Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte thuisbatterij van dit moment. De volgende stap: dat alle Nederlandse installateurs de Sessy in hun assortiment hebben. Medeoprichter Roeland Nagel: "We willen graag herrie maken. Bill Gates zei ooit: een computer in elk huis. Dat lukte. Wij zeggen: een thuisbatterij in elk huis."

Aan ambitie geen gebrek bij Roeland Nagel, samen met Twan Vooijs in 2021 bedenker en ontwikkelaar van Sessy. Ruim twee miljoen huishoudens in Nederland beschikken momenteel over zonnepanelen, terwijl nog geen 10.000 woningen een thuisbatterij hebben. Met andere woorden: er is nog een wereld te winnen. Sessy claimt op dit moment marktleider te zijn: het bedrijf heeft intussen zo’n 3000 thuisbatterijen geplaatst. Met de Sessy bespaar je op de energierekening, is er minder CO2-uitstoot en gebruik je meer groene stroom. De batterij is ook geschikt voor huishoudens zonder zonnepanelen. Met Sessy dragen de oprichters bij aan de energietransitie en helpen ze mensen om duurzaam met energie om te gaan. "Dat was onze intrinsieke motivatie om de thuisbatterij te ontwikkelen."

Sessy staat voor Smart Energy Storage System. Deze accu voor zonnepanelen is een compacte, slimme plug-and-play batterij waarmee je energie kan opslaan, om die later op een zelfgekozen tijdstip weer te gebruiken.

Sessy wordt onafhankelijk genoemd, omdat hij volgens Nagel heel makkelijk ‘geretrofit’ kan worden op elke bestaande zonnepaneleninstallatie. "We hebben een AC gekoppelde batterij gemaakt die aan de netstroomkant van de omvormer hangt. Dus alles wat er al hangt en werkt, blíjft hangen en werken. Met het plaatsen van een Sessy voegen wij slimme batterijcapaciteit toe, dus ook als de omvormer daar niet per se geschikt voor is. Sessy is integreerbaar in alle systemen."

De meegeleverde software, inclusief open API, zorgt er samen met een dongle voor dat de batterij slim wordt. De batterij kan zo werken met elk soort contract (vast, flexibel of dynamisch) en kan handelen op de onbalans markt. Met SessyConnect kunnen ook toekomstige markten bediend worden.

De meest gebruikte modus is de Nul-op-de-meter modus. Bij overschot aan zonnepaneelvermogen laadt Sessy automatisch op, waardoor de export op nul komt. Als er stroom binnenkomt, zorgt de dongle ervoor dat Sessy vermogen levert om de netto import op nul te houden. "Veel mensen waarderen deze modus omdat ze hun eigen groene stroom kunnen gebruiken voor dagelijkse activiteiten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet."

De installatie van een Sessy neemt weinig tijd in beslag: twee à tweeënhalf uur, aldus Nagel. "Dat maakt het ook voor installateurs zeer aantrekkelijk." Sessy wordt aangesloten op de bestaande zonne-omvormer of op een eigen groep. De thuisbatterij werkt met een bijgeleverde energiemonitor die eenvoudig aan te sluiten is in de meterkast. Bij aanwezigheid van een slimme meter kan dit met een P1-poort lezer.

De thuisbatterij wordt op een productielocatie in Andelst in elkaar gezet, ook de software wordt in Andelst geschreven, aldus Nagel. "Er zijn partijen die Chinese batterijen importeren, daar vervolgens hun eigen sticker opplakken en de boel doorschuiven. Dat is niet onze stijl. We halen de componenten zoveel als mogelijk uit Nederland of andere Europese landen. We zijn techneuten en willen de technische kennis graag hier houden. Daarom assembleren we de thuisbatterijen hier. Op deze manier zorgen we voor een zo Nederlands mogelijke batterij. We staan open voor feedback. Als een installateur iets ziet wat beter of makkelijker kan, dan horen we het graag. Zo kunnen we blijvend verbeteren."

Het is nu tijd om op te schalen, vervolgt Nagel. "We hebben nu een deal die zeer interessant is voor installateurs. We hopen dat installateurs die nu zonnepanelen en warmtepompen installeren, ook onze thuisbatterij voor zonnepanelen aan hun klanten kunnen aanbieden. Als ze willen, leiden we ze op in Andelst. Zo krijgen ze in korte tijd alle ins en outs van de Sessy te horen."

Voor meer informatie, zie www.sessy.nl

Dit artikel is gesponsord door Sessy.