Frans kantoorpand volledig gemoderniseerd

Frans kantoorpand volledig gemoderniseerd

Energie besparen, maar toch een hoog verlichtingsniveau. Dat was de doelstelling bij de renovatie van een kantoorpand in Molsheim, Frankrijk.

Alle traditionele armaturen in het kantoorpand zijn vervangen door legverlichting van Vivares Zigbee, het lichtmanagementsysteem van Ledvance. Het systeem is gekoppeld aan aanwezigheids- en lichtsensoren voor de vermindering van het energieverbruik. Daarnaast biedt het systeem functionaliteiten zoals het opstellen van onderhouds- en energieverbruiksrapporten via de cloud.

De facilitair manager van het gebouw is onder de indruk van de installatiesnelheid. “Alle verlichtingsarmaturen in de kantoren, vergaderkamers en gangen werden vervangen zonder stof of overmatig lawaai en dus zonder de werknemers op kantoor te storen.”

Dankzij de energiemonitoring kan de manager het verbruik in real time volgen. “Het is gemakkelijk en ook nog eens heel leuk. Onze werknemers stellen het comfort van de nieuwe verlichtingsinstallatie op prijs. Aan alle eisen werd voldaan, van comfort tot energiebesparing.”

Wat is er geïnstalleerd?

In één van de open kantoren zijn Panel Performance en Downlight UGR<19 armaturen geïnstalleerd. De vergaderruimte is gemoderniseerd met Downlight UGR<19 en Panel Direct/Indirect armaturen. Alle geïnstalleerde armaturen hebben een UGR<19 en Zigbee technologie. Er zijn al scenario’s gedefinieerd, zodat de gebruiker de lichtscènes volgens het eigen activiteitenplan (bijvoorbeeld een vergadering of presentatie) kan gebruiken.

De gangen werden voorzien van Downlight UGR<19 armaturen. Om een volledige automatisering van het verlichtingssysteem mogelijk te maken, werden 38 Vivares Zigbee L/O sensoren geïnstalleerd in de kantoren, gangen en trappen. De verlichting gaat automatisch aan wanneer de eerste medewerker aankomt en gaat uit wanneer de kantoren leeg zijn.

Er zijn ook Push Button couplers geïnstalleerd zodat gebruikers de verlichting naar behoefte kunnen dimmen of een vooraf bepaalde scène kunnen selecteren. De laatste persoon die het gebouw in de avond verlaat kan de verlichting ook handmatig uitdoen. Het systeem schakelt de verlichting automatisch uit als er geen persoon meer wordt gedetecteerd.

Installatiegemak

De armaturen werden 1:1 vervangen en de bediening gebeurt dankzij een draadloze Zigbee verbinding tussen de armaturen, sensoren en Vivares afstandsbediening. Dankzij de online configuratietool kon de configuratie van het project al vóór de installatie gedaan worden. Dit leverde de projectinstallateur tijdwinst op voor de inbedrijfstelling op de dag van de installatie.

De inbedrijfstelling gebeurde via QR-codes: plaats de QR-codes op de handleiding en op het installatieboekje dat beschikbaar is in het portaal en scan ze vervolgens via de applicatie.

Juiste hoeveelheid licht

Het systeem neemt veel weg voor de gebruiker. Het lichtniveau past zich automatisch aan aan de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte. Dit zorgt voor een constant helderheidsniveau en bespaart energie. Bovendien gaat het licht automatisch aan dankzij de aanwezigheidsdetectie. Elke medewerker kan de vooraf ingestelde scènes selecteren voor de juiste verlichting op het juiste moment.

Anticiperen op onderhoudswerkzaamheden

Dankzij de monitoringsfunctie kan de facilitair manager de status van elke armatuur in real time volgen via een dashboard. Dit maakt het gemakkelijker om te anticiperen op onderhoudswerkzaamheden en anderzijds een gedetailleerd verslag te verkrijgen van de verbruiksgegevens. Op afstand kan de technicus ook de parameters op de sensoren, de timing van de verlichting en de inschakeltijden van de verlichting veranderen als dit nodig is.

Alle feiten op een rijtje

  • Draadloos lichtmanagementsysteem met geïntegreerde IoT technologie. De klant wilde de conventionele armaturen vervangen met ledverlichting, met behoud van het bestaande hoge verlichtingsniveau en zonder al teveel werk. Energiebesparing was ook een belangrijke factor.
  • Intelligente besturing. Het systeem past het helderheidsniveau automatisch aan het natuurlijke licht in het kantoor aan om voor een constant verlichtingsniveau op elk moment te zorgen, dankzij aanwezigheids- en lichtsensoren.
  • Gemakkelijke installatie. Dankzij draadloze technologie is het systeem gemakkelijk in gebruik te nemen via QR-codes met de Vivares app.


Het draadloze Vivares Zigbee systeem van Ledvance vervangt de armaturen zonder structurele wijzigingen aan het gebouw of complexe herbedrading. Met het detectiesysteem bespaart het Franse bedrijf energie. Het lichtmanagementsysteem voldoet daarmee aan de eisen van Label C, dat een vermindering van het energieverbruik in gebouwen voorschrijft, alsmede de normen tegen lichtvervuiling.

Dit artikel is gesponsord door Ledvance.

'Steeds moeilijker om aan alle duurzaamheidsnormen te voldoen'

'Steeds moeilijker om aan alle duurzaamheidsnormen te voldoen'

Techniek Nederland vindt dat er risico's kleven aan de voorgestelde aanscherping en uitbreiding van de MPG-norm.

Flinke stijging van overnames installatiebedrijven

Flinke stijging van overnames installatiebedrijven

Het aantal overnames in de bouw- en installatiesector is de laatste jaren flink toegenomen. Vooral installatiebedrijven en onderhoudsbedrijven zijn...

Vademecum slimme energienetwerken van de toekomst

Vademecum slimme energienetwerken van de toekomst

Het slim kunnen aansturen van thuisbatterijen, zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen biedt kansen voor een lagere energierekening, een...

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning  gepubliceerd

NPR 9090:2024 DC-installaties voor laagspanning gepubliceerd

De Nederlandse praktijkrichtlijn over DC-installaties voor laagspanning is gepubliceerd. De NPR 9090:2024 is van toepassing op het ontwerp en de...

Het laagspanningsnet: welke flexibiliteitsbronnen zijn er?

Het laagspanningsnet: welke flexibiliteitsbronnen zijn er?

Thuis- en buurtbatterijen zijn de bekendste flexibiliteitsbronnen in het laagspanningsnet. Maar er zijn er meer. We zetten ze op een rij.

'DC vergt andere manier van denken'

'DC vergt andere manier van denken'

Gaat gelijkstroom in de loop van de tijd onze oude vertrouwde wisselstroom vervangen? Binnen Techniek Nederland houden experts, verenigd in een...

VanLien/ABB Noodverlichting neemt producten terug voor hergebruik

VanLien/ABB Noodverlichting neemt producten terug voor hergebruik

VanLien/ABB Noodverlichting neemt noodverlichting terug uit de markt voor hergebruik. Dit in samenwerking met keteninitiatief Circolektra.

Greeniuz infraroodpanelen in assortiment Alius

Greeniuz infraroodpanelen in assortiment Alius

Groothandel Alius breidt zijn assortiment uit met infraroodpanelen van de Nederlandse producent Greeniuz.