nieuws

Veel afgedankte lampen en armaturen uit kantoren

verlichting

Voor installatiebedrijven in de verlichting is er de komende jaren veel werk aan de winkel, want vanaf de zomer van 2020 moeten alle kantoorpanden volledig overgeschakeld zijn op led.

Veel afgedankte lampen en armaturen uit kantoren

Dat betekent dat er volgend jaar nog veel afgedankte lampen en armaturen vrijkomen uit deze gebouwen. Hoe moet deze e-waste verwerkt worden? Lampen en armaturen moeten apart van elkaar verzameld worden. Dit is wettelijk verplicht gesteld om het recyclen van de lampen te garanderen. Als de lamp niet eerst verwijderd wordt en met armatuur en al in een grote bak wordt verzameld is het risico op breken groot. Waardevolle grondstoffen gaan dan verloren. Bij correcte inzameling is maar liesfst 93% van de lamp en armatuur recyclebaar.

Inzamelen afgedankte verlichting

Stichting LightRec is in Nederland verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankte energiezuinige verlichting en armaturen. Via haar inzamel-organisatie Wecycle bedient zij de installatiesector met pasklare oplossingen. Gled van Hoorn, directeur van de stichting LightRec: “We stimuleren de inzameling gericht bij groothandels zoals Technische Unie en bij bouwmarkten. Ook de inmiddels bekende Gouden Bakkie-campagne draagt bij aan het succes. Daarnaast bereiden we ons voor op de versnelde transitie naar ledverlichting in de kantorenmarkt.”

Inzamelcontainers op de bouwplaats

Bij grotere projecten plaatst Wecycle op verzoek inzamelcontainers op de bouwplaats, maar zelf inleveren bij een (technische) groothandel of ander Wecycle-inleverpunt kan ook. Wecycle plaatst de inleverbakken en containers op een zo gunstig mogelijke locatie. Nadat die gevuld zijn met e-waste haalt Wecycle de bakken weer op, zowel levering als ophalen is volledig kosteloos.

 

Neem contact op met Wecycle voor een pasklare oplossing

Reageer op dit artikel