nieuws

Richtlijn over effect van licht op de gezondheid

verlichting

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde publiceerde de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen. Hierin is veel aandacht voor het effect van licht op welzijn en gezondheid.

Richtlijn over effect van licht op de gezondheid

Vooral in de ‘donkere maanden’ is het juiste licht op de werkplek erg belangrijk, zegt NSVV. Volgens de stichting gebeurt het nog te vaak dat kantoorgebouwen vol hangen met duurzame lampen in prachtige armaturen, maar dat er onvoldoende oog is voor het licht.

Invloed licht op gezondheid

“Het draait juist allemaal om licht.” Dit zegt John de Joode, voorzitter van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde. “Mensen realiseren zich onvoldoende wat het effect is van licht op welzijn, humeur en zelfs op je gezondheid.”

Licht versterkt het bioritme

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat daglichtsimulatie een positief effect heeft op het bioritme. En dat te weinig licht het bioritme nadelig kan beïnvloeden en kan leiden tot stress en concentratieproblemen. In de richtlijn Verlichting Kantoorgebouwen staat veel over het effect van licht op welzijn en gezondheid.

Eisen verlichtingssystemen

In de richtlijn staan de eisen voor het ontwerp, de gebruiksmogelijkheden -en middelen, het onderhoud van verlichting en de minimale eisen die aan verlichtingssystemen gesteld moeten worden in termen van kwantiteit en kwaliteit. Er is aandacht voor het zich veilig kunnen verplaatsen in kantoorgebouwen, het uitvoeren van visuele taken, het effect van licht op welbevinden en gezondheid, noodverlichting, gebruiksmogelijkheden en energiegebruik.

Reageer op dit artikel