partner nieuws

Duurzaam lichtontwerp met comfort voor zowel mens als natuur

verlichting

Een uniek project: een woonwijk met huizen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen (Natura 2000) midden in een gebied vol fauna en flora als onderdeel van het duurzame woonprogramma van Gemeente Nieuwkoop.

Duurzaam lichtontwerp met comfort voor zowel mens als natuur

Bij het maken van een duurzaam lichtontwerp staan de mens en de invloed op de omgeving centraal. Veilige verlichting voor bewoners waarbij de flora en fauna zo min mogelijk verstoord wordt en zeer energiezuinig is. Op dit punt wisten Gemeente Nieuwskoop, Lichtontwerper Robert Jan Vos en Signify elkaar te vinden.

Nieuwkoopse Plassen

Robert Jan Vos, onafhankelijk lichtontwerper en -adviseur: “Wat dit project voor mij zo uniek maakt is dat de woonwijk in de Nieuwkoopse Plassen ligt waar in het verleden veen werd ontgonnen. Daardoor heb je als het ware allemaal lange landtongen die rijk zijn aan zeldzame en kwetsbare dier- en plantensoorten. En midden op één van die landtongen is een woonwijk gesitueerd, heel bijzonder met heel veel natuur. In dit gebied komen veel dwergvleermuizen voor. Het belangrijkste doel van het lichtspectrum van dit ontwerp is om te voorkomen dat de vleermuizen in hun trek over dit gebied heen,  gestoord worden door het hele warme, amberkleurige licht.”

Lichtrecept

Om de vleermuizen niet te verstoren en er voor te zorgen dat  de mens nog redelijk goed kleuren kan herkennen, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld. Dit gebeurde na uitgebreid onderzoek door de Universiteit van Wageningen, NGO’s en Signify. Het Interact City lichtmanagementsysteem zorgt ervoor dat er op afstand gereageerd kan worden om de buitenverlichting aan te passen. Door de verbinding met het softwareplatform kan je elk lichtpunt op afstand bedienen. Sensoren zorgen ervoor dat het licht alleen brandt wanneer mensen worden gedetecteerd.

Lichtconcept

“Het gebied is ’s nachts donker. Het lichtconcept gaat uit van de kwaliteit van deze duisternis: alleen verlichting waar dit echt nodig is. De landtong oogt als een klein vakantiedorp en daar hebben we ook goed rekening mee gehouden met de keuze van de lichtpunthoogtes, de vorm van de armaturen, de afwerking en de kleur. Het uiterlijk van de Philips-armaturen en de omgeving waarin deze zijn geplaatst hebben een duidelijke relatie met elkaar. De kleur gaat eigenlijk op in zijn omgeving en de vormgeving is tijdloos”, aldus Robert Jan Vos. Kortom een duurzaam lichtontwerp waarbij de natuur zo min mogelijk verstoord wordt, maximaal energie wordt gespaard en bewoners het licht aangenaam beleven.

 

Reageer op dit artikel