Warmtebeeldapparatuur met infraroodtechnologie: een logische keuze voor elektriciens

Warmtebeeldapparatuur met infraroodtechnologie: een logische keuze voor elektriciens
Warmtebeeldtechnologie wordt gebruikt door nutsbedrijven, in ingebouwde industriële/commerciële apparatuur en voor inspecties van woonhuizen en elektrische installaties.

Warmte is een bijproduct dat ontstaat bij het gebruik van elk elektrisch circuit, ongeacht de omvang. De meeste problemen met elektrische systemen manifesteren zich in de vorm van warmte. Elektriciens moeten een circuit als normaal kunnen classificeren wanneer het is belast. Als het circuit afwijkingen vertoont, moeten ze aanwezige problemen kunnen herkennen en hotspots kunnen vinden die aandacht vereisen.

Nieuwe methode: warmtebeeldtechnologie

De afgelopen jaren is er een nieuwe methode op de markt verschenen: infrarood-thermografie, ook wel warmtebeeldtechnologie genoemd. Bij deze contactloze methode maken elektriciens en onderhoudstechnici onder andere gebruik van camera's om problemen sneller en veiliger te vinden en verhelpen. De nieuwste camera's combineren warmtebeeldtechnologie en elektrische meetfuncties in één instrument voor inspecties, probleemoplossing en het stellen van diagnoses. Hierdoor verloopt het proces aanzienlijk sneller en kunnen reparatiewerkzaamheden op veel betere informatie worden gebaseerd.

Warmtebeeldapparatuur maakt veilige inspectie van elektrische systemen mogelijk.
Warmtebeeldapparatuur maakt veilige inspectie van elektrische systemen mogelijk.

Methoden om elektrische systemen te inspecteren

Voorheen konden elektriciens elektrische systemen alleen inspecteren en analyseren met fysieke tests. Die werden doorgaans uitgevoerd nadat de voeding was uitgeschakeld, om te waarborgen dat het systeem in elektrisch opzicht veilig was. Elektriciens gebruiken meestal testapparatuur en - instrumenten die zij met testkabels aansluiten, om te bepalen of er sprake is van problemen. Bij veel contact-meettechnieken wordt gewerkt met thermokoppels. Deze produceren een temperatuurafhankelijke spanning, die vervolgens kan worden geïnterpreteerd om de warmte te meten.

Vaak sprake van giswerk

Met deze traditionele inspectie- en onderhoudsmethoden kunnen elektriciens niet alle mogelijke problemen zien. Er is dus vaak sprake van giswerk, waarbij aansluitingen een voor een moeten worden gecontroleerd. Hierbij hebben zij bovendien niet de garantie dat een warmtegerelateerd probleem naar behoren is opgelost, aangezien de belasting verdwijnt zodra de voeding wordt uitgeschakeld. Het is wel mogelijk om te meten of een circuit overbelast is, maar wanneer de voeding is uitgeschakeld, weet u niet altijd zeker of het probleem in het circuit is verholpen.

Spot-radiometers

Elektriciens maken de laatste jaren ook vaker gebruik van spot-radiometers: kleine handheld en contactloze apparaten die zij op een doel richten om een temperatuurmeting te verkrijgen. Met radiometers kunnen binnen bepaalde beperkingen acceptabele metingen worden verricht. Maar helaas zijn er hierbij geen visuele beelden beschikbaar.

Warmtebeeldtechnologie

Een grote vooruitgang ten opzichte van directe metingen en spot-radiometrie is de inzet van warmtebeeldtechnologie. Die detecteert de infraroodenergie die een object uitstraalt. Die energie wordt vervolgens geconverteerd naar een temperatuur en weergegeven als een zogenaamd thermogram. Dit is een grafisch beeld van de temperatuurverdeling. Aangezien alle objecten met een temperatuur boven het absolute nulpunt een infraroodstraling afgeven, is het met thermografie mogelijk om een bepaalde omgeving met of zonder zichtbare verlichting te zien.

