Slim & Snel installeren: antwoord op de vraag naar kortere bouwtijden

Slim & Snel installeren: antwoord op de vraag naar kortere bouwtijden

Het zijn pittige tijden voor installateurs: wet- en regelgeving veranderen continu, er worden kortere bouwtijden gevraagd en er is onvoldoende geschoold personeel. Met het Slim & Snel Installeren-concept zet Hemmink een volgende stap om de installateur bij te staan. Steven Lemmens geeft tekst en uitleg.

Lemmens, Business Manager Slim & Snel Installeren, ziet dat er veel veranderingen in de bouw gaande zijn. “Er zijn een aantal technologische ontwikkelingen, en er is een energietransitie gaande. Circulair en industrieel bouwen is inmiddels niet meer weg te denken en speelt een steeds grotere rol. Tel daar de steeds veranderende wet- en regelgeving bij op, de kortere bouwtijden en een tekort aan personeel en je begrijpt dat de installateur alle steun kan gebruiken. We willen de installateur als kennispartner simpelweg ondersteunen, want die krijgt al genoeg op zich af.”

Korte bouwtijden

Het is dan ook van groot belang om dicht bij de klant te staan, ziet Lemmens. “Met onze mensen in het veld hebben we veel contact met de installateur. We signaleren de trends en ontwikkelen daarna samen de juiste oplossing. Daarmee is Slim & Snel Installeren een heel direct antwoord op de kortere bouwtijden die gevraagd worden en op de schaarste van geschoold personeel. Het raakt ook een onderwerp als de oplopende bouwvoorraad.”

Drie disciplines

Er zijn drie disciplines binnen Slim & Snel Installeren, schetst Lemmens. “Je hebt stekerbaar installeren met een merk als Adels-Contact, bevestigingsmaterialen van Schnabl en JMV en we hebben gereedschappen van Tip, Rex, Union en Celo.”

De afgelopen jaren zijn die disciplines steeds meer naar elkaar toegegroeid. “Nu brengen we gezamenlijk concepten naar de markt. De installateurs en technische vakmannen kunnen we met one stop shop meerdere oplossingen tegelijk aanbieden. Het maakt dat je kunt gaan combineren en gezamenlijk concepten kunt ontwikkelen. Dat is namelijk ook Slim & Snel Installeren.”

Prefab bouwen

Lemmens geeft als voorbeeld industrieel bouwen. Het aandeel woningen dat industrieel wordt gebouwd, is al jaren groeiende. In 2021 worden er naar verwachting 14.000 prefab-woningen opgeleverd. “We zien die trend en vraag uit de markt. Samen met de leverancier en research & development kunnen we adequaat reageren en vanuit onze drie disciplines slimme producten ontwikkelen. Dit maakt dat we binnenkort met een totaaloplossing komen die slim en snel is te monteren.”

Projectering en installateurs

De specialisten van Hemmink zijn veel te vinden bij werkvoorbereiders, projectleiders en engineers om te zien waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Daarnaast wordt veel tijd besteed om e-installateurs de oplossingen te laten zien. Lemmens: “We ondersteunen de installateur in het voortraject. We helpen bij calculatie en bij projectering en engineering. Dat kan gaan om kleine woningbouw of grote utiliteitsprojecten.”

Voordeel van stekerbaar installeren is dat de installateur geen producten in elkaar hoeft te zetten.”

Stekerbaar installeren

Hemmink ziet in deze segmenten de vraag naar stekerbaar installeren flink groeien. Bij stekerbaar installeren worden kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant- en-klaar aangeleverd: op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. Lemmens: “Voordeel is dat de installateur zelf geen producten in elkaar hoeft te zetten en direct kan gaan installeren. Aansluitfouten worden voorkomen en de installateur kan significant sneller werken. Hierbij wordt steeds vaker het AC166G systeem van Adels-Contact ingezet; vrijwel alle componenten zijn te bevestigen zonder gereedschap.”

Genoeg voordelen van stekerbaar installeren, maar dat is nog lang niet bij iedereen bekend, ziet Lemmens. “Het is een wat modernere manier van installeren waarmee veel tijdwinst is te halen. Het is daarnaast uitermate geschikt voor utiliteitsprojecten en transformatieprojecten, waar veel repeterend werk in zit. Als je aan circulair bouwen en duurzaamheid denkt, dan is stekerbaar installeren een uitkomst. Het is namelijk demontabel.”

Digitale toolboxsessie

Hemmink geeft voor e-installateurs gerichte cursussen over engineering of over wet- en regelgeving. Lemmens: “Het maakt ook dat we graag op de bouw langskomen om onze oplossingen te demonstreren. Dit helpt de installateur om in het project weer slimmer en sneller te kunnen werken. We zijn van A tot Z kennispartner voor de e-installateur. Handig voor de installateur die in de dagelijkse praktijk tijd tekort heeft.”

Lemmens tot slot: “We leggen de - vaak taaie - normen graag helder en begrijpelijk uit aan de markt. Niet alleen zie je de normen veranderen, ook de technieken worden verbeterd en toepassingen worden verbreed. Dat heeft gevolgen voor het werkproces, maar ook dat je producten anders gaat gebruiken.”

Daarnaast vragen innovaties om nieuwe manieren van werken. Hemmink is actief betrokken bij kennisinstituten als ISSO om op de hoogte te zijn van de actuele ontwikkelingen in de bouw- en installatietechniek. Wekelijks zijn er webinars en worden er toolboxsessies gehouden. De workshops worden georganiseerd op een van de vestigingen van Hemmink of op locatie bij de klant.

Hemmink heeft inmiddels diverse oplossingen samen met de installateur ontwikkeld. Een van de recentere productontwikkelingen is de Adels H-verdeler met snelmontage. Deze kan je combineren met een aantal bevestigingsmaterialen van Schnabl. Hierdoor is montage op de JMV schetsplaat of directe montage aan de kabelgoot snel en makkelijk te realiseren. Kijk voor meer slimme oplossingen op de website.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink.

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp bereikte overeenstemming over de overname van Weveko Brandbeveiliging uit Hillegom.

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteert een maatregelenpakket voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit...

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024)...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

Dennis van der Meij maakte lange tijd solar opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en...

De elektrische auto kan gespreid over een langere periode laden.

'Bewonersgroepen kunnen helpen bij aanpak congestie laagspanningsnet'

De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij...

'Ook installatiebedrijven moeten zich voorbereiden op de CSRD'

'Ook installatiebedrijven moeten zich voorbereiden op de CSRD'

De CSRD is de nieuwe Europese wetgeving die grotere bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. De wetgeving...