nieuws

‘Lichtkennis installateurs veroudert snel’

verlichting

Nederland stapt steeds sneller over op ledverlichting. Ook groeit de vraag naar nieuwe technieken als smart lighting en human centric lighting. Het kennisniveau van installateurs vormt een uitdaging bij het voldoen aan deze vraag. Dat zegt DNE Research op basis van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport.

‘Lichtkennis installateurs veroudert snel’

“Bedrijven hebben steeds positievere ervaringen met led. Vooral problemen met kleurweergave zijn goeddeels opgelost. Maar zaken als dimmen, flicker of netvervuiling zorgen nog regelmatig voor problemen.” Dit zegt Rolf Heynen, directeur  van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

Betere communicatie

“Deze problemen zijn vaak te ondervangen door betere communicatie tussen installateurs en fabrikanten. Maar dan moeten installateurs wel goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden”, aldus Heynen.

Smart lighting & human centric lighting

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. Het merendeel van deze respondenten verwacht dat er de komende jaren meer vraag zal zijn naar smart lighting en human centric lighting. Ook hierbij zou volgens het rapport het kennisniveau van installateurs een remmende factor kunnen zijn.

Leestip van de redactie: Harmonischen verkorten levensduur lampen

Investeren in opleiden

“Deze nieuwe technieken kunnen zorgen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit”, aldus Heynen. “Maar de snelheid waarmee ze nu opkomen betekent wel dat de kennis van installateurs snel veroudert. Wij sporen de elektrotechnische sector dan ook aan om de komende vijf jaar stevig te investeren in het kennisniveau van personeel en opleidingen van vooral installateurs.”

Vakbeurs LED + Elektro

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2020 werd woensdag 2 oktober gepresenteerd tijdens de LED + Elektro Business Day in Driebergen. Het onderzoek voor het rapport werd uitgevoerd in opdracht van de vakbeurs LED + Elektro. Deze is 13 en 14 november in Den Bosch.

Reageer op dit artikel