Beter analyses uitvoeren

Elektriciens kunnen met warmtebeeldtechnologie veel beter analyses uitvoeren, aanbevelingen doen en diagnoses stellen. Zo is het mogelijk om een camera op een stroomonderbreker te richten om te bepalen of er sprake is van losse aansluitingen, of de onderbreker te zwaar is belast en of er mogelijk problemen zijn met de contactpunten. Elektriciens kunnen het probleem vinden, verhelpen en vervolgens met de warmtebeeldcamera bevestigen dat het ook echt is opgelost met het verrichte werk. In het verleden was het lastig om klanten gerust te stellen dat een probleem echt was verholpen met de verrichte werkzaamheden. Nu verstrekken elektriciens regelmatig 'voor'- en 'na'-beelden aan hun klanten.

Warmtebeeldapparatuur kan allerlei apparaten inspecteren

Met warmtebeeldapparatuur kunnen allerlei elektrische apparaten worden geïnspecteerd, zoals transformatoren, onderdelen van schakelinrichtingen, onderbrekers, (niet-)smeltzekeringen, geleiders, klemmen, contactpunten, besturingsbedrading, busleidingen (open en omsloten), gedistribueerde en vertakte schakelpanelen en motoren.

Electriciens kunnen met warmtebeeldtechnologie warmte visualiseren die met het blote oog niet zichtbaar is.
Elektriciens kunnen met warmtebeeldtechnologie warmte visualiseren die met het blote oog niet zichtbaar is.

Contactloze methode

In feite kunnen elektriciens en elektrotechnici met warmtebeeldtechnologie warmte visualiseren die met het blote oog niet zichtbaar is. Dit biedt drie grote voordelen. Ten eerste is het een contactloze methode, waardoor elektriciens elektrische apparatuur niet daadwerkelijk aan hoeven te raken om te bepalen of de warmte binnen het bereik voor de normale bedrijfstemperatuur valt of daarvan afwijkt.

Ernst van problemen kunnen tonen

Ten tweede kunnen elektriciens warmtebeeldcamera's gebruiken als visueel hulpmiddel om de ernst van elektrische problemen te laten zien aan klanten. Infraroodcamera's produceren een beeld van een doel, vergelijkbaar met een visuele foto. Veel camera's produceren ook een visueel beeld, dat dan naast het warmtebeeld kan worden gehouden om beide beelden te vergelijken. Zo kan een elektricien de exacte locatie en aard van mogelijke defecten aan klanten laten zien.

Real-time gebruik

Het derde voordeel is dat warmtebeeldtechnologie in real-time kan worden gebruikt. De afgelopen tien jaar is de video-opnametechnologie voor infraroodcamera's sterk verbeterd. Hierdoor kunnen elektriciens elektrische apparatuur tegenwoordig observeren en analyseren terwijl deze opwarmt en wordt ingeschakeld, onder normale omstandigheden in bedrijf is, en weer afkoelt. Verder is het mogelijk om snelbewegende doelen te volgen omdat ook de opnamesnelheid of het aantal frames per seconde (fps) is verbeterd. Camera's die beelden met een hogere framesnelheid opnemen, maken het mogelijk om doelen te observeren die snel van temperatuur veranderen of heel snel bewegen. Met deze apparatuur kunnen we die snelle temperatuurverandering of snelle beweging van het doel nu duidelijk zien.

Belangrijkste toepassingsgebieden

Warmtebeeldtechnologie wordt gebruikt in drie algemene toepassingsgebieden. Nutsbedrijven vertrouwen op grote schaal op deze technologie voor bijvoorbeeld midden- en hoogspanningsinstallaties (bovenleidingen en aansluitingen) en onderdelen van onderstations (onderbrekers, schakelingen, transformatoren, condensators en spanningsregelaars).

Daarnaast wordt warmtebeeldtechnologie ook gebruikt voor spanningen van minder dan 1000 volt. En dan met name voor ingebouwde apparatuur ter ondersteuning van industriële en commerciële activiteiten.

Toepassing in woningbouw

Het derde en tevens nieuwste toepassingsgebied is de woningbouw. Woninginspecteurs en elektriciteits- en HVAC-onderhoudsbedrijven kopen en gebruiken thermografische apparatuur steeds vaker om de elektrische systemen van woningen te inspecteren en problemen hiermee op te lossen. De groei in deze sector is vooral te danken aan het feit dat IR-camera's de afgelopen tien jaar steeds betaalbaarder zijn geworden.

