Overzichtsartikel groene waterstof

Overzichtsartikel groene waterstof

Groene waterstof lijkt een interessante vervanger van aardgas, onder andere in de gebouwde omgeving. Met groene waterstof kunnen verschillende processen worden verduurzaamd.

Hoe produceer je groene waterstof? En wat kost het eigenlijk om groene waterstof te maken? Onder andere daarover gaat het in dit overzichtsartikel. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Is de productie van groene waterstof haalbaar?

Is de productie van groene waterstof economisch haalbaar? Dat onderzocht Enpuls, onderdeel van de Enexis Groep, in samenwerking met TNO en DNV GL. Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat je waterstof straks maakt voor € 2,17 per kg.

Terug naar boven

De prijskloof tussen aardgas en waterstof

Hoewel groene waterstof op dit moment nog niet concurrerend is, voorzien analisten van ABN AMRO dat de prijskloof tussen aardgas en waterstof steeds kleiner wordt.

Terug naar boven

Waterstofbatterij van Battolyser Systems

Battolyser Systems, een batterij/waterstof spin-off van de TU Delft, is klaar om zijn gepatenteerde technologie op de markt te brengen voor massaproductie. Het bedrijf ontwikkelde een product dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof kan produceren uit hernieuwbare elektriciteit.

Terug naar boven

Waterstofbatterij van Elestor

Het Arnhemse bedrijf Elestor is voor de opslag en levering van energie bezig met waterstof. Daartoe ontwikkelde het bedrijf – na diverse pilots – een opslagsysteem voor elektrische energie in de vorm van eenzogeheten waterstofbromide flowbatterij.

Terug naar boven

Waterstof producerend zonnepaneel

Onderzoekers van de KU Leuven presenteerden ruim twee jaar geleden een werkend zonnepaneel dat waterstof produceert. Het waterstofpaneel wordt nu op verschillende plekken getest. Opschaling is de volgende stap.

Terug naar boven

Waterstof producerende windmolen

Met de bouw van een zogeheten waterstofmolen komt een in de markt lang gekoesterde wens in vervulling: de geïntegreerde productie van groene waterstof in een windturbine.

Terug naar boven

Waterstoffabrieken in Zeeland

Adviesbureau Sweco ontwerpt in opdracht van VoltH2twee waterstoffabrieken in de Zeeuwse havens. Hiermee kan binnen enkele jaren miljoenen kg groene waterstof worden geproduceerd uit windenergie. De groene waterstof zal worden geproduceerd met elektriciteit uit windenergie op zee.

Terug naar boven

Waterstof maken met elektrolysers

In Oosterwolde wordt een elektrolyser geplaatst bij een zonnepark. Met de elektrische energie die het zonnepark opwekt wordt via elektrolyse water gesplitst in waterstof en zuurstof.

Terug naar boven

Hoe veilig is waterstofgas voor verwarming in woningen?

Waterstofgas dient zich aan als interessant alternatief voor aardgas. Het is geschikt als brandstof in een cv-ketel en dat maakt de aardgasvrijtransitie in de gebouwde omgeving een stuk eenvoudiger. Vooral in gebouwen waar een warmtenet niet beschikbaar en een warmtepomp niet haalbaar is. Maar hoe zit het met de veiligheid en wat is voor installateurs belangrijk om te weten?

Terug naar boven

Eerste woning met aansluiting op ondergronds waterstofnetwerk

In een proefwoning onderzoekt consortium H2@Home* ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De installatie is geplaatst in een huis dat is gebouwd volgens de bouwmethoden en materialen uit de jaren zeventig. De bewoners verwarmen hun huis en tapwater inmiddels volledig met waterstof.

Terug naar boven

Lees meer over

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.