'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'

'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'
Erwin Tuijtel. Foto credits: Alklima.

Denk je aan warmtepompen in de bouw, dan komt Alklima/Mitsubishi Electric al snel in beeld. De leverancier uit Alblasserdam heeft inmiddels het breedste pakket als het om lucht/water-warmtepompen gaat.

Alklima is een bekende speler in de markt als distributeur van het nu honderdjarige Mitsubishi Electric. Het doel van de Japanse firma is vanaf het begin geweest om integrale oplossingen voor de markt te creëren. Dat is breder dan de klimaatmarkt alleen: denk aan batterijpakketten, satellieten, energiesystemen. De Mitsubishi Electric denkwijze is om de samenleving verder te helpen op basis van technologische meerwaarde.

Dit Japanse gedachtegoed werd door Alklima zesentwintig jaar geleden omarmd. Erwin Tuijtel, directeur innovatie: "We maken van het aanbod van Mitsubishi een vertaling naar de Nederlandse markt. Voor de woningbouw bijvoorbeeld kijken we hoe we de markt optimaal kunnen bedienen. Hoe bieden we het hoogste comfort en realiseren we de grootste winst in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en daarmee van Nederland? We vragen ons altijd af hoe we het beste de klant kunnen bedienen met onze klimaatoplossingen."

Stokpaardje

Alklima begon 26 jaar geleden met airconditioning en al snel werden er ook warmtepompen voor de utiliteit aangeboden. Sinds een jaar of tien is daar de focus op de woningbouw bijgekomen. Tuijtel: "Toen de energietransitie nog in de kinderschoenen stond, hebben wij in een vroeg stadium laten zien dat verduurzaming van de gebouwde omgeving met eigen samengestelde warmtepompen mogelijk is. Na dit initiële succes heeft Mitsubishi Electric deze Ecodan lucht/water-warmtepomplijn doorontwikkeld tot het brede pakket dat het nu is."

De All Electric-producten zijn een stokpaardje van Alklima, schetst Tuijtel. "Daarbij is een goede samenwerking met de markt essentieel. Een woningbouwer of aannemer wil weten hoe hij een warmtepompsysteem in een woning met integreren. Welk afgiftesysteem heeft hij nodig, welke isolatie? Hij wil weten hoe het zit met het Woningborg-certificaat of met de SWK-regeling. Op al die vragen hebben wij de antwoorden. Kennis delen is ons devies."

Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of verkoelen; we hebben altijd een unit die past. ”

Inmiddels heeft Alklima het breedste pakket in de markt als het om de lucht/water-warmtepompen gaat. “Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of koelen; we hebben altijd een unit die past. Naast de huidige split-lijn hebben we onlangs een nieuwe monoblock-lijn gelanceerd. Er zijn vier capaciteitstypes en meerdere soorten binnendelen die kunnen koelen of verwarmen en tapwater aanbieden.”

Nieuwe loot

Daarnaast is er nieuwe loot aan de tak die het kwartet compleet maakt: de Residentiële Lossnay. Dit is een ventilatie-unit met warmteterugwinning. Met de unit is een gezonde en schone luchtkwaliteit in huis verzekerd. De unit heeft twee fijnmazige G4 filters. In een derde filtersleuf kan optioneel een NOx of PM2.5 filter worden geplaatst. De ventilatie-unit minimaliseert het verlies van energie. De warmte uit de afgezogen lucht wordt in de kruisstroomwisselaar afgegeven aan de schone lucht. Dit maakt rendementen van negentig procent mogelijk. Een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de ventilatie-unit was het geluid. De unit heeft dan ook een laag geluidsniveau. Dit door de speciaal ontwikkelde motor, ventilator, uitgekiende luchtstromen en een slimme omkasting.

Het Lossnay-systeem bestaat overigens al meer dan vijftig jaar, vertelt Tuijtel. "Warmteterugwinning doen we ook al een tijdje, maar we hebben het nu voor het eerst vertaald naar de woningbouw. We zijn met de warmtepomp bepalend in het binnenklimaat. Dat maakt dat we het laatste stukje, de ventilatie, er graag bij willen integreren."

