Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Warmtepompen hebben de toekomst. Technici krijgen steeds vaker te maken met warmtepompsystemen. Maar als zij zich hierin willen bekwamen, komen ze voor een keuze te staan.

Pump Up The Heat is een gezamenlijk initiatief van opleidingsinstituten ROVC, IW Nederland en branchevereniging Techniek Nederland ter promotie van warmtepompcursussen. Op de website PumpUpTheHeat.nl staan alle warmtepompcursussen die samen de Leerlijn Warmtepompen vormen en technici onderdompelen in de wereld van de warmtepompen. Van basistrainingen tot cursussen over de milieu- en veiligheidsaspecten. Met dit modulaire aanbod kunnen installatiebedrijven zich zo optimaal mogelijk voorbereiden op de toekomst.

Keuzehulp voor technici

Een fijn onderdeel van Pump Up The Heat is de speciale keuzehulp. Deze keuzehulp helpt technici om de juiste training te kiezen, op basis van de werkzaamheden die ze willen uitvoeren, en hun voorkennis. Zo leren ze alleen dát wat ze nodig hebben in hun werk, en kunnen ze zich focussen op de belangrijkste aspecten. De keuzehulp bestaat uit een handige tabel waarmee technici hun leerroute kunnen bepalen. Er wordt een aantal vragen doorlopen - onder andere over de gewenste onderdelen en voorkennis - waaruit geschikte trainingen en cursussen volgen. Dit initiatief stuurt technici bij het maken van de juiste keuze.

Pump-up-the-Heat-2Voorlopers binnen de techniek

Alle trainingen en cursussen die uit de keuzehulp volgen, worden gegeven door ROVC en IW Nederland. ROVC zet al vijftig jaar de toon als het gaat om praktijkgerichte opleidingen binnen de techniek. Ook IW Nederland biedt opleidingen voor personeel van installatiebedrijven en jonge vakmensen. Techniek Nederland daarentegen is een ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Deze organisatie maakt technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en enthousiasmeert installatiebedrijven om hun medewerkers het gewenste kwaliteitsniveau te laten behalen.

Ontdek alle technische warmtepompcursussen

De warmtepompcursussen op Pump Up The Heat worden gegeven op meerdere locaties in Nederland en zijn stuk voor stuk praktijkgericht:

  • Toepassing en werking: een basistraining over de werking en toepassing van warmtepompinstallaties, de componenten en de veiligheidseisen.
  • Het juiste advies: een training van een dag om een adviserende rol te kunnen aannemen en klanten te kunnen adviseren over warmtepompen.
  • Installeren: een training van twee dagen om warmtepompen en hybride installaties correct en veilig te installeren.
  • Waterzijdig inregelen van cv-installaties / warmtepompen: een training waarin technici leren om de ontwerpvolumestromen van cv-installaties en warmtepompen goed in te stellen.
  • Onderhoud en storingen oplossen: een training om storingen te zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud te plegen en inspecties uit te voeren.
  • F-gassen categorie I & II: trainingen voor monteurs om het diploma F-gassen I of F-gassen II te behalen.
  • VCA & VCA VOL: opleidingen voor technici om te leren veilig en milieuvriendelijk te werken.

Meer weten? Ga direct naar PumpUpTheHeat.nl en leer alles over warmtepompen!

Dit artikel is gesponsord door Pump Up The Heat

Lees meer over

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

'Overal een warmtepomp, dat kan niet'

De vraag is hoe we de collectieve systemen kunnen ontsluiten, want dat loopt nog stroef. Als iedereen een individuele oplossing kiest, heeft dat gevolgen. Overal een warmtepomp, dat kan niet." In gesprek met Laetitia Ouillet, senior associate bij eRiskgroup en voorzitter van de landelijke energiecoöperatie de Windvogel.

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

Vijftig pv-installaties voor Udense appartementen

In het Brabantse Uden is woningbouwcorporatie Area gestart met de verduurzaming van 432 woningen in negen flatgebouwen. Gasketels maken plaats voor grote warmtepompsystemen, er is een nieuwe collectieve hoofdverdeler en de pv-panelen op het dak dienen niet voor de collectieve energievoorziening zoals gebruikelijk.

Nog genoeg verbeterpunten bij installatieproces warmtepompen

Nog genoeg verbeterpunten bij installatieproces warmtepompen

Installateurs kunnen het nog beter doen bij de installatie van warmtepompen. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers aan het onderzoek Installatiemonitor. Zo gebruiken sommige installateurs de standaardinstellingen van warmtepompen terwijl er meer energie te besparen is als de installatie goed wordt ingeregeld. Ook de voorlichting op het vlak van geluidsoverlast kan beter.

Hulp warmtepomp bij netcongestie

Hulp warmtepomp bij netcongestie

Hoe pv-installaties en elektrische voertuigen een rol toebedeeld kunnen krijgen in het voorkomen en bestrijden van netcongestie, kent al vrij scherpe contouren. Hoe zit dat met de warmtepomp? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen als het gaat om het helpen beteugelen van overbelasting op ons elektriciteitsnet?

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW 

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW

Met een hele grote warmtepomp warmte halen uit gezuiverd afvalwater om circa 20.000 woningen te voorzien van water van 75 °C voor verwarming. Dat is wat energiebedrijf Eneco en waterzuivering HDSR samen realiseerden.

Extern aansturen van warmtepomp of laadpaal: het Duitse voorbeeld

Extern aansturen van warmtepomp of laadpaal: het Duitse voorbeeld

In Duitsland is sinds begin dit jaar een wet in werking getreden die het voor netbeheerders mogelijk maakt om de aansluiting van woning tijdelijk terug te knijpen tot 4,2 kW als vanwege te hoge vraag naar elektriciteit lokaal netcongestie dreigt. Hoe zit dit in elkaar?

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

Foto: ANP

Verduurzaming flatwoningen vaak suboptimaal

De grote installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies. "We moeten meer samen optrekken met woningcorporaties."