Bescherm de veiligheid van 'smart homes' met noodstroomvoorziening

Bescherm de veiligheid van 'smart homes' met noodstroomvoorziening

Elektrische apparaten zijn niet meer uit onze huizen weg te denken, of het nu om witgoed, huishoudelijke apparatuur of telefoons en tablets gaat. Maar nu steeds meer van onze apparaten 'smart' zijn, worden bewoners mogelijke klanten voor noodstroomvoorziening door middel van een Uninterrupted Power Supply (UPS). Welke apparaten in en rond het huis hebben een noodstroomvoorziening nodig?

De ‘smart home’-markt groeit. En daarmee groeit ook de behoefte om zaken als temperatuur en belichting altijd te kunnen bedienen en de wifi in de lucht te houden, ook als de elektriciteit uitvalt.

Zonwering en garagedeuren

Veel huizen zijn en worden tegenwoordig uitgerust met (semi-)automatische zonwering. Sommige huizen hebben ook luiken voor ramen en deuren, voor bijvoorbeeld beveiliging of stormbescherming. In beide situaties is noodstroomvoorziening handig. Juist als het stormt wil de stroom weleens uitvallen, waarmee een UPS een belangrijke rol kan spelen in de bescherming van een huis en de inwoners.

Garagedeuren zijn ook interessant: in bepaalde gevallen kunnen die alleen met de elektromotor geopend worden. Dan is het van belang om noodstroom aanwezig te hebben, zodat de deur naar de auto altijd open kan.

Thuiselektronica en beveiligingssystemen

Bijna elk huis heeft wel een entertainmentsysteem staan, van simpel (alleen een tv) tot een complexe thuisbioscoop. En denk aan het modem, eventuele routers en alle aangesloten computers, laptops, tablets en telefoons, die ook nog moeten worden opgeladen. Veel mensen hebben deze apparatuur hard nodig voor communicatie en werk. Dan is het niet gek om te vragen: “hoe lang zou je zonder kunnen, als de stroom uitvalt?”

Beveiligingssystemen kunnen mogelijk ook noodstroom gebruiken. Huizen met videobewaking moeten dat blijven houden, ook als de stroom uitvalt. Daar is een betrouwbaar UPS-systeem geschikt voor.

Witgoed

UPS-systemen kunnen allerlei witgoed beschermen, zoals koelkasten, vriezers, wasmachines en afwasmachines. Allereerst door noodstroom te leveren, maar ook door te beschermen tegen stroompieken en stroomonderbrekingen die zich in allerlei situaties kunnen voordoen. Een UPS is ontworpen om stabiliteit te leveren, waardoor dure en belangrijke apparaten kunnen genieten van een langere levensduur.

Als het stormt en de stroom valt uit, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor de kelder”

Pompen

Huizen in natte gebieden hebben regelmatig een pomp in of onder de kelder. Deze pompen houden het huis droog en vrij van grondwater, dat hoog kan komen te staan. In zo’n geval, of als het stormt en de stroom valt uit, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de kelder (en een hoop schoonmaakwerk voor de bewoner).

Huizen met een zwembad gebruiken meestal ook een of meerdere pompen om het water schoon te houden. Heel soms zijn huizen zelfs afhankelijk van een pomp voor drinkwater, als het uit een eigen bron moet komen. In alle gevallen kan een UPS handig of zelfs noodzakelijk zijn. Zonder water komen te zitten is voor veel mensen een ‘no-go’.

Medische apparatuur

Als er medische apparatuur in een huis aanwezig is, dan kan een stroomstoring levensgevaarlijk zijn. Voor zaken als beademing, sondevoeding en medische bedden is een UPS noodzakelijk voor de gezondheid van de patiënt. Denk hierbij ook aan systemen voor huisdieren, zoals aquaria.

De e-installateur als back-up-adviseur

Elektrotechnisch installateurs zitten in de perfecte positie als het gaat om het creëren van behoefte en interesse van huizenbezitters en -bewoners in UPS-oplossingen. Dit kan door ze te wijzen op de voordelen van een betrouwbare UPS, zoals in het geval van stroomuitval. Als de consument beseft van hoeveel apparaten hij of zij afhankelijk is, neemt de interesse in een UPS toe. Door de consument vervolgens te helpen kiezen welke apparaten noodzakelijk zijn, komt aanschaf dichterbij. Hierbij is het goed te focussen op verbeterde veiligheid en gemak.

Juiste UPS kiezen

Huizenbezitters doen er veel aan om hun woning comfortabel en veilig te maken. Stroomstoringen bedreigen beide doelen. E-installateurs kunnen hen helpen bewust te worden van dit probleem en een juiste UPS te kiezen voor hun situatie.

Bekijk hier welke UPS-opties er allemaal zijn, ook voor huizen van particulieren. Denk ook aan smart home-oplossingen die het gemak in huis vergroten. Elektrotechnisch installateurs kunnen ook naar het Partner Portaal voor exclusieve informatie die meer omzet kan genereren.

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp bereikte overeenstemming over de overname van Weveko Brandbeveiliging uit Hillegom.

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteert een maatregelenpakket voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit...

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024)...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met...

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

Dennis van der Meij maakte lange tijd solar opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en...

De elektrische auto kan gespreid over een langere periode laden.

'Bewonersgroepen kunnen helpen bij aanpak congestie laagspanningsnet'

De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij...