Tast dimmen, hoe doe ik dat?

Tast dimmen, hoe doe ik dat?

Bij het dimmen van verlichting zullen de meeste mensen gelijk denken aan de traditionele druk/draaidimmer. Toch zijn er meer manieren om uw verlichting te bedienen. Eén van die manieren is tast dimmen. In dit artikel legt EcoDim u uit wat tast dimmen is, hoe u dit goedkoop doet en welke verdere mogelijkheden u heeft.

Bij tast dimmen stuurt u de dimmer/verlichting op een andere manier aan dan met een druk/draaiknop. Tast dimmen wordt veelal als een luxere manier om te dimmen gezien. Het wordt ook wel puls of push dimmen genoemd. De bediening is eigenlijk heel eenvoudig. Op de tastdimmer zit een bedieningswip. Door de bedieningswip ingedrukt te houden, kunt u het licht dimmen of harder laten branden. Tevens kunt u met dezelfde wip (door er kort op te drukken) de verlichting in- en uitschakelen. Tast dimmen gaat traploos. Dit wil zeggen dat elke stand tussen 0 en 100% ingesteld kan worden, mits de lampen hier geschikt voor zijn. Kortom, een alternatieve, maar eenvoudige manier van dimmen met een luxe uitstraling.

Goedkoop tast dimmen

Tast dimmen is dus een erg mooie manier om uw verlichting te bedienen. Echter, een groot nadeel van tastdimmers is dat deze erg prijzig zijn. Toch is er een goedkopere manier om gebruik te maken van deze manier van dimmen.

U kunt er namelijk ook voor kiezen om een dimmer module te gebruiken. Deze module sluit u aan op uw lampen, vervolgens sluit u op deze module een pulsdrukker aan. Wanneer u de juiste dimmodule kiest, kunt u alle A-merken pulsdrukkers hierop aansluiten. Hierdoor kunt u met uw favoriete merk schakelmateriaal blijven werken. De combinatie dimmodule + pulsdrukker is een stuk goedkoper dan een tastdimmer. Het enige wat u hierna dient te doen is het plaatsen van een bedieningswip, net zoals dat bij een tastdimmer het geval is.

Mogelijkheden bij tast dimmen

Nu u weet wat tast dimmen is en hoe u dit goedkoop doet, zetten we graag de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Gewone tastdimmer

De eerste mogelijkheid is het aansluiten van een gewone tastdimmer op uw lampengroep. Hierbij sluit u alleen de tastdimmer aan en plaatst u vervolgens de bedieningswip op de tastdimmer.

De installatie is eenvoudig en snel. Toch zouden we deze manier van tast dimmen niet aanraden. Zoals eerder genoemd zijn deze tastdimmer erg duur. Daarom raden we u aan te kiezen voor een van de volgende mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn goedkoper en hebben een eenvoudige installatie: een voordeel voor u en uw klant!

Minimalistic interior in white and green with red armchair, lamp and book on the table, plant, carpet on the floor, painting on the wall and shelves
Minimalistic interior in white and green with red armchair, lamp and book on the table, plant, carpet on the floor, painting on the wall and shelves

Module + pulsdrukker

Een goedkopere manier is dus om een module te combineren met een pulsdrukker. De module sluit u aan op de lampengroep en de pulsdrukker sluit u aan op de module. Op de pulsdrukker bevestigt u vervolgens de bedieningswip.

Een product dat zich perfect leent voor deze installatie is de ECO-DIM.14 (0-250W RLC). Deze dimmer werkt perfect met pulsdrukkers van A-merken als Busch-Jaeger, Gira, Jung, Berker en Schneider Merten. Zo kunt u dus altijd uw favoriete merk gebruiken.

Deze dimmer heeft erg handige afstelmogelijkheden. Met de MIN & MAX mogelijkheden stelt u het optimale dimbereik in en zorgt u voor stabiel licht in het hoge en lage lichtniveau. Daarnaast regelt u met de Speed afstelling de snelheid van het dimmen met de pulsdrukker.

De installatie is eenvoudig. Deze module is namelijk 2-draads (zonder nuldraad) of 3-draads (met nuldraad) aan te sluiten. Daarnaast is de inbouwdiepte slecht 15mm waardoor deze met de pulsdrukker eenvoudig in alle U40 en U50 inbouwdozen past. Ook kun u deze dimmer gebruiken in een wisselschakeling met meerdere pulsdrukkers. Hierdoor kunt u de lampengroep vanaf meerdere plekken tast dimmen.

Smart module + pulsdrukker

Tot slot heeft u ook de keuze om te kiezen voor een smart module + pulsdrukker. Door dit te doen kunt u een lampengroep bedienen door middel van tast dimmen met de pulsdrukker(s) én via een smarthome app naar keuze.

Een dimmer die hier geschikt voor is, is bijvoorbeeld de ECO-DIM.10. Deze module is beschikbaar in een Zigbee, WiFi en Z-Wave variant. Voor welke variant u het beste kunt kiezen is afhankelijk van een aantal factoren. Wat hierbij allemaal van belang is leest u in het artikel over smarthome en verlichting. Verder werken deze smart modules hetzelfde als een ‘domme’ module.

Kortom, met tast dimmen bent u niet beperkt tot de duurdere tastdimmers, maar kunt u ook zelf een tastdimmer creëren middels een module + pulsdrukker.

Dit artikel is gesponsord door EcoDim