Aanbod leddimmers voor de professionele markt groeit gestaag

De import van leddimmers kan heel wat voeten in de aarde hebben. Het is een zoektocht naar de goed werkende dimmer die achter bestaand afdekmateriaal past én betaalbaar is. De leddimmers van EcoDim zijn inmiddels via meerdere groothandels te verkrijgen, waaronder een slimme dimmer met ouderwetse druk/draaiknop.
Delen:

Het bedrijf heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis, vertelt eigenaar Nick Vriese: “Bijna acht jaar geleden zijn Jorien Vriese-Zweverink en ik na onze HBO-studie commerciële economie een webshop in ledverlichting gestart. Ervaring in elektrotechniek of verlichting hadden we niet, maar wel een verfrissende kijk op zaken. De webshop liep al snel goed. Aanvankelijk hadden we wel dimbare ledlampen in het assortiment, maar geen leddimmers. Uiteraard was daar wel vraag naar. Specifieker: naar leddimmers (die goed werken) die achter het bestaande afdekmateriaal passen en geen 150 euro kosten.”

We hadden de hoop bijna opgegeven tot we een dimmer binnenkregen die de juiste leek

Zoektocht

Dat was aanleiding om leddimmers te gaan importeren. “Dat was makkelijker gezegd dan gedaan”, vertelt Vriese. “We zijn alle internationale beurzen afgegaan, maar konden het juiste product niet vinden. We hadden de hoop bijna opgegeven tot we een dimmer binnenkregen die in de basis de juiste leek. Hij paste namelijk zonder sloopwerk in een bestaande inbouwdoos. Bij dimmers die we eerder zagen was dat niet het geval, omdat die zo warm werden dat er vaak een ventilator achterin de dimmer zat. Met het model dat we nu in handen hadden, konden we de meeste dimbare (led)lampen al vrij goed terug dimmen.”

Veel inzicht

De ontwikkeling ging verder. Vriese: “Door onze directe verkoop aan consumenten kregen we via ons consumentenplatform veel nuttige marktinformatie, die andere merken vaak ontberen. Die rechtstreekse verkoop zorgde ervoor dat we duidelijk inzicht kregen in alle voorkomende problemen. Zoals lampen die knipperden bij een hoog, of juist bij een laag lichtniveau. En lampen die bromden, of die zich niet ver genoeg lieten terug dimmen. Maar ook niet passend afdekmateriaal, of onvoldoende capaciteit bij het aansluiten op de dimmer.”

Leddimmer met druk/draaiknop

Doorontwikkelen

Met behulp van deze input is EcoDim gaan doorontwikkelen. “Het resultaat is dat we nu een volwassen assortiment leddimmers kunnen aanbieden. De dimmers hebben een bereik van 0 tot 450W ledvermogen. Ze hebben ook altijd een MIN- en in de meeste gevallen een MAX-afstelling. Bovendien hebben we ze met zelfontworpen hulpstukken geschikt gemaakt voor alle bekende merken afdekmateriaal. We bieden ook RLC dimmers aan, die zowel fase aan- als fase afsnijdende dimtechniek ondersteunen.”

Zigbee en Z-Wave

“Twee jaar geleden zijn we gestart met het vertalen van de dimmers naar smart leddimmers: we waren de eerste fabrikant die een slimme leddimmer leverde met een ouderwetse druk/draaiknop. Deze dimmers zijn te gebruiken in bekende domotica-omgevingen, zoals Fibaro, Homey, Philips Hue, Trust klik aan klik uit en Amazon Alexa. Om dit mogelijk te maken hebben we een Zigbee en een Z-Wave variant ontwikkeld en zijn we officieel member van de Zigbee en Z-Wave Alliance.”

Professionele markt

“Het resultaat is een complete productlijn”, vervolgt Vriese. “We hebben voor elk project een geschikte dimmer, die we inmiddels al drie jaar aanbieden op de professionele markt via groothandels zoals Oosterberg, Solar en Pro Elektro. Dat aanbod groeit steeds verder. Ook als bedrijf hebben we ons steeds verder ontwikkeld. We hebben een goed bereikbare binnendienst waar de installateur en de groothandel voor alle vragen en advies terecht kunnen.”

Dit artikel is gesponsord door EcoDim

Dit vind je misschien ook interessant