'Prefab en stekerbaar installeren zijn de toekomst'

'Prefab en stekerbaar installeren zijn de toekomst'

"Het kan altijd slimmer en het kan altijd beter", is het motto van Attema. De productinnovator uit Gorinchem lanceert met regelmaat innovaties die het leven van de installateur een stukje makkelijker maken, zoals stekerbaar installeren. Inmiddels wordt er ook volop ingezet op prefabunits waar het schakelmateriaal al in de wand of in het plafond zit.

“Stekerbaar installeren lijkt weliswaar een trend, maar in 1997 zijn wij hier al mee gestart”, vertelt Marketing Manager Marcel Herssevoort van product innovator Attema. “We hebben het destijds voor een kantoorgebouw toegepast in een gezamenlijk project met Wieland (Isolectra).”

Stekerbaar installeren is gebaseerd op de 'plug-and-play' denkwijze. Door kabels en elektrisch schakelmateriaal te voorzien van stekers worden aansluitfouten voorkomen en kan er snel en veilig worden geïnstalleerd.

Tijdwinst

Er is veel gaande in de installatiemarkt en dat gaat hand-in-hand met de opkomst van stekerbare producten. “Er is sprake van vergrijzing onder installateurs. De opleidingen voor installateurs hebben steeds minder instroom. En die dalende trend zet door. Er is tegelijkertijd behoefte aan meer installaties in de markt. Om daar aan tegemoet te komen zijn prefab en stekerbaar installeren de sleutelwoorden”, vertelt Herssevoort.

“De voordelen van stekerbaar installeren zijn dan ook navenant. Of het nu gaat om de verdeler of het laatste hollewanddoos. Alles kan stekerbaar worden geïnstalleerd. Dit maakt dat de tijdwinst aanzienlijk is. Want op de bouw hoeven er geen kabels te worden gestript, geknipt of op maat gemaakt.”

Herssevoort schat dat je tachtig procent sneller kunt werken en veertig procent goedkoper uit bent vergeleken met de reguliere werkwijze. “Zeker als je kunt repeteren heeft het veel zin. Je kunt de faalkosten enorm reduceren.” Daar komt ook het aspect duurzaamheid om de hoek kijken. Duurzaam installeren zal in de toekomst steeds belangrijker worden. “Met stekerbaar installeren zijn de producten herbruikbaar, recyclebaar en wordt de afvalstroom op de bouw enorm gereduceerd.”

Traditioneel versus vernieuwend

In de utiliteitsbouw is stekerbaar installeren nu zo’n beetje de norm, maar in woningbouw staat de ontwikkeling nog in de beginfase blijft het nog wat achter, signaleert Herssevoort. “We hebben zes jaar geleden 100% winstalleren geïntroduceerd in deze sector en dat vindt nu steeds beter zijn weg.”

100% winstalleren is een concept van Attema in samenwerking met WAGO. Deze plug-and-play oplossing met voorgeassembleerde producten is bedoeld voor de woningbouw. Attema heeft voor zijn producten zoals kabeldozen, hollewanddozen en centraaldozen partners gezocht voor onder andere schakelmateriaal, bekabeling en assemblage. Vanuit een stekerbare groepenkast (Attema) vertrekt men met RD-voedingskabels (WAGO) naar de voorgeassembleerde centraaldozen (Attema) en stekerbare WCD-combinaties (JUNG, GIRA, PEHA).
“Het voordeel is dat je op de bouwplaats niet meer met losse producten hoeft te werken en alles ter plekke op de bouwplaats moet fixen. Want dat brengt een hogere kans op faalkosten met zich mee en het kost meer tijd en dus monteurs.”

Kentering

De bevindingen van installateurs met 100% winstalleren spreken boekdelen: “De stekerbare verbindingen zijn stevig en de oplossing werkt erg snel. Waar traditioneel één appartement per dag volledig wordt geïnstalleerd, zijn dat met 100% winstalleren drie appartementen per dag.”

Steeds meer installateurs herkennen het gemak, maar het gaat stapsgewijs.”

In de woningbouw is nu een voorzichtige kentering gaande, ziet Herssevoort. “Steeds meer installateurs herkennen het gemak, maar het gaat stapsgewijs. De woningbouwsector is wat dat betreft traditioneler dan de utiliteitsbouw. Maar als de innovatieve installateurs dit concept eenmaal omarmen dan volgende doorgaans de meer traditionele installatiebedrijven.”

Prefab

Van stekerbaar installeren naar prefabunits is een logische stap die Attema recentelijk heeft gezet. Het komt voort uit de vraag uit de markt naar meer integrale producten. “Kabeldozen, hollewanddozen en centraaldozen zijn los leverbaar. En nu kunnen we stekerbare units voor hollewanden en plafonds aanbieden. Er wordt zoveel mogelijk in de fabriek voorbereid en op het project is het snel en veilig aan te sluiten.”

In samenwerking met een installateur en een betonfabriek is een concept bedacht om stekerbaar in beton te realiseren. Er zijn nieuwe wand- en vloerdozen voor de prefab betonwarenindustrie ontwikkeld. Deze worden fabrieksmatig in betonwanden en -vloeren geplaatst. Na plaatsing kan de installateur of aannemer op de bouwplaats het volledig stekerbaar aansluiten.

Samenwerken

De toekomst is prefab, weet Herssevoort. En daar is samenwerking essentieel. “In een vroegtijdig stadium samenwerken levert schaalvoordelen op. Alleen red je het niet. Want je hebt bijvoorbeeld kabels en schakelmateriaal nodig. Gezamenlijk kun je een oplossing aanbieden.”

“We werken al jaren samen met partijen als Wieland en WAGO. De groothandel is daarbij de verbindende factor. Vanuit de markt komt de vraag: ‘kunnen jullie dit project prefabben?’ Met schakelmateriaal heb je veel merken en veel configuraties en daar zoeken wij dan montagepartners bij die verschillende prefabs kunnen maken voor bijvoorbeeld houtskeletbouw of betonnen casco’s.”

Wind in de rug voor prefab
De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt vanaf 2022 stapsgewijs ingevoerd. De Wet heeft als doel de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren. Bouwers moet straks ieder project documenteren en dat is een aanzienlijk voordeel voor prefab bouwers. Want als je je prefab-concept beheerst en goed documenteert, dan hoef je maar eenmalig de noodzakelijke toetsen en controles te doen. Veel prefabbouwers zien de komst van de Wkb dan ook lachend en met vertrouwen tegemoet.

Dit artikel is gesponsord door Attema.

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark Leijburg

Een slimmer lichtplan voor de speciale eisen van Onderwijspark...

Half januari werden de handtekeningen gezet voor het Onderwijscentrum Leijpark in Tilburg. Nu - een dikke tien maanden verder - legt Maas & Hagoort de laatste hand aan het inregelen en het monteren van de verlichting.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen...

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Ferry Brouwer, lichtadviseur bij Technische Unie

Vier lichttrends in de spotlight

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan razendsnel. Consumenten en bedrijven stappen massaal over op ledverlichting, waarbij ledarmaturen steeds duurzamer en slimmer worden gemaakt. Ook installatiegemak is een belangrijk aandachtspunt voor leveranciers.

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

MHelios by Midea: dé partner voor slimme energieopslagsystemen

Ook topspeler op de Nederlandse markt worden: dat is de ambitie van MHelios by Midea, de Nederlandse distributeur voor slimme thuisbatterijen mét AI-gestuurd Energie Management Systeem van wereldmerk Midea. Met optimale service, een team van experts en het aanbieden van hands-on trainingen hoopt eigenaar Marnix Vlug komende periode zoveel mogelijk installateurs aan MHelios by Midea te binden.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Waarom slimme verlichting essentieel wordt voor moderne gebouwen

Slimme verlichting is niet slechts een trend, maar een essentiële behoefte in moderne gebouwen. Door de energie-efficiëntie en controle die smart lighting biedt, kunnen installateurs voldoen aan strengere certificeringen en normen. Volgens de International Energy Agency (IEA) resulteert het gebruik van slimme verlichting in kantoren tot 35-40% energiebesparing.

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Dimtechnieken: wat is het verschil tussen RC en RLC?

Wanneer je een led-dimmer op ledverlichting aansluit is het van belang dat je de juiste dimtechnieken combineert. Zowel een ledlamp als een led-dimmer werken op een bepaalde dimtechniek: RC of RLC. In dit artikel legt Nick Vriese van EcoDim uit wat het verschil is.

Wat zegt NEN 1010 over pv-systemen aansluiten op contactdoos?

Wat zegt NEN 1010 over pv-systemen aansluiten op contactdoos?

Welke bepaling van de NEN 1010 is van toepassing op pv-systemen die op een contactdoos worden aangesloten?

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Systeemdossier.nl is een herstart voor de branche

Een herstart voor de zonnepanelenbranche: zo ziet Jan de Boer van Solar Techniek Nederland de invoering van Systeemdossier.nl.

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn slimme meters, zonnepanelen, laadpalen en energieopslagsystemen. Door deze apparaten te verbinden en de gegevens te analyseren, kunnen organisaties waardevolle inzichten krijgen en hun processen verbeteren.

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één product

De energiemarkt vraagt om oplossingen die verder kijken dan één...

De energiebranche evolueert snel, en met de toenemende vraag naar duurzame energieoplossingen zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, wordt het landschap complexer. Maar, laten we eerlijk zijn: de complexiteit van vandaag de dag vraagt om meer dan alleen een goede toolkit. Hoe blijf je als installateur voorop lopen en grijp je de kansen die deze dynamische markt biedt?

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte thuisbatterij van dit moment. De volgende stap: dat alle Nederlandse installateurs de Sessy in hun assortiment hebben. Medeoprichter Roeland Nagel: "We willen graag herrie maken. Bill Gates zei ooit: een computer in elk huis. Dat lukte. Wij zeggen: een thuisbatterij in elk huis."