Installeren in tijden van corona

Installeren in tijden van corona
Ruben Bonk en collega's.

De coronacrisis treft iedereen. Wat merken installatiebedrijven ervan? Kunnen ze nog werken? En hoe kijken ze naar de toekomst? We vroegen het aan drie installateurs.

Door Marion de Graaff

Ruben Bonk: Zonnepanelen hamsteren

E-installateur Ruben Bonk heeft zich helemaal toegelegd op het installeren van zonnepanelen. Hij heeft twee man in vaste dienst. Van de Coronacrisis heeft hij nog niet zo veel last. “We zijn volop bezig, maar natuurlijk merken we er wel het nodige van. Ons werk speelt zich grotendeels op het dak af, maar voor de omvormer en de bedrading zijn we ook binnen bezig. We hebben alle klanten waar we binnenkort aan het werk gaan een mail gestuurd. Daarin vragen we of ze gezond zijn en of de afspraak kan blijven staan. Soms is het wat onwennig als we ergens komen. Klanten zijn zo gewend om ons bij aanvang van een klus een hand te geven, maar we proberen dat voor te zijn door even te zwaaien. Dan moeten ze lachen en is het oké. Je moet elkaar er een beetje bij helpen. Bij zieke of verkouden klanten komen we niet. Het kan natuurlijk ook zijn dat klanten er nu even geen goed gevoel bij hebben, al zijn ze gezond. Daar hebben we begrip voor.”

Ons vaste merk is momenteel moeilijk te krijgen, dus we bieden nu een ander paneel aan”

Koffie in de tuin

“Wij leven de voorschriften van de regering keurig na”, zegt Bonk. “In huis houden we zoveel mogelijk afstand, en met dit mooie lenteweer kunnen we prima in de tuin zitten om koffie te drinken. Met de voorraden is het wel wat lastig. Particulieren slaan massaal wc-papier, maar ik heb aan den lijve ondervonden dat er installateurs zijn die zonnepanelen hamsteren. Vervelend, want wij installeren er iedere maand zo’n 250. Ons vaste merk is momenteel moeilijk te krijgen, dus we bieden nu een ander paneel aan. Gelukkig is het er eentje waar we al ervaring mee hadden, zodat we geen tijd kwijt waren aan het uitzoeken hoe het qua aansluiting, montage et cetera werkt. Want bij ieder merk is dat toch net weer even anders. Klanten vinden het geen probleem: als de prijs-kwaliteitsverhouding maar gelijk is. In de periode van eind april en begin mei heb ik de planning wat ruimer opgezet om flexibeler te zijn. Stel je voor dat er toch een lockdown komt, dan kunnen we eventueel nog wat opdrachten naar voren halen. Maar laten we hopen dat het niet zover komt!”
(Tekst gaat verder onder kader.)

Matthijs de Pater: Fit blijven en doorgaan!

Directeur Matthijs de Pater van installatiebedrijf Instain in het Gelderse Terwolde: “Wij werken door zolang het kan, al hebben we volgens de minister dan geen vitaal beroep. Als er iemand in de kou zit vanwege een kapotte ketel, warmtepomp, of er is lekkage, dan is het toch wel fijn dat wij iets kunnen doen. Een aantal collega’s werkt thuis, de monteurs gaan naar klanten en nemen daarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht. We bellen klanten kort voor een klus op om nog even te horen of het door kan gaan. Voor iedereen is het op dit moment nog wennen en aanpassen, met thuiswerkende partners, kinderen die bij huis lopen, de sportclub die dicht is en noem maar op. Dat geldt voor de collega’s, maar net zo goed voor onze klanten natuurlijk. Zelf werk ik nog op kantoor: het voelt een beetje alsof ik het fort bewaak. In deze gekke tijd maakt iedereen z’n eigen protocol, en daar hebben wij soms last van. Woningbouwcorporaties waarvoor wij het ketelonderhoud doen, laten weten dat voorlopig stil te leggen. Of dat verstandig is? Ik betwijfel het, want ketels periodiek nakijken is essentieel. Gelukkig gaan we naar de lente toe, dus kan de kachel binnenkort hopelijk uit.”

