nieuws

Diervriendelijke verlichting voor nieuwbouwgebied in Ede

verlichting

Verlichting die geschikt is voor vleermuizen en andere dieren, maar ook voor fietsers in de spits. Lightwell ontwikkelt zulke armaturen voor de in aanbouw zijnde wijk bij de oude Frisokazerne in Ede.

Diervriendelijke verlichting voor nieuwbouwgebied in Ede

De armaturen komen te hangen in straten van nieuwbouwgebied De Kazerneterreinen. Hier zal het in de spits druk zijn met fietsers, terwijl ’s nachts dieren vrij spel hebben.

Diervriendelijke verlichting

Lightwell bedacht een ledlichtbron die kan schakelen tussen diervriendelijk licht en functioneel licht. Door het intelligente op afstand te besturen systeem kan de gemeente Ede in de spits dit ‘gewone’ licht (ongeveer 3000 kelvin) instellen. ’s Nachts schakelt de gemeente naar de diervriendelijke variant (2200 kelvin).

Vleermuizen

Verkoopdirecteur Virgil Warnars van Lightwell: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vleermuizen veel last hebben van normale ledverlichting, maar veel minder van de verlichting die wij in Ede gaan ophangen.” Warnars benadrukt dat het gaat om een verantwoorde oplossing en dat verkeersveiligheid voorop staat.

Lichtsterkte afstellen

De verlichting is snel aan te passen aan nieuw wetenschappelijk inzicht. Warnars: “De lichtsterkte kan heel eenvoudig afgesteld worden. We zijn in staat om op een ingenieuze manier lichtkleuren te mengen.”

Een ander artikel over diervriendelijke verlichting:
Reageer op dit artikel