Elektrische auto's: wat zijn aandachtspunten?

Elektrische auto's: wat zijn aandachtspunten?

De markt voor elektrische voertuigen (EV) groeit snel. Verwacht wordt dat in 2030 zo'n 1,9 miljoen elektrische personenauto's in gebruik zijn. In dit artikel komt een aantal belangrijke aspecten van de elektrische auto aan bod.

Het gebruik van elektrische vervoer neemt toe. Zo vervangt de volledig elektrische auto in gestaag tempo de conventionele auto. In dit overzichtsartikel bespreken we de markt voor elektrisch vervoer en zetten we een aantal aspecten van de elektrische auto op een rijtje. Dit artikel wordt geregelmatig uitgebreid en geüpdatet.

In dit overzichtsartikel over de elektrische auto:

Elektrische auto: de techniek
- De elektrische auto
- Accu’s elektrische auto beter en schoner dan gedacht

Elektrische auto: toekomstverwachtingen
- Stekkerauto vliegt de plofmotor binnen zeven jaar voorbij

Elektrische auto als energievoorziening
- Elektrische auto als back-up in het elektriciteitsnet
- Elektrische auto in plaats van dieselaggregaat

Elektrische auto’s opladen
- Het opladen van de elektrische auto

Elektrische auto’s en brandgevaar
- Grote risico’s door brandgevaar elektrische auto’s in parkeergarages.

De opkomst van de elektrische auto

De volledig elektrische auto vervangt in gestaag tempo de conventionele auto. Inmiddels zijn in Nederland al ruim 112.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd en voor 2020 wordt het verkocht aantal op 45.000 geschat, 11 procent van het geheel. Er is geen weg meer terug. De elektrische auto met zijn zuinige en robuuste elektromotor presteert energetisch beter dan de fossiele brandstofmotor.

Terug naar boven

Accu's elektrische auto beter en schoner dan gedacht

Onderzoek aan de TU Eindhoven wijst uit dat de elektrische auto langer meegaat dan tot nu toe werd gedacht. Hoewel vaak wordt gerekend met de verwachting dat een elektrische auto na 150.000 km afgeschreven is, blijkt dat getal uit het nieuwe onderzoek veel te voorzichtig te zijn. Een accu zou minimaal 250.000 km mee kunnen gaan. Ook stoot de elektrische auto minder CO2 uit dan tot nu toe werd aangenomen. Het wordt alleen maar beter.

Terug naar boven

Toekomstverwachting: ‘Stekkerauto vliegt plofmotor voorbij’

Vanaf 2021 kunnen particulieren vanaf met een aanschafsubsidie van 6.000 euro een stekkerauto kopen. Het kabinet wil daarmee voor elkaar krijgen dat in 2030 alleen nog maar emissieloze auto’s worden verkocht. Volgens deskundigen vliegt binnen zeven jaar de stekkeratuo de plofmotor voorbij.

Terug naar boven

Elektrische auto als back-up in elektriciteitsnet

De opslagcapaciteit in elektrische auto’s wordt maar gedeeltelijk gebruikt om te rijden en kan daarom ingezet worden als flexibele opslagcapaciteit in het elektriciteitsnet. Zo kunnen elektrische auto’s een essentiële bijdrage leveren aan de benodigde opslagcapaciteit voor duurzame elektriciteit. In Utrecht wordt hier volop mee geëxperimenteerd.

Terug naar boven

Elektrische auto in plaats van diesselaggregaat

Het Bredase project AirQon wil vervuilende dieselaggregaten vervangen door elektrische auto’s. Die hebben immers net zoveel capaciteit in de accu als bijvoorbeeld een foodtruck gebruikt tijdens een festival. Alleen bleek de specifieke hardware voor het aansluiten van een elektrische auto op een externe elektriciteitsvoorziening nog niet te bestaan. Daarom liet AirQon deze zelf ontwikkelen. Als de techniek werkt en gecertificeerd is, kan deze op alle plekken waar aggregaten worden ingezet toegevoegde waarde bieden.

Terug naar boven

Elektrische auto’s opladen

De snelgroeiende markt voor elektrische voertuigen vereist een overeenkomstige infrastructuur voor het opladen van de accu’s. Dit opladen moet natuurlijk gemakkelijk thuis, onderweg of bij bedrijven kunnen plaatsvinden. Hoe laad je een elektrische auto op?

Terug naar boven

Elektrische auto’s en brandgevaar

Elektrische auto’s kunnen in brand vliegen, spontaan of tijdens het laden. Dat kan gepaard gaan met explosies. Onduidelijk is of elektrische auto’s vaker in brand vliegen dat auto’s op fossiele brandstoffen. Wel ligt het voor de hand dat het spontaan ontbranden van een geparkeerd voertuig op benzine of diesel nagenoeg niet voorkomt, in tegenstelling tot elektrische voertuigen. Ook ‘ondergrondse’ laadplekken kunnen risico’s met zich meebrengen.

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Stedin wil zwaarder inzetten op groen gas en warmtenetten 

Stedin wil zwaarder inzetten op groen gas en warmtenetten

Stedin wil gebruikers van het elektriciteitsnetwerk inzicht geven over de drukte op het elektriciteitsnet. En vraagt zich hardop af of we niet meer...

De KIA EV9 is uitgerust met hard- en software voor bi-directioneel laden, waarbij van wissel- naar gelijkstroom wordt omgeschakeld.

Autobatterijen als oplossing voor netcongestie

Energie uit accu's in elektrische auto's terugleveren aan het net of gebruiken in woningen, oftewel vehicle-to-grid (V2G), kan helpen om netcongestie...

Laders en omvormers kunnen storende supraharmonischen genereren

Laders en omvormers kunnen storende supraharmonischen genereren

Uitval van apparatuur, hoorbaar geluid en problemen met aardlekschakelaars zijn enkele problemen die kunnen worden veroorzaakt door zogeheten...

Iedere component in dit netwerk kan zich autonoom gedragen, terwijl het geheel goed blijft functioneren. (Foto gemaakt  door het VAP-DC-team.)

PV-laadplein op basis van gelijkstroom

Verzekeraar a.s.r. ontwikkelde binnen het RVO onderzoeksproject VAP-DC samen met Kropman, Hogeschool van Amsterdam, Venema E-mobility en...

DC V2G-Wallbox van Venema E-Mobility.

DC-laadsystemen voor thuis: toekomstmuziek of niet?

Is een DC-laadsysteem voor thuis een interessante optie? En hoe kan de installatie van een laadsysteem worden versneld? Henri Overbeek, business...

(foto: ElaadNL)

3 tips op het gebied van slim laden

In dit artikel geeft Frank Geerts van ElaadNL installateurs 3 tips op het gebied van slim laden.

(foto: Maxim Hopman)

Gebruikers dynamische energie rijden vaker elektrisch

NextEnergy concludeert uit online onderzoek dat gebruikers van dynamische energie vaker elektrisch rijden.

(foto: NFP Photography)

Met anticiperende regelingen beter de energiebehoefte inplannen

In een slim en anticiperend energiesysteem werken laadpalen, warmtepompen, zonnepanelen en energieopslag gebroederlijk samen. Een dergelijke...