Gesponsord

NEN 1010 & Emat: Veilig en praktisch voor installatie?

NEN 1010 & Emat: Veilig en praktisch voor installatie?

'Zijn Emat producten veilig?' en 'Voldoet Emat aan de normen?' zijn vragen die Robby Bulten dagelijks krijgt als Technisch Adviseur bij Emat. Met zijn brede ervaring en vakkennis geeft hij in dit artikel daar antwoord op. Naast zijn rol bij Emat is hij ook commissielid bij NEC 64 (NEN 1010), NEC 23E, NEC 121 en het Platform NEN 1010.

Sluiten de producten van Emat aan op de NEN 1010?

"Emat ontwerpt en produceert groepenkasten en componenten die volledig voldoen aan de productnormen die geëist worden in de NEN 1010. Dit betekent dat onze producten uitvoerig worden getest op werking, levensduur, kortsluitvastheid, thermische prestaties en overstroom- en/of aardlekbeveiligingen. Door deel te nemen aan de diverse (internationale) normcommissies worden wijzigingen in product- en installatienormen op een heel vroeg stadium opgemerkt. Zo kunnen de producten van Emat hier snel op afgestemd worden voordat deze nieuwe normen van kracht worden."

Zijn er specifieke innovaties of ontwerpen binnen Emat-producten die extra bijdragen aan elektrische veiligheid?

"Zeker! Een goed voorbeeld is het veilige ontwerp van onze groepenkasten, waarbij we werken met overzichtelijke indelingen en slimme bedradingstechnieken om installatiegemak én veiligheid te garanderen. Daarnaast zijn we momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een gecombineerde aardlekautomaat met vlamboogdetectie (de z.g. AFDD). Deze componenten beschermen niet alleen tegen kortsluiting, overbelasting en lekstromen, maar ook tegen seriële vlambogen, een veelvoorkomende oorzaak van elektrische branden.

Daarnaast zijn alle aardlekautomaten, met uitzondering van de 18mm brede aardlekautomaat, altijd spanningsonafhankelijk. Dat betekent dat deze componenten functioneren, onafhankelijk van de voedingsspanning. We werken op dit moment aan een compleet nieuwe, compacte, spanningsonafhankelijke 1-module brede aardlekautomaat. Op die manier blijven we bij Emat vooruit denken en ontwikkelen met het oog op de toekomstige eisen van de NEN 1010 én de dagelijkse praktijk van de installateur.”

Praktische toepasbaarheid en toekomst

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor installateurs bij het kiezen en installeren van een groepenkast volgens de NEN 1010?

"Een van de belangrijkste aandachtspunten is de juiste samenstelling van de componenten. Dat betekent dat je als installateur goed moet kijken naar het benodigde vermogen, de gelijktijdigheid per groep, de verdeling van groepen en de juiste beveiligingscomponenten. Gelukkig maken Emat groepenkasten dit proces mogelijk voor installateurs door een slimme indeling en duidelijke aansluitpunten om de veiligheid te waarborgen. Verder is een correcte aarding cruciaal voor de veiligheid en moet je zorgen dat de bedrading netjes en overzichtelijk wordt afgewerkt om fouten en storingen te voorkomen."

Welke toekomstige ontwikkelingen of trends zie je op het gebied van elektrotechnische veiligheid en hoe speelt Emat hierop in?

"Eén van de meest impactvolle veranderingen is dat er steeds meer duurzame energie, zoals PV, energieopslagsystemen, laadpalen en warmtepompen toegepast worden. Dit heeft veel impact op de temperatuur huishouding en dus de veiligheid van de groepenkast; wat betekent dat installateurs extra goed moeten kijken naar de verdeling en indeling van de benodigde groepen, maar ook naar het type en de waarden van de beveiligingen welke worden toegepast.

Daarnaast wordt er in de NEN 1010 steeds meer gestuurd naar brandveiligere oplossingen; zoals aardlekautomaten met ingebouwde vlamboogdetectie (AFDD’s). Dit zijn technologieën waar wij actief op inspelen, zodat installateurs direct met de nieuwste en veiligste oplossingen kunnen werken."

Welke rol speelt Emat bij het bevorderen van veiligere installaties in Nederland?

"Emat heeft een grote verantwoordelijkheid in het toegankelijk maken van veilige en betrouwbare producten. Wij zorgen er niet alleen voor dat onze groepenkasten en componenten voldoen aan de strenge productnormen, maar bieden ook veel ondersteuning aan installateurs in de vorm van technische documentatie, voorlichtingen en advies. Door onze nauwe samenwerking met de installatiebranche en de betrokkenheid bij normeringen zoals de NEN 1010, kunnen we helpen de veiligheid te verbeteren."

NEN 1010-8

Wat betekent NEN 1010-8 in de praktijk en hoe sluit Emat daarop aan?

"Deel 8 van de NEN 1010 voegt een nieuwe dimensie toe aan de norm: naast veiligheid ligt de nadruk nu ook op het optimaliseren van energieverbruik in elektrische installaties. Deze uitbreiding introduceert eisen en aanbevelingen voor energierendements en -management, waaronder het beperken van verliezen, het inzetten van lokale energieopwekking en -opslag, en het toepassen van bewaking- en meetsystemen om opwekking en verbruik actief te monitoren en te verbeteren.

In de praktijk betekent dit dat ontwerpers, installateurs en leveranciers nauwer moeten samenwerken om installaties te realiseren die niet alleen veilig zijn, maar ook efficiënt presteren over de hele levensduur. Emat sluit hierop aan met slimme componentoplossingen en extra ruimte voor monitoring en uitbreiding in onze groepenkasten.

Bovendien houden wij bij het ontwerpen van nieuwe producten — zoals spanningsonafhankelijke aardlekautomaten en toekomstige AFDD’s — al rekening met integratie in energiemanagement-omgevingen. Zo zorgen we ervoor dat installateurs voorbereid zijn op de eisen van vandaag én morgen.

Dit artikel is gesponsord door Emat.

NEN1010

  • Snel inzicht in de gewijzigde NEN1010
  • Vertaalslag van norm naar praktijk
  • Veilig werken volgens de laatste richtlijnen
  • Achtergronden, uitleg en toepassingen
  • 250+ pagina's en full colour afbeeldingen
Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.