Henk Bouwmeester
Henk Bouwmeester is zelfstandig tekstschrijver en gespecialiseerd in thema’s bouw, ruimte, energie en duurzaamheid.

Henk Bouwmeester is zelfstandig tekstschrijver en gespecialiseerd in thema’s bouw, ruimte, energie en duurzaamheid.
Brancheorganisatie Holland Solar heeft de milieu-impact van pv-systemen berekend. Het blijkt dat die veel kleiner is dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is van belang bij de verplichte MPG-berekening. Met dezelfde MPG-score zou je per woning vijf tot zes panelen extra kunnen leggen.
De voorgenomen verlaging van de MPG voor nieuwbouwwoningen van 0,8 naar 0,5, wat betekent dat voor woonhuisinstallaties? Nu al nadenken over mogelijke oplossingen biedt kansen om je als bedrijf te onderscheiden.
Het aantal pv-installaties op daken van woningen blijft groeien. Ook al wordt de salderingsregeling voor zonnestroom stapsgewijs afgebouwd. De sterk gestegen stroomprijzen stuwen de vraag naar pv explosief op. Installateurs kunnen hun klanten helpen de juiste keuzes te maken.
De salderingsregeling voor zonnestroom wordt stapsgewijs afgebouwd en zal uiterlijk op 1 januari 2031 verleden tijd zijn. Holland Solar pleit ervoor om het tempo waarin de regeling wordt afgebouwd, niet voor de hele periode vast te leggen, maar iedere twee jaar te evalueren op basis van de stroomtarieven en belastingen van dat moment. "Zorg ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de zeven jaar blijft", zegt Nold Jaeger, senior beleidsmedewerker van de branchevereniging.
Tot en met 2024 kunnen particuliere eigenaren van zonnepanelen nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Aan het net geleverde zonnestroom wordt dus nog twee jaar tegen dezelfde kWh-prijs afgerekend als afgenomen elektriciteit. Daarna wordt de regeling in stappen afgebouwd. Aanvankelijk zou de afbouw van de salderingsregeling al na 2022 beginnen. De einddatum blijft wel gelijk: 1 januari 2031.
Waterstofgas dient zich aan als interessant alternatief voor aardgas. Het is geschikt als brandstof in een cv-ketel en dat maakt de aardgasvrijtransitie in de gebouwde omgeving een stuk eenvoudiger. Vooral in gebouwen waar een warmtenet niet beschikbaar en een warmtepomp niet haalbaar is. Maar hoe zit het met de veiligheid en wat is voor installateurs belangrijk om te weten?
Er is nog geen duidelijkheid over het besluit de salderingsregeling voor zonnestroom af te bouwen. Volgens een wetsvoorstel gaat dat vanaf 2023 gebeuren, maar een besluit daarover wacht op een nieuw kabinet. Zolang dat er niet is, verandert er niets.
Met de opmars van de energieverbruiksmanager staan we aan de vooravond van het smarthome-tijdperk. De functie van deze toestellen gaat inmiddels een stuk verder dan alleen het nauwkeurig registreren van het energiegebruik in huis. Uiteindelijk gaat het om het slim aan- en uitschakelen van apparaten en installaties en het managen van opslagsystemen. De eindgebruiker bespaart er honderden euro's mee. Voor installateurs zijn er nieuwe kansen.