nieuws

Wat zijn leds nou eigenlijk?

verlichting

De ontwikkeling van ledverlichting is enorm snel te gaan. Maar wat is een led nu eigenlijk?

Wat zijn leds nou eigenlijk?
Signaallampjes in diverse kleuren.

Door Rienk Visser

Leds bestaan uit vaste stof waarin licht opgewekt wordt. Een veel gebruikte verzamelnaam voor ledverlichting is vaste stofverlichting (‘solid state lighting’). Het woord led staat voor ‘light emitting diode’ en geeft aan dat het vaste stofmateriaal in feite een diode is die gemaakt is van halfgeleidermateriaal.

Signaallampjes

Het principe dat in een vaste stof licht opgewekt kan worden is voor het eerst beschreven door H.J. Round in 1907. Pas vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn daadwerkelijk ledproducten op de markt gekomen. Tot midden jaren negentig van de afgelopen eeuw waren dit kleine signaallampjes die juist voldoende licht gaven om opgemerkt te worden als je er rechtstreeks in keek. Ze werden en worden toegepast als, meestal rode en groene, indicatorlampjes in afstandsbedieningen en allerlei elektronische apparatuur.

Leds voor verlichting

Pas vanaf eind vorige eeuw begin deze eeuw kwamen leds op de markt die zo’n hoge lichtstroom hadden en zo efficiënt waren dat ze ook voor verlichting toegepast konden worden. Deze leds worden, om ze te onderscheiden van de signaalledlampjes, meestal ‘high power leds’ genoemd. Waar leds aanvankelijk alleen geproduceerd konden worden als bijna monochromatische, gekleurde, lichtbronnen, is het nu mogelijk, bijvoorbeeld door de toepassing van fluorescentiepoeders, om witte leds te produceren van hoge kleurkwaliteit.

Efficiëntie van leds

Vandaag de dag is de efficiëntie van leds te vergelijken met die van de betere gasontladingslampen en sommige typen zijn zelfs nog veel beter. De lichtstroom van één enkele led kan meer zijn dan die van een 500 W gloeilamp (ca. 8.000 lumen).

Leds samenbouwen tot lichtbron

Door meerdere kleine leds samen te bouwen tot een lichtbron is het mogelijk om deze lichtbronnen voor veel verschillende applicatiegebieden, zowel binnen als buiten, toe te passen. Ook worden meerdere kleine leds over het oppervlak van een armatuur verdeeld voor het verkrijgen van een gelijkmatige lichtverdeling over een groter oppervlak.

Over leds valt natuurlijk veel meer te vertellen. Dat doen we in volgende berichten.

Reageer op dit artikel