Voor elke toepassing een geschikte led-dimmer

Voor elke toepassing een geschikte led-dimmer

De ene ledverlichting is de andere niet en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Zo op het eerste gezicht geen probleem, tenzij de eindgebruiker de verlichting wil dimmen. Daarom is het Lumiko led-dimmerpakket aanzienlijk uitgebreid, waarmee Lumiko flexibel inspeelt op de veranderingen op de ledmarkt.

Een dimmer integreren blijkt in de praktijk een serieuze uitdaging. Met een groot assortiment aan universele led-dimmers is dat bij Lumiko verleden tijd. De led-dimmers zijn niet alleen superslim; ze bevatten de nieuwste technologie en bieden toonaangevend installatiegemak. De nieuwe led-dimmers maken gebruik van unieke software die de belasting meet en het programma daarop afstemt. Hierdoor is het mogelijk om led’s te dimmen naar een zeer laag niveau zonder dat de verlichting gaat knipperen.

De nieuwe led-dimmers maken gebruik van unieke software die de belasting meet en het programma daarop afstemt”

Altijd de juiste oplossing

Voor elke type ledlamp heeft Lumiko nu een geschikte led-dimmer. Een selectie uit het nieuwe assortiment: klein vermogen 1-100W, groot vermogen tot 600W, een fase aan- of afsnijdingdimmer, een duo dimmer en een Dali, Zigbee of Z-wave dimmer. Vrijwel alle dimmers zijn 2-draads aan te sluiten, dus een snelle montage is gegarandeerd. Alle druk/draai-dimmers zijn voorzien van een 4mm as, inclusief 6mm as-adapter, zodat vrijwel alle merken afdekplaten op deze dimmers te monteren zijn.

Aan- of afsnijdingdimmer

De universele dimmer voor klein vermogen is geschikt voor het dimmen tot 100 Watt. Voor groot vermogen is er een dimmer die geschikt is voor dimmen tot 600 Watt. De fase aan- of afsnijdingdimmer is geschikt voor het dimmen tot 200 Watt bij fase aansnijding en tot 100 Watt bij fase afsnijding. De installateur hoeft dus maar één dimmer op voorraad te houden en zet de dimmer afhankelijk van de situatie in de juiste stand. De led-dimmer is nu te verkrijgen in een actiepakket: vijf led-dimmers halen, vier betalen.

De eindgebruiker kan met een smartphone vanaf de bank de verlichting in de gehele huiskamer dimmen”

Duo-dimmer en Zigbee

Een nieuwe ontwikkeling is de duo-dimmer. Met deze dimmer is het mogelijk om twee groepen te dimmen in één behuizing. Geschikt voor 2 x 100W fase afsnijdende led-lichtbronnen of drivers.

Veilig en toegankelijk

Voor het ‘smart’ bedienen is er ook een Zigbee-variant. Met slimme verlichting wordt het leven niet alleen makkelijker, maar ook nog eens veiliger én toegankelijker. De eindgebruiker kan met een smartphone vanaf de bank de verlichting in de gehele huiskamer dimmen of juist verlichtingsprogramma’s instellen. Wanneer er niemand thuis is, oogt het huis op deze manier toch bewoond. Dit voelt een stuk veiliger.

Draadloze bediening

Doordat de dimmer is uitgevoerd met Zigbee, kan deze gekoppeld worden aan een Zigbee-netwerk waardoor de verlichting ook draadloos te bedienen is. De dimmer is onder andere compatible met de Philips HUE-app. De dimmers beschikken over een beperkte inbouwdiepte zodat deze ook in ondiepe inbouwdozen past. Tevens zijn de Peha-, Jung-, Berker- en Gira-afdekplaten met deze dimmer te combineren.

Voor elk project en toepassing is een geschikte ledstrip met bijpassend profiel leverbaar”

Compleet pakket aan ledstrips

Naast het Lumiko led-dimmerpakket komt Lumiko met nieuwe ledstrips waarmee eindgebruikers zowel binnen als buiten prachtige lichtaccenten kunnen creëren. Ook kent het assortiment een groot aantal variaties in het aantal lengtes, het aantal led’s per meter, het vermogen en verschillende lichtkleuren.

Bijpassend profiel

Voor een strakke afwerking zijn er ook profielen in verschillende varianten verkrijgbaar. De profielen zijn leverbaar in allerlei afmetingen voor inbouw/opbouw, voor een waterdichte oplossing of om bijvoorbeeld een specifiek diffuus lichtbeeld te creëren. Zo is er voor elk project en toepassing een geschikte ledstrip met bijpassend profiel leverbaar.

Installatiegemak

De reguliere lengtes worden op rollen van vijf meter geleverd, echter zijn er ook uitvoeringen in tien of twintig meter. De weerstand of IC-techniek zorgt bij elk project voor een gelijkmatig lichtniveau. De ledstrips worden standaard geproduceerd met een gemonteerde connector.

Flexibiliteit

Uiteraard is het ook mogelijk om de strips later opnieuw aan te sluiten met een losse quick connector. Zo behoudt de installateur de flexibiliteit om het resterende deel van de ledstrip in een nieuw project toe te passen. Een levensduur van minimaal 50.000 branduren en ondersteuning van een breed scala aan voedingen, profielen en afdekkingen maken het verschil.

Beste keuze

De specialisten van Lumiko vertellen graag meer over de verschillende soorten led-dimmers. Aan de hand daarvan zoeken zij samen met de klant naar de beste keuze, bijvoorbeeld voor een specifieke toepassing. Met deze producten kan vervolgens makkelijk en snel een led-dimmer worden geplaatst.

Dit artikel is gesponsord door Klemko.

Laurens Mackay bij de opstelling van DC Opportunities op The Green Village. (Foto: InnovationQuarter - The Green Village)

DC-innovaties uit Delftse proeftuin toegepast op bedrijventerrein

Op een bedrijventerrein in Ridderkerk voedt straks een gelijkspanningsnetwerk alle openbare verlichting. Dat is pas het begin, lantaarnpalen die...

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten...

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

Binnenkort wordt een technische specificatie voor adaptieve noodverlichting gepubliceerd (CEN/TS 17951). Edwin de Graaf, namens branchevereniging...

Inspectie van hoogspanningsinstallaties

Inspectie van hoogspanningsinstallaties

Aan de hand van welke normen moet de elektrische hoogspanningsinstallatie worden geïnspecteerd?

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen zwaait 1 september af als directeur van kennisinstituut ISSO. Operationeel directeur Michel Verkerk neemt zijn taken over.

Zelfvoorzienende energiehub voor  bedrijvenpark in Tiel

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Bedrijvenpark Medel bij Tiel krijgt een zelfvoorzienende energiehub. Hierdoor kan het park toch uitbreiden, ondanks dat er geen vermogen mag worden...

Verzwaring lokale netten versnellen

Verzwaring lokale netten versnellen

Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het...

De baanwissel op de campus van TU Delft.

Realisatie magnetische zweeftrein een stap dichterbij

Een studententeam van TU Delft demonstreerde als eerste een baanwissel in transportsysteem Hyperloop.