Aardlekschakelaars: de ins en outs

Aardlekschakelaars: de ins en outs

Waarom worden aardlekschakelaars toegepast? Welke typen aardlekschakelaars zijn er? en hoe werken ze eigenlijk? Onder andere deze vragen worden beantwoord in ons overzichtsartikel over aardlekschakelaars. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

In dit overzichtsartikel over aardlekschakelaars:

Wel of geen aardlekbeveiliging toepassen?

NEN 1010 stelt eisen aan zowel foutbescherming als aanvullende bescherming waarbij het nodig kan zijn een aardlekschakelaar toe te passen. Wat betekenen deze termen?  Lees het in het artikel wel of geen aardlekbeveiliging toepassen?

Terug naar boven

Aardlekschakelaars: uitleg en toepassingen

Waarom worden aardlekschakelaars toegepast en hoe werken ze? Wat houdt automatische uitschakeling van de voeding in? Hoe zorg je voor extra bescherming in bijzondere omstandigheden? Dit in nog veel meer in het artikel aardlekschakelaars: uitleg en toepassingen.

Terug naar boven

Aardlekschakelaars: wat is het verschil tussen de typen

Aardlekschakelaars zijn soms behoorlijk complexe apparaten en ze zijn er in soorten en maten. Wat is het verschil tussen de typen aardlekschakelaars?

Terug naar boven

Aardlekschakelaar periodiek testen

Een test door middel van de testknop maakt alleen maar duidelijk of de aardlekschakelaar zijn werk doet. Om te bepalen of de aardlekschakelaar ook echt bescherming biedt, moet er een functionele aardlektest worden uitgevoerd.

Terug naar boven

Aardlekschakelaar & aanvullende bescherming

De aardlekschakelaar is in eerste instantie een extra maatregel die moet voorkomen dat een gevaarlijke stroom door het menselijk lichaam kan lopen. Daarnaast heeft de aardlekschakelaar een functie als bescherming tegen brandgevaar.

Terug naar boven

Aardlekbeveiliging bij installatie pv of laadpaal

Zonnepanelen en laadpalen zijn enorm populair en zullen in de toekomst alleen nog maar meer werk op gaan leveren. Waar moet op worden gelet bij de keuze van een aardlekbeveiliging als er een pv-systeem of laadpaal wordt geïnstalleerd?

Terug naar boven

NEN 1010:2020 & beveiliging tegen aardlekstromen

In 2022 kwam een nieuwe versie van NEN 1010 uit. Wat staat er in deze versie van NEN 1010 over de spannings (on)afhankelijke schakelaar? Bas Bouman van Eaton licht toe.

Terug naar boven

Spanningsafhankelijke aardlekschakelaars wel of niet toegestaan?

In deze blog licht adviseur en opleider Jan van der Meer het artikel NEN 1010:2020 & beveiliging tegen aardlekstromen toe. Is een spanningsafhankelijke aardlekschakelaar volgens NEN 1010 nu wel of niet toegestaan?

Terug naar boven

Marjolein Eilander

Marjolein Eilander

Hoofdredacteur Installatie Journaal

Marjolein Eilander volgt sinds jaar en dag de ontwikkelingen in de elektrotechnische installatiebranche. Ze vindt het fijn partijen dichter bij elkaar te brengen en gelooft in een no-nonsense aanpak.

Het metalen gestel, het geleidende draagframe, moet worden geaard bij gebruik van omvormers zonder transformator.

Constructieframe zonnepanelen verbinden met potentiaalvereffening

PV-panelen worden veelal als klasse II-apparatuur uitgevoerd. Daarom worden ze vaak neergelegd zonder een potentiaalvereffening.

E-voertuigen opladen en veiligheidsmaatregelen volgens NEN 1010

E-voertuigen opladen en veiligheidsmaatregelen volgens NEN 1010

NEN 1010 geeft informatie over het voeden van elektrische voertuigen. In dit artikel gaat Jean-François Rey* van Schneider Electric hier verder op in.

Alles wat je moet weten over aardingsstelsels

Alles wat je moet weten over aardingsstelsels

Hoe zit het ook alweer met het TT- en het TN-stelsel? Wat is het verschil tussen deze stelsels? En waarom is aarding zo belangrijk? We zetten onze...

Elektrische apparaten in bad- en doucheruimten

Elektrische apparaten in bad- en doucheruimten

Elektrisch gezien is de douche- en badruimte één van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een badruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de...

PV-omvormer aansluiten op de elektrische installatie

PV-omvormer aansluiten op de elektrische installatie

Bij de redactie komen veel vragen binnen over het aansluiten van de pv-omvormer op de elektrische installatie. Genoeg aanleiding voor een uitgebreid...

(foto Margo van Voskuilen)

Lezersvraag over NPR 5310

Op de redactie kwam een vraag binnen over NPR 5310. Nico Kluwen, als expert verbonden aan de kenniscollecties van Installatie Journaal, geeft...

Foto: Enincom

'We gaan te maken krijgen met gebouwen die instorten'

Enincom ontwikkelde een nieuwe versie van zijn DC-lekstroomfilter. Met als doel het oplossen van problemen met DC-lekstroom en de daaruit...

Aardlekschakelaars bij pv-installatie en/of laadpalen

Aardlekschakelaars bij pv-installatie en/of laadpalen

In dit artikel wordt uitgelegd wanneer een type A- of type B-aardlekschakelaar wordt toegepast bij het aansluiten van een pv-installatie en/of...