'Deze groepenkast is dé oplossing voor BENG-installaties'

'Deze groepenkast is dé oplossing voor BENG-installaties'

Attema lanceerde recent de Click-mate NXT groepenkast. "Het is een compacte en modulaire oplossing die de energietransitie echt mogelijk maakt," vertelt Davy Krijnen, die als productmanager bij Attema werkt. "De groepenkasten in deze serie zijn toekomstproof."

“De energietransitie is in volle gang”, weet Krijnen. “Energieneutraal bouwen en installeren is een must voor alle nieuwbouw en ook bestaande woningen moeten worden gerenoveerd. Het doel is om heel Nederland in 2050 CO2-neutraal te laten zijn. Dat is een grote uitdaging voor installateurs, woningcorporaties en andere opdrachtgevers.”

“We krijgen door de energietransitie steeds vaker te maken met complexere installaties. Met bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, thuisbatterijen, huisautomatisering en energiemanagementsystemen in woningen. Installaties worden dus steeds groter, maar daar is in traditionele groepenkasten vaak te weinig ruimte voor."

“Omdat onze installatie-oplossingen vooral heel praktisch moeten zijn, bundelen we onze kennis graag met die van onze samenwerkingspartners. En – minstens zo belangrijk – met de praktijkervaring van onze klanten. Op deze manier hebben we ook de Click-mate NXT groepenkasten ontwikkeld, met componenten powered by Siemens.” Deze next generation groepenkast is het kloppend hart dat elke woning toekomstproof maakt. “Het is dé oplossing voor uitgebreide 3-fasen installaties,” aldus Krijnen.

Een groepenkast voor elke situatie

Verschillende projecten vragen om verschillende oplossingen. Daarom ontwikkelde Attema voor elke situatie een geschikte Click-mate NXT groepenkast. De compacte S-kast met 12 modules, de traditionele M-kast met 2 x 12 modules, de innovatieve en bredere L-groepenkast met 2 x 18 modules óf het smalle alternatief voor deze L-versie; de SM-groepenkast met 3 x 12 modules.

Click-mate NXT biedt daarmee alle ruimte voor grotere installaties. Al deze groepenkasten zijn bovendien volledig modulair en te koppelen. Ze zijn gewoon naast of onder elkaar te installeren. Zo hebben installateurs voor iedere situatie een oplossing binnen handbereik.

Eenvoudig installeren

Krijnen: “We wilden het werk van de installateur vooral makkelijker maken. Daarom hebben we de Click-mate NXT groepenkasten voorzien van diverse handige producteigenschappen. Van stapelbare buiszadelstroken bijvoorbeeld, voor 16, 19 én 20 mm buizen. Een lichtgrijze onderbak, zodat installateurs ook in donkere ruimtes goed zien wat ze doen.”

Ook de schroefloze kap, voorgemonteerde schroeven, slimme uitvoermogelijkheden voor in de zijwand, een DIN-rail met verschillende montagemogelijkheden en een aardblok met insteekcontacten zijn allemaal handigheidjes die het werk eenvoudiger én sneller maken. Daarnaast wordt de kast voorzien van codeerstroken in plaats van stickers. Installateurs kunnen die eventueel zelf invullen en printen met de Click-mate NXT Assistant.

Click-Mate NXT Assistent.
Click-Mate NXT Assistent.

Snel samenstellen en bestellen

Die Click-mate NXT Assistant is een online tool, waarmee installateurs heel eenvoudig hun maatwerk groepenkasten samenstellen. “Installateurs kiezen gewoon één van de kasten uit het basisassortiment op basis van de beschikbare ruimte in de meterkast,” aldus Krijnen. “Daarna voegen ze de benodigde componenten toe. Bijvoorbeeld installatieautomaten met andere karakteristieken of met ingebouwde vlamboogbeveiliging."

“Maar installateurs kunnen ook componenten verwijderen of verplaatsen. Zo is het mogelijk om componenten die langdurig belast worden, zoals groepen voor PV-installaties of laadpalen, ‘vrij’ te plaatsen. Of om vrije ruimtes te reserveren voor componenten voor huisautomatisering of energiemanagementsystemen. Een installateur kan de groepenkast dus helemaal naar wens indelen. Zo stellen ze met een paar klikken een maatwerk groepenkast samen én plaatsen ze hun bestelling voor een project!”

Dit artikel is gesponsord door Attema.