Brabanthallen week lang in teken van uitvoering klimaatakkoord

Brabanthallen week lang in teken van uitvoering klimaatakkoord

De Brabanthallen stonden afgelopen week in het teken van de energietransitie. Met als thema 'Samen Werken in Transitie' was de Nationale Energieweek, waarvan de basis wordt gevormd door Vakbeurs Energie, Industrial Heat & Power, Zero Emission | Ecomobiel en nieuwkomer Prefab, goed voor bijna 190.000 zakelijke contactmomenten. Een nieuw record.

Met Vakbeurs Energie, die zich richt op warmte, elektriciteit en energiebesparing in de gebouwde omgeving, Industrial Heat & Power, gericht op de industriële grootverbruiker, en Zero Emission | Ecomobiel, over duurzame mobiliteit, kregen bezoekers een compleet beeld van de oplossingen die voorhanden zijn om de doelstellingen uit het klimaatakkoord concreet vorm te geven. Nieuw daarbij dit jaar was Prefab, dat zich met een focus op industrieel en modulair bouwen en renoveren richt op de uitdagingen die er zijn op het gebied van woning- en utiliteitsbouw.

Een 8 voor Prefab

Maar liefst vier hoofdpodia en acht thematheaters waren er nodig voor een kennisprogramma dat in totaal meer dan 130 seminars, workshops, keynotes en debatten telde. Ook in de aanpalende congreszalen vonden diverse side events plaats, zoals het Nederlands Warmtepomp Congres, de Energy Storage Day, de DC-Dag en de Gemeentedag Energietransitie. De 450 exposanten en partners van de beurzen waren zowel over het aantal bezoekers als  over de kwaliteit van het bezoek zeer te spreken. Nieuweling Prefab mocht als exposantenwaardering zelfs een dikke 8 noteren. Terwijl het gemiddelde over de beurzen uitkwam op een verdienstelijke 7,5.

Joep Hilbink, Marketeer bij exposant Essent Zakelijk: “Wij staan hier om in contact te komen met MKB-ondernemers en grootzakelijke bedrijven. Die missie is volbracht, want ze kwamen in groten getale. Ook bij onze presentaties in de beurstheaters. We kijken dus met voldoening terug op een geslaagde vakbeurs.”

Succesvolle lancering

Naast de bekende beurzen, vond dit jaar voor het eerst Prefab plaats. Deze beurs en kennisplatform is gericht op industrieel en modulair bouwen en renoveren en trok 2343 bezoekers naar de speciaal daarvoor ingerichte hal. De synergie met de rest van de events was daarbij direct duidelijk. Zo gaf bijna de helft van de professionals die Prefab bezochten aan ook een bezoek te hebben gebracht aan Zero Emission | Ecomobiel. Exposanten op Vakbeurs Energie profiteerden van de aanwezigheid van significant meer aannemers, architecten en vastgoedontwikkelaars die de bulk van het op Prefab aanwezige publiek vormen.

Jan Willem Sloof, Group CEO van renovatiereus Renolution: “De combinatie met Vakbeurs Energie werkt uitstekend. In elke sector wordt gerenoveerd, dus wij spreken iedereen graag. Toch trekt Prefab een geheel eigen publiek. Voor de bouw- en renovatiesector komt dit initiatief op het juiste moment, want de toekomst is industrieel.“

Verrassende inzichten

Het concept van de beurs gaat uit van drie hoofdpijlers, die goed aansluiten bij de interesses van de bezoekers: 35% van hen geeft aan primair interesse te hebben in het segment ontwerp & engineering. 44% zegt primair te komen voor componenten & productietechnieken. Van 11% van de bezoekers gaat de primaire interesse uit naar logistiek & assemblage. Tom van der Heijden, Senior Accountmanager bij gevelbouwer Blitta: “Aannemers, beleggers, vastgoedmensen en architecten: ze wisten ons allemaal te vinden. En de combinatie met de andere beurzen leverde verrassende inzichten op. En onverwachte nieuwe contacten.”

Off-site

In de Prefab-theaters – waaronder een ‘hoogbouwplein’ – ging het over thema's als circulariteit, flexibel wonen en digitalisering. Naast de geprogrammeerde onderwerpen was er natuurlijk ook volop aandacht voor de aanbevelingen van het Adviescollege Stikstofproblematiek. Hierin staat beschreven dat modulair bouwen en renoveren een van de oplossingen voor de stikstofproblematiek is.

Sander Braam van 54events over de eerste editie van Prefab: “Tot in de haarvaten van de bouw- en installatiesector is er aandacht voor off-site bouwen en renoveren. De beurs richt zich dan ook op een geïntegreerde aanpak. Geïntegreerde oplossingen werden getoond, zowel in componenten, modules als installatie. Het succes van Prefab laat zien dat het aandeel off-site alleen maar groter zal worden.”