Een voordeel is dat de ventilatie-unit ook eenvoudig is te koppelen aan bestaande regeling- of monitoringsystemen zoals MelCloud. Deze cloudoplossing kan integraal gebruikt worden voor het gehele binnenklimaat en warm tapwater.We hebben pakweg nog dertig jaar om CO2-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen.

We hebben pakweg nog dertig jaar om CO2-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen.”

All Electric

Als je kijkt naar de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te worden, dan is voor de gebouwde omgeving de te nemen weg All Electric, weet Tuijtel. “We hebben pakweg nog dertig jaar. Er zijn heel veel woningen die niet of niet-volledig van het gas af kunnen. Reden dat onze al onze warmtepompen geschikt gemaakt zijn voor hybride systemen. Er zijn regelingen ingebouwd en in principe kunnen nu al onze warmtepompen met een bestaande gasketel worden aangestuurd. Dat is merkonafhankelijk.”  

Maar waar de markt zich massaal lijkt te storten op de hybride warmtepompen, daar maakt Tuijtel wel een kanttekening. “We vinden het belangrijk dat het juiste verhaal verteld moet worden. Hybride zelf is niet het doel zoals het nu soms lijkt, duurzaam verduurzamen van de gebouwde omgeving is het doel! Dus woningen die nu van het gas af kunnen moeten van het gas af gehaald worden en woningen die dat nog niet volledig zijn moeten All Electric ready gemaakt worden."

Ready

Alklima heeft daarvoor een All Electric ready principe. Veel hybride oplossingen worden als een soort eindoplossing verkocht, maar bij Alklima is de hybride oplossing een startpakket. Naast de cv-ketel wordt een lucht/water-warmtepomp gezet op basis van volwaardige warmtepomptechniek. In een later stadium ga je isoleren, zonnepanelen plaatsen en de verwarming van tapwater integreren. All Electric ready dus.

De gebruiker kan kiezen of het hybride punt bijvoorbeeld op +5 graden komt te liggen of -5 als de gasprijzen door het dak gaan. Tuijtel heeft dan ook een heldere boodschap voor installateurs: "Kijk eerst of het niet All Electric kan. Als dat niet het geval is, schakel dan over op All Electric ready. Mocht je daarbij advies nodig hebben dan is er altijd iemand stand by."

Dit artikel is gesponsord door Alklima/Mitsubishi Electric.

Zelfvoorzienende energiehub voor  bedrijvenpark in Tiel

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Bedrijvenpark Medel bij Tiel krijgt een zelfvoorzienende energiehub, Hierdoor kan het park toch uitbreiden, ondanks dat er geen vermogen mag worden...

De baanwissel op de campus van TU Delft.

Realisatie magnetische zweeftrein een stap dichterbij

Een studententeam van TU Delft demonstreert als eerste een baanwissel in transportsysteem Hyperloop.

(Foto: TenneT)

Nieuwe opleiding: Eerste Monteur Hoogspanningstransport

Om de energietransitie te realiseren, zijn er meer hoogspanningstechnici nodig. De nieuwe opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransport speelt...

Onboarding: 'Piet werkt die nieuwe wel in, toch?'

Onboarding: 'Piet werkt die nieuwe wel in, toch?'

Hoe zorg je ervoor dat een nieuw personeelslid zich meteen thuis voelt en snel ervaring opdoet? Karin de Waard, 'werkplezierbemiddelaar'...

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

NIS2-startpunt geeft informatie over nieuwe cyberwet

Meer bedrijven zullen maatregelen moeten nemen op het gebied van cyberwetgeving. Dit door de komst van de Europese NIS2-richtlijn en de Nederlandse...

Brancheplan Verpakkingen: 74 partijen doen mee

Brancheplan Verpakkingen: 74 partijen doen mee

Twee jaar na de start doen 74 installatiebedrijven, groothandels en fabrikanten mee aan het Brancheplan Verpakkingen.

Installatie Journaal nr.3 2024

Installatie Journaal nr.3 2024

In deze editie o.a. Wat is de stand van zaken op de pv-markt? p. 10 Energietarief p. 15 NEN 1010 p. 16 Dubbele energiebelasting p. 18 Thuisbatterijen...

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB

Volgens het rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving', dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op 13 mei jl. publiceerde, is de...