Als er iemand in de kou zit vanwege een kapotte ketel, warmtepomp, of er is lekkage, dan is het toch wel fijn dat wij iets kunnen doen”

Landelijke adviezen opvolgen

Een deel van de Instain servicemonteurs doet tijdelijk andere werkzaamheden. “We hebben werk genoeg”, zegt De Pater, “onze agenda staat nog voor zo’n drie maanden vol. Daarna zien we wel weer verder. Mocht Nederland echt op slot gaan, dan hebben we allemaal een probleem. En dan zijn we er trouwens zeker niet met het huidige noodmaatregelenpakket. Dat is dan een druppel op een gloeiende plaat, hoe goed bedoeld ook. Loonkosten is één ding, maar het gaat ook om huur/hypotheek, verzekeringen, gas, licht, het wagenpark en noem maar op. Mijn motto in deze tijd van onzekerheid luidt: ‘fear is the mother of all shit’. Als iedereen in de paniek schiet, dan valt de economie op termijn helemaal stil en zijn we nog veel verder van huis. Dat moeten we zien te voorkomen, want het gaat eindeloos veel tijd en moeite kosten om alles dan weer op te starten. Het beste wat we volgens mij allemaal kunnen doen, is de landelijke adviezen opvolgen en zo goed mogelijk doorgaan met alles. Daarbij is een ieders fysieke en mentale gezondheid super belangrijk, dus fit en positief blijven, goed eten en op tijd naar bed.”

Nieko Versteeg: Van de nood een deugd maken

“Het is een beetje anders dan anders”, zegt Nieko Versteeg, manager communicatie en marketing bij Leertouwer. “Van het kantoorpersoneel is 90 procent thuis aan het werk. We hadden de laatste jaren flink geïnvesteerd in onze automatisering en dat is nu een geluk bij een ongeluk. We kunnen dus prima vanaf een andere locatie werken. Onze werkzaamheden zijn verdeeld over de sectoren utiliteit, service, beheer & onderhoud, de zorg, industrie en een unit die zich bezighoudt met ICT-infra en beveiliging. Als technisch dienstverlener zijn wij afhankelijk van wat daar gebeurt. Zolang de bouw doorgaat, kan onze afdeling utiliteit aan het werk blijven. In de zorg doen we momenteel niet zo veel, daar lopen we bij wijze van spreken alleen maar in de weg. Nu de scholen dicht zijn, hebben we voorgesteld om het grote onderhoud dat daar normaalgesproken in de zomervakantie plaatsvindt naar voren te halen. Dat geeft ons in de zomer dan juist ruimte om werk op te pakken dat we nu niet kunnen doen. We stellen ons dus flexibel op en maken zoveel mogelijk van de nood een deugd.”

Qua materialen is het af en toe puzzelen”

Coronastatement

In het magazijn gelden dezelfde regels als in de meeste winkels. “Overigens hebben we alle maatregelen en onze uitwerking daarvan in een speciaal coronastatement op onze website geplaatst”, zegt Versteeg. “Communicatie is sowieso essentieel in deze tijden. We doen veel met videoverbindingen om als collega’s met elkaar in contact te blijven. Veel teams organiseren onderling virtuele ontmoetingen. Dat gaat over werk, maar heeft ook heel duidelijk een sociale component: alsof we elkaar bij de koffieautomaat treffen.
Qua materialen is het af en toe puzzelen. Groothandels hebben gelukkig behoorlijke voorraden, dus we grijpen nog niet mis, maar op de langere termijn is dat wel een zorg. Componenten op het gebied van automatisering of industrie zijn veelal afkomstig van leveranciers in China en Noord-Italië. Daar moeten we nu soms alternatieven voor zoeken.
De ‘intelligente lockdown’ die nu realiteit is, maakt het voor ons mogelijk om zoveel mogelijk door te werken, hoewel soms in aangepaste vorm. Ondertussen hebben we wel een crisisteam opgetuigd dat zich bezighoudt met de vertaling van de overheidsmaatregelen naar ons eigen werk. Onze directeur René van der Boon heeft naar de collega’s uitgesproken dat hij blij is met de dynamische inzet. De schouders eronder, alert en creatief zijn, en gemotiveerd blijven: dat is voor iedereen de beste manier om deze crisis het hoofd te bieden.”

<

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp bereikte overeenstemming over de overname van Weveko Brandbeveiliging uit Hillegom.

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteert een maatregelenpakket voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit...

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024)...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met...

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

Dennis van der Meij maakte lange tijd solar opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en...

De elektrische auto kan gespreid over een langere periode laden.

'Bewonersgroepen kunnen helpen bij aanpak congestie laagspanningsnet'

De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij...