Toekomstbestendige woningen realiseren met de automatenreeks Resi9

Steeds meer huiseigenaren investeren in een toekomstbestendige woning. Schneider Electric komt daarom met Resi9, een nieuwe automatenreeks voor de woningbouw die voorziet in ontwikkelingen als opladen via laadpalen en zonnestroom.
Delen:

De energietransitie is in volle gang in Nederland. Nieuwbouwwoningen worden aardgasvrij gebouwd, consumenten wekken massaal zelf energie op en in 2020 is een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd. Warmtepompen maken een opmars en thuis koken we steeds vaker elektrisch. Ook zijn smart home-systems niet meer weg te denken.

Toekomstbestendige huizen

Geweldige ontwikkelingen allemaal, vindt Redmar Bergman, offer marketeer bij Schneider Electric. “Maar alle maatregelen om een huis toekomstbestendig te maken, vragen nogal wat van de elektriciteitsvoorziening. Het klimaatakkoord heeft het landschap dan ook drastisch veranderd. Alle ontwikkelingen van de laatste jaren zorgen ervoor dat dat er een nieuwe reeks aan energiestromen door je groepenkast heengaan. Het moet groter, zwaarder en alles wordt meer specialistisch. En daar krijgen installateurs in de dagelijkse praktijk steeds vaker mee te maken.”

En die groepenkast krijgt nogal wat te verstouwen, ziet Bergman. “Die moet gelijktijdig een PV-groep, warmtepomp en laadgroep aankunnen. Verder moet de groepenkast omgaan met de stroom van het elektriciteitsnet én de zonnestroom.”

Als een groepenkast de belasting niet aankan, zijn de gevolgen niet te overzien, schetst Bergman. “Bewoners lopen dan onnodige risico’s. Daarnaast kan de installateur aansprakelijk worden gesteld.”

Energie terugleveren

Niet voor niets komt Schneider Electric met een nieuwe automatenreeks voor de woningbouw. Resi9 is de opvolger van de bekende Domae-reeks. In het assortiment zitten Resi9 automaten en beveiligingscomponenten, gecombineerd met voorbedrade groepenkasten.

Bergman: “De Domae-reeks spitste zich toe op stroomlevering van de leverancier naar de gebruiker. Met de Resi9 combineren we het terugleveren van energie aan het net en is er gedacht aan specifieke zaken zoals het opladen van de elektrische auto.

Assortiment

Voor projecten biedt Resi9 veel flexibiliteit. Het assortiment varieert van kamrails tot aan installatieautomaten en is bedoeld om de elektrische installatie van woningen en appartementen te beveiligen. In het assortiment zijn begrepen:

– Installatieautomaten (MCB’s) tot 6000A afschakelcapaciteit;
– Aardlekschakelaars (RCCB’s) voor aardlekbeveiliging van groepen;
– Aardlekautomaten (RCBO’s) voor overspanning- en aardlekbeveiliging;
– Kamrails voor stroomverdeling zonder extra bedrading.

Configurator

In twee jaar tijd is de volledige Resi9-serie ontwikkeld. Er is veel contact geweest met consumenten en installateurs. Installatiegemak speelde bijvoorbeeld een grote rol bij de ontwikkeling, vertelt Bergman.

“Er zijn in de kast veel aansluitkammen. Voor iedere denkbare situatie is een kam te gebruiken in plaats van dat je losse bedrading nodig hebt. We bieden ook voorbedrade groepenkasten aan. We hebben standaarden die je zelf kunt uitbreiden. Je schroeft er eenvoudig een extra automaat bij. Je kunt hem ook specifiek op maat laten maken.”

Daar is een speciale configurator voor ontwikkeld. De markt is erg veranderd en de oplossingen worden steeds specifieker, vertelt Bergman. “De installateur wil graag zelf configureren. Ze kunnen met onze Resi9-configurator online de groepenkast in elkaar zetten. Ze kunnen kiezen welke kasten ze willen en welke groepen erin moeten komen. De installateur krijgt dan een afbeelding hoe de kast eruit komt te zien. Ook is de prijs en het artikelnummer meteen zichtbaar. Tot slot is het met een klik te bestellen.”

Maatwerk voor de klant

Voordeel van de configurator is dat de installateur nu maatwerk kan leveren aan de klant. Het maakt niet uit of hij zes, zeven, acht of negen groepen wil. De installateur kan er moeiteloos nog extra wandcontactdozen bij bestellen of een extra aardlekautomaat voor de zonnepanelen. Het maakt dat de installateur niet meer hoeft te zoeken naar een groepenkast die het dichtst bij de gewenste oplossing komt. Bergman: “De installateur kan voortaan maatwerk leveren. De groepenkast is heel flexibel, want die is volledig modulair. Iedere configuratie kun je maken. Daarnaast is het in vijf minuten tijd te bestellen.”

Robuust

De eerste reacties uit de markt op de Resi9 zijn positief, vertelt Bergman. “Het ziet er goed uit en het is solide, valt installateurs als eerste op. Vooral de robuustheid wordt gewaardeerd. Daar staat Schneider ook voor. Het is ook allemaal makkelijk te demonteren voor de installateur. Een enkel product kan eenvoudig worden losgeklikt, zonder dat er een hele rij hoeft te worden gemonteerd.”

Inmiddels is de Resi9 in Nederland uitvoering getest. Het Resi9-gamma voldoet aan de IEC 60898-1 voor de installatieautomaten voor huishoudelijke installaties. Verder voldoen de componenten en de voorbedrade groepenkasten aan KEMA KEUR.

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric.

Dit vind je misschien ook interessant