Aardlekschakelaars: de ins en outs

Aardlekschakelaars: de ins en outs

Waarom worden aardlekschakelaars toegepast? Welke typen aardlekschakelaars zijn er? en hoe werken ze eigenlijk? Onder andere deze vragen worden beantwoord in ons overzichtsartikel over aardlekschakelaars. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

In dit overzichtsartikel over aardlekschakelaars:

Wel of geen aardlekbeveiliging toepassen?

NEN 1010 stelt eisen aan zowel foutbescherming als aanvullende bescherming waarbij het nodig kan zijn een aardlekschakelaar toe te passen. Wat betekenen deze termen? Lees het in het artikel wel of geen aardlekbeveiliging toepassen?

Terug naar boven

Aardlekschakelaars: uitleg en toepassingen

Waarom worden aardlekschakelaars toegepast en hoe werken ze? Wat houdt automatische uitschakeling van de voeding in? Hoe zorg je voor extra bescherming in bijzondere omstandigheden? Dit in nog veel meer in het artikel aardlekschakelaars: uitleg en toepassingen.

Terug naar boven

Aardlekschakelaars: wat is het verschil tussen de typen

Aardlekschakelaars zijn soms behoorlijk complexe apparaten en ze zijn er in soorten en maten. Wat is het verschil tussen de typen aardlekschakelaars?

Terug naar boven

Aardlekschakelaar periodiek testen

Een test door middel van de testknop maakt alleen maar duidelijk of de aardlekschakelaar zijn werk doet. Om te bepalen of de aardlekschakelaar ook echt bescherming biedt, moet er een functionele aardlektest worden uitgevoerd.

Terug naar boven

Aardlekschakelaar & aanvullende bescherming

De aardlekschakelaar is in eerste instantie een extra maatregel die moet voorkomen dat een gevaarlijke stroom door het menselijk lichaam kan lopen. Daarnaast heeft de aardlekschakelaar een functie als bescherming tegen brandgevaar.

Terug naar boven

Aardlekbeveiliging bij installatie pv of laadpaal

Zonnepanelen en laadpalen zijn enorm populair en zullen in de toekomst alleen nog maar meer werk op gaan leveren. Waar moet op worden gelet bij de keuze van een aardlekbeveiliging als er een pv-systeem of laadpaal wordt geïnstalleerd?

Terug naar boven

NEN 1010:2020 & beveiliging tegen aardlekstromen

In 2022 kwam een nieuwe versie van NEN 1010 uit. Wat staat er in deze versie van NEN 1010 over de spannings (on)afhankelijke schakelaar? Bas Bouman van Eaton licht toe.

Terug naar boven

Spanningsafhankelijke aardlekschakelaars wel of niet toegestaan?

In deze blog licht adviseur en opleider Jan van der Meer het artikel NEN 1010:2020 & beveiliging tegen aardlekstromen toe. Is een spanningsafhankelijke aardlekschakelaar volgens NEN 1010 nu wel of niet toegestaan?

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.