Corona: koorts meten met een warmtebeeldcamera  

Corona: koorts meten met een warmtebeeldcamera  

Warmtebeeldcamera's voor de controle op corona-symptomen aan de poort? Door het coronavirus wordt er op creatieve wijze gezocht naar methoden om koorts te meten.

Er is ineens veel vraag naar warmtebeeldcamera’s, zo constateert Idis Nederland, dat gespecialiseerd is in cameratechnologie. Het bedrijf vermoedt dat de vraag is ontstaan doordat deze thermische camera's redelijk nauwkeurig kunnen aantonen of iemand het extra warm heeft en dus mogelijk koorts.

Privacywetgeving

Maar dat is niet toegestaan, zo waarschuwt de cameraspecialist: “De behoefte van mensen zichzelf te beschermen door met een warmtebeeldcamera 'oververhitte' mensen te onderscheiden, mag niet zomaar. Je hebt hier namelijk te maken met privacywetgeving.”

Verhit persoon

“In de basis is cameratoezicht altijd een inbreuk op iemands privacy. Het meten van de temperatuur van iemand valt ook onder het verwerken van persoonsgegevens. Dat levert dus direct een probleem met privacy op. Daarnaast is het zo dat er diverse redenen kunnen zijn dat iemand het warm heeft: denk aan een hevige inspanning, warme kleding of nervositeit. Een directe link met het aanwezig zijn van koorts en vervolgens corona kan en mag dus niet zomaar worden gemaakt.”

Je hebt hier te maken met privacywetgeving”

Toezichthouders spreken elkaar tegen

Jeroen Terstegge, deskundige op het gebied van privacywetgeving, bevestigt de problematiek: “Het is ingewikkeld. Toezichthouders in Europa spreken elkaar tegen over wat wel en wat niet mag. Van de Autoriteit Persoonsgegevens zou zo’n warmtecamera waarschijnlijk niet mogen, onder het motto: ‘alles via de bedrijfsarts’. Idem voor de Franse toezichthouder. Andere toezichthouders - zoals de Ierse - hebben minder problemen met het vaststellen van corona-symptomen aan de poort."

(Tekst gaat verder onder kader.)

Nederlands wetgeving en AVG

“De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming, red.) vereist ‘Europees of nationaal recht’ die dit mogelijk maakt, maar de Nederlandse wetgeving hieromtrent is onduidelijk”, vervolgt Terstegge, “De maatregelen van de regering om bij corona-symptomen thuis te blijven zijn slechts dringende adviezen en geen ‘recht’ zoals de AVG vereist, zodat de rechtsbasis voor bedrijven en instellingen om gezondheidsgegevens zoals een verhoogde temperatuur van werknemers, klanten en bezoekers te verwerken lijkt te ontbreken.”

Maatregelen moeten noodzakelijk en proportioneel zijn”

Veilige werkplek

“De verplichting om een veilige werkplek in te richten volgens de Arbowet in artikel 3 lid 1, met name onder b, is wellicht een rechtsbasis voor het scannen op corona-symptomen aan de poort. Voor bedrijven en instellingen die door de regering zijn aangewezen als ‘vitale processen’ en ‘cruciale beroepen’ heb je zelfs een zwaarwegend belang om wél dit soort maatregelen te nemen. Maar we zijn dit allemaal nog aan het uitzoeken. Juist als deze crisis lang gaat duren, moeten de maatregelen juridisch houdbaar zijn. Het recht op privacy bestaat immers altijd, óók in tijden van crisis. En dus moeten de maatregelen noodzakelijk en proportioneel zijn.”

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in elektrotechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de feiten achter de beweringen.

'Steeds moeilijker om aan alle duurzaamheidsnormen te voldoen'

'Steeds moeilijker om aan alle duurzaamheidsnormen te voldoen'

Techniek Nederland vindt dat er risico's kleven aan de voorgestelde aanscherping en uitbreiding van de MPG-norm.

Flinke stijging van overnames installatiebedrijven

Flinke stijging van overnames installatiebedrijven

Het aantal overnames in de bouw- en installatiesector is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral installatiebedrijven en onderhoudsbedrijven zijn...

Vademecum slimme energienetwerken van de toekomst

Vademecum slimme energienetwerken van de toekomst

Het slim kunnen aansturen van thuisbatterijen, zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen biedt kansen voor een lagere energierekening, een...

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning  gepubliceerd

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning gepubliceerd

De Nederlandse praktijkrichtlijn over DC-installaties voor laagspanning is gepubliceerd. De NPR 9090:2024 is van toepassing op het ontwerp en de...

Het laagspanningsnet: welke flexibiliteitsbronnen zijn er?

Het laagspanningsnet: welke flexibiliteitsbronnen zijn er?

Thuis- en buurtbatterijen zijn de bekendste flexibiliteitsbronnen in het laagspanningsnet. Maar er zijn er meer. We zetten ze op een rij.

'DC vergt andere manier van denken'

'DC vergt andere manier van denken'

Gaat gelijkstroom in de loop van de tijd onze oude vertrouwde wisselstroom vervangen? Binnen Techniek Nederland houden experts, verenigd in een...

VanLien/ABB Noodverlichting neemt producten terug voor hergebruik

VanLien/ABB Noodverlichting neemt producten terug voor hergebruik

VanLien/ABB Noodverlichting neemt noodverlichting terug uit de markt voor hergebruik. Dit in samenwerking met keteninitiatief Circolektra.

Greeniuz infraroodpanelen in assortiment Alius

Greeniuz infraroodpanelen in assortiment Alius

Groothandel Alius breidt zijn assortiment uit met infraroodpanelen van de Nederlandse producent Greeniuz.