Waterstofwarmtepomp voor woningverwarming
Een adsorptiewarmtepomp op 100 procent waterstof verwarmt sinds een maand een demonstratiewoning in Groningen. Technologiebedrijf Cooll ontwikkelde de waterstofwarmtepomp.
Een adsorptiewarmtepomp op 100 procent waterstof verwarmt sinds een maand een demonstratiewoning in Groningen. Technologiebedrijf Cooll ontwikkelde de waterstofwarmtepomp.
Techniek Nederland is op zoek naar een opvolger voor voorzitter Doekle Terpstra. Het vertrek van Terpstra is niet onverwacht, maar een opvolger is nog niet bekend.
Als je voor een emissieloos bouwproject wilt gaan, is het belangrijk goed na te denken over de betaalbaarheid. Henri Overbeek, community-manager bij Connectr en consultant bij adviesbureau Green Fellows, licht toe.
Bij onze helpdesk kwam een vraag binnen over het wel of niet vereffenen van een watermeter-/leiding. Lees hieronder het antwoord van onze expert.
Waterstof als brandstof voor transport of verwarming? Er zijn bijna altijd betere alternatieven, stelt journalist Harry van Dooren.
Netbeheerder TenneT bouwt de komende 10 jaar in Nederland 400 kilometer nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbindingen. Dit om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.
Bij onze helpdesk kwam een vraag binnen over het wel of niet vereffenen van een watermeter-/leiding. Lees hieronder het antwoord van onze expert.
In de NEN 1010 is opgenomen dat het ongewenst aanspreken van aardlekschakelaars moet worden beperkt. Dit kan worden bereikt door de keuze en installatie maar de aardlekschakelaars moeten wel blijven functioneren. Welke aardlekschakelaars kun je het beste toepassen in welke situatie?
Mogen in Nederland contactdozen met penaarde worden toegepast (zogenaamde Belgische WCD's)? Deze vraag kwam binnen bij onze helpdesk. Lees hieronder het antwoord van onze expert.
In navolging van de onlangs verschenen gecorrigeerde NEN 1010:2020 is er nu ook een nieuwe versie van de NEN 4010 beschikbaar.
Een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen' is in aantocht. Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-normcommissie 'Overdrachtspunten in gebouwen' en werkzaam bij ABB, geeft uitleg.
In de laatste versie van de NEN-EN-IEC 61439 (2021) zijn kasten met actieve koeling door middel van een ventilator opgenomen.
De norm NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' is herzien. Belanghebbenden kunnen tot en met 1 maart 2025 reageren op het nieuwe ontwerp.
Is het toegestaan dat de nul mogelijk kortstondig zweeft tijdens het schakelen? Deze vraag kwam binnen bij onze helpdesk en hieronder leest u het antwoord van onze expert.
De kogel is door de kerk, de salderingsregeling is per 1 januari 2027 definitief van de baan.
Een installatiebedrijf heeft zonnepanelen aangelegd, maar volgens de opdrachtgever is daarbij de overeenkomst niet nagekomen. De installatie zou aan de Scope 12-eisen voldoen en daarin ziet de opdrachtgever een aantal tekortkomingen. Als de installateur het daar niet mee eens is en de herstelkosten niet wil betalen, stapt het bedrijf naar de kantonrechter.
De salderingsregeling. Er is al veel over gezegd, maar op dinsdag 10 december debatteerde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel dat half november al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Met deze wet beëindigt de salderingsregeling per 1 januari 2027. Op dinsdag 17 december vindt de finale stemming plaats.
Ergens in China, in een provincie waar het relatief vaak onweert, op een berg (dus dichter bij de wolken), staat een testlaboratorium van Huawei. Het bedrijf voert er met grote regelmaat bliksemtesten uit op telecommunicatieapparatuur zoals 5G-antennes en routers. De stap om nu omvormers aan zo'n test te onderwerpen was dus niet heel groot.
In Nederland staat volgens de RvO inmiddels een omvangrijk netwerk van zo'n 61.000 semi-publieke laadpunten. Maar wist je dat veel eigenaren van deze laadpunten geld mislopen? Dat komt omdat modern laadbeheer complex is. Maar wat als installateurs hen hiermee kunnen helpen? Jordi Steenman van reev vertelt waar deze kansen liggen.
Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.
Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.
De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.
Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.
Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.