuw pand Goede Doelen Loterijen.

Reageer op dit artikel