Tips voor slim en snel installeren in de praktijk

Tips voor slim en snel installeren in de praktijk

Met gemak installeren zonder onnodig veel tijd kwijt te zijn, dat wil iedereen. Zeker in een sector waarin personeelstekort een serieuze uitdaging vormt, wil je je werkzaamheden snel en met zo min mogelijk inspanning verrichten. Hoe kun je concreet slim en snel installeren in je dagelijkse praktijk?

De komende jaren zal de invloed van technologie op de bouwsector nog verder toenemen. Daarnaast veranderen de wetgeving en de normen met enige regelmaat. Als installateur weet je als geen ander welke invloed dat op je dagelijkse werk heeft. Tel daarbij op dat er nog steeds een tekort aan technisch geschoolde vakmensen zijn, terwijl de bouwvoorraad voor de komende jaren een lichte stijging laat zien en projecten steeds sneller opgeleverd moeten worden. Geen ideale combinatie.

Werk uit handen nemen

Dan is het fijn dat er partijen zijn die je helpen om werk uit handen te nemen, zodat jij je kan focussen op het werk wat je het liefste doet. Gebruik je daarbij ook nog materialen waarbij je zonder veel gedoe dezelfde nette installatie kan aanleggen, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Maar hoe pas je dat nu toe in je dagelijkse praktijk? Enkele voorbeelden en oplossingen om slim en snel te installeren zijn:

T-splitter van Adels

Snel (LED) armaturen aansluiten

Met de T-splitter van Adels kan je gemakkelijk en snel (LED) armaturen aansluiten. De T-splitter is voorzien van AC166 connectoren (male/female), inclusief vergrendeling en een 30 cm aansluitsnoer om (LED)armaturen eenvoudig te koppelen. Ook in DALI uitvoering.

Voeding verdelen in krappe ruimtes

Gebruik de Adels H-verdeler in krappe ruimtes. Deze pas je toe om de voeding over armaturen en/of wandcontactdozen te verdelen. De constructie is geschikt voor installaties waar beperkte ruimte beschikbaar is, zoals in holle wanden, langs kabelgoten of bij verlaagde plafonds.

H-verdeler van Adels

De kabels lopen parallel zodat de installatie netjes kan worden aangelegd. Uniek is de combinatie met Schnabl. Klik aan de onderzijde bijvoorbeeld de Schnabl plug (ESD) of kabelgootclip (ESV) vast waarmee je de verdeler direct op beton, aan een kabelgoot of zakleidingplaat bevestigt.

Bekabeling installeren met minimale montagehoogte

Als je bekabeling wil installeren op plaatsen waar slechts een minimale montagehoogte beschikbaar is, kies dan voor de JMV kapstokgoot. Deze flexibele draadgoot bevestig je rechtstreeks aan de betonnen ondergrond met een minimale hoogte van 55 mm. Door het lage gewicht en de veerkracht van de dragers kan dit kabeldraagsysteem tot 35 kg belast worden en kan er tot 3.900 mm² aan kabel in worden gehangen. Extra kabels kunnen makkelijk toegevoegd of weggehaald worden.

Stofvrij een datasysteem aanleggen

Een datasystem in een bestaand pand aanleggen of uitbreiden kan een uitdaging zijn als je dit stofvrij en zonder geluidsoverlast wil doen. Als het pand ook nog een verlaagd systeemplafond heeft waar je nog net mag boren, plaats dan de opzetveerklem op het T-profiel van het plafond. Wil je buis op de opzetveerklem monteren? Dan gebruik je de Schnabl Euro-Clip. Deze monteer je in combinatie met de kabelgootclip (ESV) op de veerklem. Ook de WHK 608 kabeldoos van Wiska monteer je met de Schnabl kabelgootclip (ESV).

Een voordelige oplossing voor de dure kabelgoot

In de praktijk komt het vaak voor dat je een hoofdtracé af moet takken naar een kleiner tracé. Vaak worden hiervoor één of meerdere kabelgoten gebruikt. Dit is een relatief dure oplossing. Door een combinatie te gebruiken van de JMV schetsplaat of zakleidingplaat, de WHK kabeldoos met Adels chassisdelen en de dubbele Schnabl kabelbeugel (KB20) of kabelbundelhouder (SH 25, SH50 of SHS25) heb je een voordelig en tijdbesparend alternatief in handen.

Efficiënte installatie

Wat al deze tips met elkaar gemeen hebben is dat ze helpen om een nette en efficiënte installatie mogelijk te maken, ook als de werkruimte beperkt is. Door het gebruik van minder materiaal, minder gereedschap en een slim ontwerp.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink

'Ook installatiebedrijven moeten zich voorbereiden op de CSRD'

'Ook installatiebedrijven moeten zich voorbereiden op de CSRD'

De CSRD is de nieuwe Europese wetgeving die grotere bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. De wetgeving...

Aanwijzingen volgens NEN 3140

Aanwijzingen volgens NEN 3140

Wat houden de verschillende aanwijzingen volgens de NEN 3140 Bedrijfsvoering van de elektrische installaties - laagspanning in?

'Stoere-mannen-machocultuur doorbreken'

'Stoere-mannen-machocultuur doorbreken'

Onderzoeken wijzen uit dat een divers personeelsbestand de bedrijfsprestaties verbetert. Een mix van mannen en vrouwen, jong en oud, mindervaliden,...

Een referentie-elektrode.

PV-laadplein met DC-distributie: hoe zit het met de lekstromen?

Bij verzekeraar a.s.r. liggen op het dak van de parkeergarage meer dan 2.000 pv-panelen en staan er op het parkeerdek circa 200 V2G AC-laadpalen. Ook...

Waarom is energiemanagement zo belangrijk?

Waarom is energiemanagement zo belangrijk?

We stappen door de energietransitie geleidelijk over van een vraaggestuurd naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Om netcongestie te voorkomen is...

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend...

Thermen Soesterberg aardgasvrij met warmtepomp en thermische buffer 

Thermen Soesterberg aardgasvrij met warmtepomp en thermische buffer

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg zijn in 2023 de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu op een door Linthorst Techniek...

Nieuwe partijen sluiten aan bij 'met led kan het'

Nieuwe partijen sluiten aan bij 'met led kan het'

Lightronics, Schréder en Zumtobel doen mee aan 'met led kan het', een campagne om meer aandacht te vragen voor de transitie naar ledverlichting.