Beschikbare warmtebeeldapparatuur voor elektriciens

Elektriciens kunnen kiezen uit allerlei verschillende warmtebeeldapparatuur, van camera's met een lage resolutie voor zo'n 400 euro tot camera's met een hoge resolutie en een prijskaartje van meer dan 40.000 euro. De verschillende resoluties bepalen hoe dichtbij een gebruiker moet staan om een beeld van een doel vast te leggen. Daarnaast zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar om de camera en de meettemperatuur aan te passen.

Instapmodel

Wie op zoek is naar een instapmodel, kan bijvoorbeeld kiezen voor een opzetstuk voor een smartphone (zowel voor iOS als Android), zoals de FLIR ONE Pro: een instrument met een Lepton-infraroodcamera met een lange golflente (LWIR) en een resolutie van 80 x 60 pixels.

Hoogwaardige warmtebeeldapparatuur

Meer hoogwaardige warmtebeeldapparatuur, zoals de FLIR T1K, kan beelden tot wel 1024 x 768 pixels produceren. Dynamische scherpstelling, continue autofocus en een gebruiksvriendelijke interface met een ergonomische vormgeving en roterend optisch blok maken het makkelijker om op één dag meerdere inspecties uit te voeren en ook in lastige hoeken te scannen.

Alles in een

Een andere optie die onlangs op de markt verscheen, zijn meters die warmtebeeldtechnologie en elektrische meetfuncties combineren in één instrument voor inspecties, probleemoplossing en het stellen van diagnoses. Deze nieuwe meters kunnen spannings-, stroom- en millivoltmetingen verrichten, terwijl ze ook een infraroodopname maken – allemaal met hetzelfde apparaat. Hierdoor beschikt een elektricien of technicus over meer informatie om tot een besluit te komen. De diagnose van een elektricien kan met beelden worden bevestigd en er kan bewijs van de probleemlocatie worden verstrekt. Door verschillende instrumenten tot een te combineren, kost het minder tijd om een diagnose te stellen en kan een technicus sneller werken. Verder is de technicus beter in staat om problemen op te lossen en reparatie- of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

De FLIR DM285 bevat 18 meetfuncties.
De FLIR DM285 bevat 18 meetfuncties.

FLIR DM285

Een voorbeeld hiervan is de FLIR DM285, met maar liefst achttien meetfuncties. Hieronder is true-RMS (kwadratisch gemiddelde), LoZ (lage impedantie) en contactloze spanning (NCV). Dit apparaat is ook voorzien van een thermokoppelaansluiting. Die biedt gebruikers de mogelijkheid om gelijktijdig thermische en elektrische metingen weer te geven. Deze combinatiemeter maakt gebruik van IGM™-warmtebeeldtechnologie (Infrared Guided Measurement). Die begeleidt gebruikers visueel naar de exacte locatie van een probleem.

Problemen verhelpen met warmtebeeldtechnologie

Warmtebeeldtechnologie kan worden ingezet om een diagnose te stellen van problemen met elektrische systemen en deze vervolgens op te lossen.
Warmtebeeldtechnologie kan worden ingezet om een diagnose te stellen van problemen met elektrische systemen en deze vervolgens op te lossen.

Warmtebeeldtechnologie wordt overal ter wereld ingezet om een diagnose te stellen van problemen met elektrische systemen. In de afbeelding hiernaast ziet u een grote lasdoos waarin een geleider warmer was dan de andere acht. Dankzij de gebruikte warmtebeeldcamera hoefden technici dit probleem niet in de doos zelf vast te stellen. Dit was al mogelijk vanaf een afstand van 45 meter. Bovendien had dit ernstige probleem op geen enkele andere wijze kunnen worden vastgesteld.

Elektriciens profiteren

Elektriciens hebben veel baat bij de mogelijkheid om warmte te 'zien' met de nieuwste warmtebeeldapparatuur. Hiermee kunnen zij exact vaststellen wat het probleem is, waar het zich voordoet en hoe dit het beste kan worden verholpen.

Dit artikel is gesponsord door FLIR Systems

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp bereikte overeenstemming over de overname van Weveko Brandbeveiliging uit Hillegom.

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteert een maatregelenpakket voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit...

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024)...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met...

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

Dennis van der Meij maakte lange tijd solar opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en...

De elektrische auto kan gespreid over een langere periode laden.

'Bewonersgroepen kunnen helpen bij aanpak congestie laagspanningsnet'

De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij...