Ledverlichting: de ins en outs

Ledverlichting: de ins en outs

De mogelijkheden van ledverlichting lijken onbegrensd. In dit overzichtsartikel behandelen we belangrijke (technische) aspecten van ledverlichting. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

In dit overzichtsartikel over ledverlichting:

Wat zijn leds nou eigenlijk?

De ontwikkeling van ledverlichting is enorm snel te gaan. Maar wat is een led nu eigenlijk?

Terug naar boven

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een led?

Leds zijn opgebouwd uit een aantal belangrijke onderdelen. Zoals de halfgeleiderchip, het koellichaam en de primaire optiek.

Terug naar boven

Hoe werkt een led?

De halfgeleidersoorten die voor leds gebruikt worden, hebben een doorzichtige kristalstructuur. Elke normale diode, waaronder ook een led, bestaat uit twee lagen van hetzelfde soort halfgeleidermateriaal: het zogenaamde p-type en n-type. Hoe werkt een led?

Terug naar boven

Hoe maak je wit ledlicht?

Door het licht van minimaal drie leds te combineren, elk met een andere kleur, wordt wit licht verkregen. Hiervoor wordt in het algemeen de combinatie van rood, groen en blauw gebruikt (RGB-ledcombinatie). Meer hierover in het artikel 'Hoe produceer je wit ledlicht?'

Terug naar boven

De geschiedenis van de led

De ontdekking van het principe van de led wordt wel toegeschreven aan Henry Joseph Round. Deze maakte in 1907 door een experiment met carborundum melding van lichtgevende eigenschappen in de vorm van elektroluminescentie bij toevoer van een elektrische stroom. Hoe ging het daarna verder met de ontwikkeling van de led?

Terug naar boven

Ledverlichting dimmen

Bij installateurs is er nog regelmatig onduidelijkheid over hoe ze ledverlichting juist kunnen dimmen. Met als gevolg: ledverlichting die niet dimt, knippert, niet dimt tot het gewenste niveau of snel stuk gaat na installatie. Hoe kunnen deze problemen worden voorkomen? Daarover gaat het in het artikel Ledverlichting dimmen.

Terug naar boven

Stappenplan voor het dimmen van ledverlichting

Nick Vriese, eigenaar van EcoDim, stelde een stappenplan op voor het dimmen van ledverlichting. Installateurs kunnen dit stappenplan gebruiken als leidraad om de belangrijkste dimproblemen te voorkomen.

Terug naar boven

Wifi leddimmer met schakeling zonder nuldraad

Erik Geytenbeek, Jeroen Uijterwaal en Erwin ter Horst zijn samen eigenaar van ION Industries bracht een wifi leddimmer met schakeling zonder nuldraad op de markt. Erik Geytenbeek en Jeroen Uijterwaal vertellen over de ontwikkeling van dit product.

Terug naar boven

Led vaagt alle andere verlichtingsvormen weg

Led heeft de toekomst en gaat alle andere verlichtingsvormen verdrijven, daar heeft het althans alle schijn van. Daarbij gaat het niet alleen om de superieure energieprestatie, ook de communicatiemogelijkheden zijn beter, vertelt deskundige Rienk Visser. “Led laat zich gewoon het beste sturen”, vertelt Visser aan Installatie Journaal.

Terug naar boven

Probleemloze ledinstallaties ontwerpen

Hoe ontwerp je een probleemloze elektrische installatie met ledlampen? In dit artikel meer over de inschakelstroom, harmonische stromen en aardlekstromen.

Terug naar boven

Verlichtingtips voor installateurs

Veel installateurs ervaren verlichting en lichtsturing als moeilijk en complex. Niet nodig, zeggen leveranciers en fabrikanten. Ronald Moeskops van Ledvance deelt wat handige tips.

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Waarom is energiemanagement zo belangrijk?

Waarom is energiemanagement zo belangrijk?

We stappen door de energietransitie geleidelijk over van een vraaggestuurd naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Om netcongestie te voorkomen is...

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Elektrische bedrijfswagens: stap op tijd over

Als ondernemer in de installatietechniek wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend...

Thermen Soesterberg aardgasvrij met warmtepomp en thermische buffer 

Thermen Soesterberg aardgasvrij met warmtepomp en thermische buffer

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg zijn in 2023 de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu op een door Linthorst Techniek...

Nieuwe partijen sluiten aan bij 'met led kan het'

Nieuwe partijen sluiten aan bij 'met led kan het'

Lightronics, Schréder en Zumtobel doen mee aan 'met led kan het', een campagne om meer aandacht te vragen voor de transitie naar ledverlichting.

Netcongestie en energietarieven

Netcongestie en energietarieven

Op welke manier hebben energietarieven invloed op netcongestie? En is een nacht- en dagtarief nog zinvol? Energie-expert Henry Lootens legt uit.

De takken van de boom op de voorgrond zijn voorzien van kleine verticale windturbines.

Energy Transition Campus Amsterdam legt microgrid aan

Bijna dagelijks valt in het nieuws te lezen dat het landelijk elektriciteitsnet overbelast is. Het verbeteren en verzwaren van het elektriciteitsnet...

"Klanten leveren onderdelen bij ons aan, en wij maken daar een samengesteld product van."

'Doorgroeien is echt geen must'

Onderzoeken wijzen uit dat een divers personeelsbestand de bedrijfsprestaties verbetert. Een mix van mannen en vrouwen, jong en oud, mindervaliden,...

(Foto: TenneT)

Op zoek naar capaciteit op het hoogspanningsnet

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT verwacht in 2050 een meer dan verdubbeling van het huidige elektriciteitsgebruik in Nederland. Het bedrijf steekt...