Het geheim voor gereedschapsvrij elektrisch verbinden

Het geheim voor gereedschapsvrij elektrisch verbinden
De doorvoerconnector van de serie 221 met bedieningshendel voor aansluiting in doorgaande richting.

Installatieruimtes worden steeds kleiner, waardoor gereedschapsvrije installatietoepassingen meer dan welkom zijn. De laatste jaren is de populariteit van verbindingsklemmen met hendelbediening dan ook enorm gestegen. Naast het eenvoudig en snel verbinden van massieve en flexibele geleiders is er een grote vraag naar doorvoerconnectoren, waarmee ook aansluitingen in de doorgaande richting gemaakt kunnen worden.

Wago speelt in op deze vraag met de nieuwe doorvoerconnector met bedieningshendel van de serie 221. De doorvoerconnector heeft meerdere functies die het gebruik van gereedschap overbodig maken: een universele aderaansluiting, een hefboomtechniek en een doorzichtige behuizing voor zichtbaar adercontact.

Nieuwe toepassingen

Als universele verbinder biedt de doorvoerconnector niet alleen uitkomst bij bekende installatietoepassingen met weinig beschikbare ruimte. Er zijn ook nieuwe toepassingen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laboratorium- en testopstellingen en productietestvelden. De doorvoerconnector is tevens geschikt voor de aansluiting van verlichtingsarmaturen in tussenplafonds of luidsprekerkabels, of in aftakdozen bij industriële toepassingen.

Veilige aansluiting

De aansluiting van massieve, fijnaderige en meeraderige geleiders in doorgangsrichting wordt met de doorvoerconnector van Wago een stuk gemakkelijker. De hendel vereenvoudigt en versnelt de aansluiting: hendel open, geleider invoeren, hendel dicht.

Het losmaken van de geleiders is net zo eenvoudig: hendel open, geleider eruit trekken, hendel dicht. Hierdoor kunnen alle soorten geleiders zonder gereedschap worden aangesloten. De veerklemtechniek in een compacte en transparante behuizing zorgt voor een zichtbare en veilige aansluiting van alle soorten geleiders met doorsneden van 0,2 tot 4 mm².

Meer mogelijkheden met adapter

Drie doorvoerconnectoren geplaatst in een montageadapter.

Multipolariteit behoort dankzij de doorvoerconnector eveneens tot de mogelijkheden. Maximaal vijf lasklemmen kunnen in hiervoor geschikte adapters worden vastgeklikt. Een uitbreiding met meer adapters is eveneens mogelijk. Hierbij is de vaste installatie van de adapters, bijvoorbeeld op een draagrail (DIN-rail), naar keuze met of zonder trekontlasting mogelijk.

De adapters kunnen vastgeklikt, vastgeschroefd, verlijmd, aangesloten of opgehangen worden. Een reeds aanwezig markeringsoppervlak is voorzien van een opdruk, maar kan echter ook individueel gemarkeerd worden.

Dit artikel is gesponsord door Wago

Foto: Legrand

Een heus mediastormpje over de milieu-impact van de warmtepomp zette in februari vol de schijnwerpers op de Nationale Milieudatabase. Plots blijkt...

Installatie Journaal mei 2023

In deze editie o.a. Veelgemaakte fouten bij installeren pv-systeem p. 08 Zonnewarmte of pv-panelen? p. 12 Veilig met pv werken p. 14 Waterstofgebruik...