Huawei scoort als eerste 100 procent in vlamboogdetectietest van TNO

Huawei scoort als eerste 100 procent in vlamboogdetectietest van TNO

Huawei heeft als eerste fabrikant een 100 procent score behaald in de vlamboogdetectietest van TNO. Daarmee bevestigt het bedrijf zijn positie als innovatieve marketleider als het gaat over de veiligheid van residentiële en commerciële omvormers van zonnestroom.

Een omvormer is het 'brein' dat gelijkstroom uit zonne-energie – opgevangen door zonnepanelen – omzet in de wisselstroom die in huizen en gebouwen wordt gebruikt. Een belangrijke oorzaak van branden bij zonnestroominstallaties zijn vlambogen. Deze worden veroorzaakt door slechte verbindingen in het gelijkstroomcircuit. Een vlamboogdetector in de omvormer, in het Engels ‘Arc Fault Circuit Interrupter’ (AFCI) geheten, kan een vlamboog herkennen, vervolgens de stroomkring onderbreken waardoor de vlamboog direct uitdooft en brand wordt voorkomen.

Direct gedetecteerd

In de in totaal meer dan 140 uitgevoerde tests, in zowel een binnen- als buitenopstelling, werd de vlamboog altijd direct gedetecteerd en werd de stroomkring door de Huawei-omvormer binnen een halve seconde onderbroken. Daardoor werd de vlamboog per direct gedoofd. Met de behaalde 0,5 seconde zit de vlamboogdetectie en onderbreking van het stroomcircuit door de Huawei-omvormer ruim onder de UL16998-veiligheidsnorm van 2,5 seconden.

Eerste fabrikant

Voor de test, die TNO in de zomer van 2021 uitvoerde, zijn echte zonnepanelen gebruikt. De vlamboogdetector (AFCI) van de Huawei SUN2000 4KTL-L1-omvormer in combinatie met tien SUN2000-450W-P optimizers (beide bestemd voor de residentiële markt) zijn door TNO uitvoerig getest en hebben de 100 procent zekerheid behaald. Huawei is hiermee de eerste fabrikant van omvormers en optimizers die dit TNO-testresultaat boekte.

Voor meer informatie over de Huawei Fusion Solar-producten, een gedetailleerde beschrijving van de test (download de white paper) en een video van de TNO-testen, klik hier.

Dit artikel is gesponsord door Huawei.