Regelgeving batterijopslag: een overzicht

Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Welke regels en richtlijnen zijn er op het gebied van batterijopslag? Onze meest relevante artikelen over dit onderwerp op een rij.
Sinds een jaar heeft Alex de Borst een thuisbatterij met een capaciteit van 61 kWh in gebruik om het gebruik van opgewekte zonne-energie te maximaliseren. "In de winter wekken de zonnepanelen relatief weinig stroom op, maar het is toch een aanzienlijk aandeel van het hele energieverbruik."
Installeer je een thuisbatterij, dan zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. Belangrijk is bijvoorbeeld de compatibiliteit van de omvormer en de batterij.
NEN 4288 is de norm voor veilig werken aan buurtbatterijen oftewel: 'Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen - Aanvullende eisen op NEN 3140.' In dit artikel gaan we in op wat deze norm wel en niet behandelt en wat de belangrijkste inhoudelijke aspecten zijn van deze norm.
Veel VvE's overwegen de aanschaf van een pv-installatie met energieopslagsysteem. Maar zo'n aanschaf vergt een flinke ingreep, en een dito investering. Vandaar dat er veel vragen leven. 'Een installateur die een VVE daarmee kan helpen, is verzekerd van werk.'
Na de variant van 5 kWh komt Charged met een Sessy-thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh.
Met 45 MW vermogen en een opslagcapaciteit van 90 MWh draagt het in opbouw zijnde batterijpark Amethyst de titel grootste batterij van Nederland.
Thuisaccu's zijn ondertussen een bekende oplossing om lokaal opgewekte zonnestroom tijdelijk op te slaan. Parallel daaraan wint bidirectioneel laden aan terrein. Beide oplossingen hebben het verhogen van zelfconsumptie en het verlagen van de netbelasting tot doel. Maar vormen ze een alternatief voor elkaar, of juist een logische combinatie?
Onder bepaalde voorwaarden mag in België een thuisbatterij of zonnepaneel via een stekker op een wandcontactdoos worden aangesloten.
Wat adviseren fabrikanten met betrekking tot de locatie en aansluiting van stekker-thuisaccu's?
Volvo Car Nederland gaat op het hoofdkantoor in Beesd 12 weken ervaring opdoen met een 500 kWh-accusysteem. Spie leverde het systeem.
Minder gewicht, een hogere energiedichtheid en minder slijtage. Dat kenmerkt solidstatebatterijen. BMW test ze momenteel in een commercieel voertuig, de BMW i7. Maar ook solidstatebatterijen hebben specifieke technische uitdagingen.
Bij thuisaccu's met een stekker is veiligheid een belangrijk onderwerp. Met welke regelgeving moeten leveranciers rekening houden? Stef Mesman van HomeWizard geeft een beknopt overzicht.