De 4 meest voorkomende problemen bij het dimmen van led

De 4 meest voorkomende problemen bij het dimmen van led

Er komt van alles kijken bij het dimmen van led. Een probleem kan al snel ontstaan. In dit artikel vind je een aantal oplossingen voor de vier meest voorkomende problemen bij het dimmen van led.

De 4 meest voorkomende problemen bij het dimmen van led

Bij het dimmen van led heb je te maken met twee dimtechnieken. Dit zijn de technieken fase afsnijding (Trailing edge, RC) en fase aansnijding (Leading edge, RL). Deze technieken worden toegepast in zowel de led lamp als de led dimmer. Tegenwoordig werken de meeste lampen op fase afsnijding. Een fout die regelmatig gemaakt wordt is dat de dimtechnieken door elkaar gehaald worden. De led dimmer heeft dan niet dezelfde dimtechniek als de led lamp(en). Dit zorgt ervoor dat de lampen onstabiel branden of zelfs gaan knipperen. Dit kan erg frustrerend zijn voor zowel de installateur als de gebruiker van het licht. Een logische oplossing voor dit probleem is om de juiste led dimmer, die op dezelfde dimtechniek werkt, te kopen bij de lampen. Echter, het is niet in elke situatie duidelijk op welke dimtechniek de huidige lampen werken. In dat geval kan er beter gekozen worden voor een universele dimmer (RLC) die op beide technieken werkt. Met een universele dimmer maakt het niet uit op welke dimtechniek de lampen werken. Hiermee heb je gegarandeerd een juiste combinatie tussen led lamp en led dimmer wat betreft dimtechniek!

De dimmer is verkeerd afgesteld

Kwalitatieve led dimmers beschikken over afstelmogelijkheden. Echter worden die vaak vergeten in te stellen, waardoor niet het optimale dimbereik wordt behaald. Check dus altijd de afstelmogelijkheden van de dimmer. Deze afstelmogelijkheden zijn een groot pluspunt aan een dimmer. Hiermee stel je namelijk het grootst mogelijke dimbereik in waarbij de lampen in het laagste en hoogste lichtniveau stabiel branden. Deze afstelmogelijkheden worden MIN & MAX afstellingen genoemd. Wanneer deze verkeerd afgesteld worden kan het voorkomen dat de lampen beginnen te knipperen naarmate er omhoog of omlaag gedimd wordt. Daarnaast kan het zo zijn dat je het optimale dimbereik niet behaalt waardoor je niet alles uit uw dimmer/lampen haalt. Dit probleem kan opgelost worden door de MIN & MAX op de juiste manier af te stellen. Dit is het meest eenvoudig bij dimmers met potmeters. Wanneer de dimmer geïnstalleerd is zet je het licht aan en draai je de dimmer-as helemaal naar links. Wanneer de lampen knipperen draai je de MIN potmeter met een schroevendraaier langzaam naar rechts totdat het licht stabiel is. Als het licht al stabiel is draai je de MIN potmeter naar links tot nét voor het punt dat de lampen gaan knipperen. Daarna draai je de dimmer as helemaal naar rechts. Als de lampen knipperen draai je de MAX potmeter langzaam naar links, totdat de lampen stabiel branden. Wanneer de lampen al stabiel branden draai je de potmeter naar rechts tot nét voor het punt dat de lampen gaan knipperen. De dimmer is nu juist ingesteld. De lampen branden stabiel in het hoogste en laagste lichtniveau en het optimale dimbereik wordt gebruikt.

Niet het juiste vermogen

Bij een dimmer is het van belang dat het juiste wattage lampen aangesloten wordt. Op een dimmer staan vaak verschillende soorten wattages weergegeven. Het kan namelijk zo zijn dat er zowel een led vermogen als een halogeen vermogen op de dimmer staat. Aangezien het maximale halogeen vermogen vaak hoger is dan het maximale led vermogen kan dit voor onvoorziene problemen zorgen. Bij het dimmen van led lampen moet er dus altijd gekeken worden naar het led vermogen. Daarnaast is het ook belangrijk om naar het minimale vermogen te kijken. Je kunt het beste een dimmer nemen met een minimaal vermogen van 0 watt. Hierop kun je ook lichtgroepen met een erg laag wattage aansluiten. Verder is het van belang dat alleen led lampen aangesloten zijn op de dimmer. Het is niet verstandig om led lampen en halogeenlampen gecombineerd op één dimmer aan te sluiten.

Niet de beste dimkwaliteit met huidig schakelmateriaal

Waarschijnlijk heb je een favoriet merk afdekmateriaal. Het is logisch dat je hier graag mee wilt blijven werken. Helaas past dit afdekmateriaal niet op alle dimmers waardoor je normaliter genoodzaakt bent om de dimmer van hetzelfde merk te kopen. Dit gaat ten koste van de dimkwaliteit. Toch is hier een oplossing voor! Je kunt namelijk een led dimmer kopen met betere dimkwaliteiten zonder over te stappen op een ander merk afdekmateriaal. Dit doe je door te kiezen voor een universele led dimmer. Dit zijn dimmers die achter alle A-merken afdekmateriaal passen. Zo passen de dimmers van EcoDim achter alle A-merken afdekmaterialen, zoals Busch-Jaeger, Berker by Hager, Gira, JUNG, Kopp, Merten by Schneider en PEHA. Bij het plaatsen van universele dimmers kun je dus altijd gebruik blijven maken van uw vertrouwde merk afdekmateriaal en realiseer je tevens een betere dimbaarheid. Ideaal toch?

We hopen dat je met dit artikel in de toekomst minder vaak tegen moeilijkheden en problemen aanloopt. Dit kan jou en de klant veel tijd en geld besparen. Het is belangrijk om van tevoren te kiezen voor een goede dimmer die geschikt is voor veel situaties, makkelijk te installeren is en uitstekende dimkwaliteiten levert. Dit zorgt ervoor dat je kunt installeren en dimmen zonder zorgen!

Dit artikel is gesponsord doorEcoDim

Eerder verschenen