Nieuwe generatie 1-fase en 3-fase omvormers voor de Nederlandse markt

Nieuwe generatie 1-fase en 3-fase omvormers voor de Nederlandse markt
De nieuwe 1-fase en 3-fase omvormers komen in de komende maanden op de Nederlandse markt.

Sungrow, wereldleider op het gebied an omvormers, introduceert nieuwe 1-fase en 3-fase omvormers op de Nederlandse markt. Het zijn de nieuwste introducties van het Chinese bedrijf, dat door de jarenlange ervaring en focus op onderzoek en ontwikkeling innovatieve producten op de markt brengt. De nieuwste generatie omvormers biedt betere mogelijkheden voor monitoring, is veiliger en biedt eenvoudige mogelijkheden voor installatie.

"We zijn een van de oudste omvormerfabrikanten van de wereld. Tevens zijn we inmiddels de grootste producent van omvormers." Aan het woord is Sjoerd van Hulst, Distribution Manager Benelux bij Sungrow. Hij legt uit dat de focus op de productie van omvormers een aantal voordelen biedt. "Je profiteert van het lerend vermogen van je bedrijf, doordat je al zolang gespecialiseerd bent."

De oprichter van Sungrow is professor Cao Renxian van de Hefei University of Technology. Van Hulst: "Door zijn academische contacten met universiteiten hebben we altijd veel energie gestoken in onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor blijft de innovatie van de producten doorgaan." Om dit in goede banen te leiden beschikt Sungrow over het grootste research en development team in de solarindustrie. 40 procent van het personeel onderzoekt continu hoe producten nog beter gemaakt kunnen worden.

Bekendheid

Sungrow is in Nederland al bekend bij veel installateurs, meer het kan altijd beter, vindt Van Hulst. "Installateurs kennen ons als producent met een goede prijs. We leveren producten die goed gemaakt zijn, goed functioneren en veilig zijn. De propositie voor prijskwaliteit is bij ons goed."

Banken verstrekken makkelijker leningen aan solarprojecten die werken met Sungrow omvormers”

Sungrow is bovendien door Bloomberg uitgeroepen tot 100%bankable omvormerfabrikant. Het is de eerste keer dat zo'n fabrikant deze classificatie twee maal achter elkaar ontvangt. Dat betekent onder meer dat banken makkelijker leningen verstrekken aan solarprojecten die werken met Sungrow omvormers.

Dat gegeven is volgens Van Hulst in deze sector erg belangrijk. "Hierdoor kunnen afnemers erop vertrouwen dat Sungrow een betrouwbaar bedrijf is met toekomstperspectief. Dat is in de solarmarkt niet vanzelfsprekend met de vele faillissementen en alle problemen die daaruit volgen."

Veel ervaring

Sungrow biedt een uitgebreid productportfolio op het gebied van omvormers voor de utiliteit en residentiële toepassingen. Het bedrijf werd in 1997 opgericht en heeft veel ervaring in de pv-markt met een wereldwijd marktaandeel van 27%. Het Chinese merk werkt ook vanuit Nederland. “Onze service is bereikbaar vanuit Nederland. We richten ons hier op de markt tot 2MW. Dat zijn voornamelijk residentiële daken, maar ook installaties op de daken van bedrijven en andere utiliteitsgebouwen.”

Het bedrijf richt zich op het opwekken van duurzame energie en heeft wereldwijd een geïnstalleerd vermogen van meer dan 154 gigawatt. Van Hulst: “We hebben daarnaast de doelstelling om in 2027 100% renewable te zijn. Dat betekent dat over de gehele linie van productie tot levering de energie afkomstig is uit duurzame bronnen.”

Nieuwe omvormers

Een mooi voorbeeld van de innovatieve kracht van Sungrow zijn de nieuwe 1-fase en 3-fase omvormers. Deze zijn kleiner van formaat en lichter dan andere omvormers. Andere voordelen zitten onder meer in nieuwe hersteltechnologie, vertelt Van Hulst. “De nieuwe omvormers zijn uitgerust met PID Recovery, waardoor de degradatie van zonnecellen wordt tegengegaan.”

Door deze techniek blijven zonnepanelen beter functioneren. Verder zijn de nieuwe omvormers uitgerust met nieuwe vlamboogdetectie, waardoor de installatie nog veiliger wordt. Als er zich een boogfout voordoet, zullen de schakelaars in de omvormer open gaan en het circuit onderbreken in minder dan 200 milliseconden.

Monitoring

Helemaal nieuw is de WiNet-module in de omvormers, vertelt Van Hulst. “Deze module heeft één poort maar twee mogelijkheden, Ethernet of WiFi. Dat alles doen we om het nog makkelijker te maken voor de installateur om deze apparaten te installeren.”

Via de internetaansluiting kunnen de omvormers door de installateurs prima gemonitord worden, gaat Van Hulst verder. “De WiNet-module biedt de mogelijkheid voor meer geavanceerde monitoring. De installatie kan heel nauwkeurig gevolgd worden en geeft elke tien seconden een signaal af via iSolarCloud. De server van deze opslagcapaciteit staat in Europa en moet voldoen aan de Europese privacy-eisen.”

Eenvoudige installatie

De nieuwe omvormers zijn ondanks alle techniek die ze in zich hebben, makkelijk te installeren. De unieke ‘Push - Click - Go’-connectors, maken de installatie eenvoudig. De app iSolarCloud helpt bovendien de installatie te versnellen. “De omvormers hoeven niet open gemaakt te worden om ze te installeren. Alle aansluitingen zitten aan de buitenkant waardoor ze erg makkelijk aan te sluiten zijn. Er zit zelfs een waterpas op, zodat het echt een kwestie van gaten boren en ophangen is. Dit maakt dat deze omvormers makkelijk door één persoon te monteren zijn.”

Daarnaast biedt de gratis software iSolarDesign van Sungrow mogelijkheden om installaties te ontwerpen. Dat kan erg handig zijn voor installateurs, vertelt Van Hulst. “Hiermee kun je op eenvoudige manier de installatie van begin tot eind vorm geven. Je geeft de juiste data in en vervolgens komt eruit rollen hoeveel panelen er nodig zijn, welke oriëntatie handig is en welke omvormer je kunt gebruiken.”

Over Sungrow

Dit artikel is gesponsord door Sungrow.