Zero Emission | Ecomobiel

Exposanten van Zero Emission| Ecomobiel mochten een kleine 5000 geïnteresseerden informeren over de nieuwste technieken en mogelijkheden op het gebied van zero emission mobiliteit. Bezoekers maakten er kennis met diverse primeurs, zoals de gloednieuwe MG ZS EV, de volledig elektrische truck Volvo FE en de Renault Master ZE. Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks: “De synergie met de gelijktijdige beurzen is groot en voegt iets toe. Maar ook de doelgroep past ons goed, met daarbinnen veel beleidsmakers van gemeentelijke en provinciale overheden. Ook aan hen willen we immers ons genuanceerde verhaal graag kwijt over wat mogelijk is en wat niet. Die missie is zeer geslaagd.”

Groeiende aandacht voor waterstof

De groeiende aandacht voor zero emission stadsdistributie was ook déze editie weer duidelijk merkbaar. Op de beursvloer waren voor alle typen stedelijk vervoer diverse oplossingen aanwezig. Ook in het druk bezochte seminarprogramma was veel aandacht voor dit onderwerp, met sessies over onder meer servicelogistiek en een masterclass ‘duurzaamheid in logistiek’. Tevens was de groeiende aandacht voor waterstof duidelijk zichtbaar. Zo gooide het seminar ‘waterstof in mobiliteit’ hoge ogen. En waren op de beursvloer diverse waterstofvoertuigen te bewonderen, waaronder diverse personenauto’s, een VW Transporter en een full-size vuilniswagen.

De combinatie met Vakbeurs Energie bleek weer goed te passen bij de interesses van het aanwezig bezoek. Zo gaf 31% van de bezoekers van Zero Emission | Ecomobiel aan interesse te hebben in energieopslag en smart grids, waarvoor in het aanpalende smart energy segment, op Vakbeurs Energie, veel oplossingen te vinden waren.

Industrial Heat & Power

De 2e editie van Industrial Heat & Power bracht bijna 50% meer exposanten bijeen. Vooral op het gebied van industriële isolatie konden de bezoekers hun hart ophalen. Het onderwerp staat met 32% dan ook in de top 5 interessegebieden van de 1536 professionals die de beurs dit jaar bezochten.

Dit zijn de andere onderwerpen in de top 5:

  • Oplossingen voor energiemanagement en -monitoring  33%
  • Stoominstallaties 28%
  • Warmte-koude opslag (WKO) 30%
  • Warmtekrachtkoppelingen (WKK) 31%

Synergie met Vakbeurs Energie

61% van de bezoekers van Industrial Heat & Power geeft aan tevens een bezoek te brengen aan de aanpalende Vakbeurs Energie. 44% onder hen is daar specifiek op zoek naar energiebesparende maatregelen voor bedrijfs- of productiehallen. Exposanten beoordeelden hun deelname met een 7,3, een lichte stijging ten opzichte van 2018.

Jan Zanen, secretaris van de isolatiebranche verenigingen VIB en FESI: “De beurs was bijzonder goed voor ons. Veel goede gesprekken gevoerd en nieuwe contacten gelegd. Thematisch ingestoken, op onderwerpen die nauw bij de energietransitie aansluiten en met volledige aansluiting vanuit isolatie, stoom en advies. Bij de podiumsessies ging het er soms pittig aan toe, maar altijd was er diepgang. Mede het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen beursorganisatie en partners.”

Renovatie en Monument in 2020

De volgende vakbeurzen met als rode draad verduurzaming en de energietransitie vinden plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 mei 2020. En wederom in de Brabanthallen. ‘Renovatie’ (over efficiënt en omgevingsvriendelijk renoveren) krijgt dan wederom gezelschap van ‘Monument’, de vakbeurs over onderhoud, herbestemming, restauratie en verduurzaming van monumentaal vastgoed.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met 54 Events.

Zelfvoorzienende energiehub voor  bedrijvenpark in Tiel

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Bedrijvenpark Medel bij Tiel krijgt een zelfvoorzienende energiehub, Hierdoor kan het park toch uitbreiden, ondanks dat er geen vermogen mag worden...

Verzwaring lokale netten versnellen

Verzwaring lokale netten versnellen

Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het...

De baanwissel op de campus van TU Delft.

Realisatie magnetische zweeftrein een stap dichterbij

Een studententeam van TU Delft demonstreert als eerste een baanwissel in transportsysteem Hyperloop.

Foto: ANP

Verduurzaming flatwoningen vaak suboptimaal

De grote installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen...

(Foto: TenneT)

Nieuwe opleiding: Eerste Monteur Hoogspanningstransport

Om de energietransitie te realiseren, zijn er meer hoogspanningstechnici nodig. De nieuwe opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransport speelt...

Onboarding: 'Piet werkt die nieuwe wel in, toch?'

Onboarding: 'Piet werkt die nieuwe wel in, toch?'

Hoe zorg je ervoor dat een nieuw personeelslid zich meteen thuis voelt en snel ervaring opdoet? Karin de Waard, 'werkplezierbemiddelaar'...

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

Meer bedrijven zullen maatregelen moeten nemen op het gebied van cyberwetgeving. Dit door de komst van de Europese NIS2-richtlijn en de Nederlandse...

ISSO actualiseert 'Lucht/water-warmtepompen in woningen'

ISSO actualiseert 'Lucht/water-warmtepompen in woningen'

BIJ kennisinstituut ISSO verscheen een herziene versie van publicatie 98 'Lucht/water-warmtepompen in woningen'.