Dit moet je weten over verlichting en smarthome

Dit moet je weten over verlichting en smarthome

Het is inmiddels bijna niet meer weg te denken uit de installatie- en verlichtingsbranche: smarthome. Ook bij het aansturen van verlichting is er veel mogelijk wat betreft smarthome. In dit artikel legt EcoDim je alles uit over het smart aansturen van verlichting.

Het eerste waar je over na moet denken is of je een smart lamp of een smart dimmer wilt hebben. Een smart lamp is namelijk niet te dimmen met een smart dimmer of gewone dimmer. Dit komt doordat er een dimbare module in de fitting van de lampen verwerkt zit. Je kunt de lamp dan direct met een smarthome app/hub bedienen.

Wanneer je kiest voor een smart dimmer, kan je iedere normale led lamp toepassen. Uiteraard dienen deze led lampen wel dimbaar te zijn. Dit heeft als voordeel dat je een enorme keus qua type ledverlichting behoudt. Laad de dimmer laadt in via de smarthome app om de verlichting aan te sturen. Naast de aansturing via een app en/of hub, bestaat in dit geval ook de mogelijkheid om de verlichting fysiek te bedienen. Bij druk/draaidimmers is dat middels de draaiknop en op dimmermodules kun je een impulsdrukker plaatsen.

Wanneer je een smarthome-installatie wilt realiseren is de eerste stap het kiezen van een protocol”

Smarthome protocol

Wanneer je een smarthome-installatie wilt realiseren is de eerste stap het kiezen van een protocol. Populaire smarthomeprotocollen zijn Zigbee, Z-Wave en WiFi. Er is een aantal verschillen tussen deze protocollen. Een belangrijk verschil is dat je bij een smarthome installatie met WiFi geen hub nodig hebt. Bij Zigbee (behalve als je een Touchlink connectie maakt) en Z-Wave is dit wel nodig.

De netwerken van Zigbee en Z-Wave kunnen daartegenover wel veel meer apparaten aan. Bij WiFi zijn dit ongeveer tien apparaten. Verder is de stabiliteit van de netwerken van Zigbee en Z-Wave beter dan die van WiFi. Dit komt voornamelijk doordat het WiFi-netwerk in huis doorgaans al veel gebruikt wordt. Tot slot zit er een verschil in de smarthome systemen die compatibel zijn met de drie protocollen. Bekijk alle verschillen in dit handige overzicht.

Smart schakelaars

In het geval van Zigbee is er ook nog de mogelijkheid om een smart schakelaar te plaatsen. Deze smart schakelaar is via Touchlink te koppelen aan het Zigbee apparaat. Touchlink is een functie die door de meeste Zigbee producten ondersteund wordt. Hiermee is het mogelijk om apparaten aan elkaar te koppelen zonder dat een hub nodig is. Zo is een smart schakelaar direct aan bijvoorbeeld een smart dimmer, smart lamp of smart module te koppelen. Bevestig de (draadloze) schakelaar vervolgens met behulp van een plakstrip op een plek naar keuze.

Met de schakelaar realiseer je een draadloze wisselschakeling waarbij je domme lampen aanstuurt (i.c.m. een smart dimmer of module) en kan je slimme lampen aansturen. Via Touchlink is één smart schakelaar te koppelen aan een apparaat. Wanneer je meerdere smart schakelaars wil koppelen is een hub wel vereist.

Soorten smart dimmers

Op het gebied van smart dimmers zijn er diverse keuzes. De eerste mogelijkheid is een druk/draai dimmer met smart functie. Het voordeel hiervan is dat de lampen naast het besturen met een smarthome systeem, ook nog op de traditionele aangestuurd kunnen worden. De tweede optie is een smart dimmodule, te besturen via een smarthome app. Ook kan je een pulsdrukker aansluiten op deze module. De module plaats je in de inbouwdoos. Tot slot: een inline dimmer. Deze is geschikt voor diverse led armaturen en plaats je boven het plafond voor de voeding van de lichtbron. In principe stuur je de inline dimmer met het smarthome systeem aan. Tevens bestaat er nog een smart stekkerdimmer om een lamparmatuur met stekker in te laden in de smarthome app. Je kunt dus afhankelijk van de situatie een keuze maken tussen verschillende smart dimmers.

Spraakbesturing

Indien je de smart lamp/dimmer aan een hub (zoals een Google Home of Amazon Alexa) hebt gekoppeld, is de verlichting ook middels stembesturing aan te sturen. Afhankelijk van het protocol en de dimmer/lamp zijn hier bepaalde systemen voor te gebruiken. Denk hierbij aan Amazon Alexa en Google Assistant. Geef de dimmer/lamp in de app een bepaalde naam waarmee je de dimmer/lamp activeert. Zeg bijvoorbeeld: “Hey Google/Alexa, zet (naam dimmer/lamp) op 5%.” De app stuurt de dimmer/lamp vervolgens aan. De mogelijkheden voor spraakbesturing verschillen wel per product. In de handleidingen is vaak te lezen voor welke systemen het product geschikt is.  

Met de informatie uit dit artikel kan je de juiste keuzes maken op het gebied van smarthome en verlichting, en klanten beter uitleggen hoe het smart aansturen van verlichting werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Dit artikel is gesponsord door EcoDim