nieuws

Erkenningsregeling voor installateurs van binnenverlichting

verlichting

Techniek Nederland en Fedet/NLA introduceren een erkenningsregeling op het gebied van binnenverlichting.

Erkenningsregeling voor installateurs van binnenverlichting

Met deze erkenning kunnen installateurs van binnenverlichting hun kennis zichtbaar maken. Om voor de erkenning in aanmerking te komen, moet een bedrijf de erkenning voor laagspanningsinstallaties van InstallQ hebben en de cursus Lichtadvies Binnenverlichting volgen.

Ledverlichting

Advisering en ontwerp zijn belangrijke aandachtspunten in de nieuwe erkenningsregeling. De cursus Lichtadvies Binnenverlichting is zo ingericht dat deelnemers gedeeltelijk zelf kunnen bepalen wanneer zij de lesstof volgen. Een deel van de cursus wordt namelijk aangeboden via de e-learning modules ‘basis licht en verlichtingskunde’ en ‘lichtbronnen en armaturen en controls’.

Lichtsoftware

De cursusonderdelen ‘lichtontwerp interieur’, ‘lichtsoftware’ en ‘soft skills/adviesvaardigheden’ zijn klassikaal. De cursisten sluiten de cursus af met een examen. Dit bestaat onder meer uit het geven van een advies voor binnenverlichting in een specifiek gebouw.

Hoge energierekening

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland:  “Te veel bedrijven hebben een onnodig hoge energierekening en zijn een dief van hun eigen portemonnee. Bovendien zijn investeringen in bijvoorbeeld slimme ledverlichting razendsnel terugverdiend.”

Klimaatdoelstelling

Als Nederland overstapt op ledverlichting houdt dit een reductie in van ruim drie Mton CO2. Dit is een besparing die overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van drie miljoen huishoudens. Terpstra: “Daarmee voldoen we in één klap aan de klimaatdoelstelling voor de gebouwde omgeving. Het is dus belangrijk dat verlichtingsbedrijven de nieuwe erkenning halen.”

Reageer op dit artikel