Klemko adviseert installateurs over de mogelijkheden van ledverlichting

Klemko adviseert installateurs over de mogelijkheden van ledverlichting
Het Klemko Led Applicatie Center

Ledverlichting is energiezuinig, duurzaam en geeft enorm veel sfeer aan een ruimte. Toch vinden installateurs het soms moeilijk om ledverlichting verkocht te krijgen. Klemko ondersteunt deze installateurs en groothandels met advies. "De advisering is een manier om eindgebruikers te stimuleren voor een duurzame oplossing te kiezen", aldus commercieel manager Nick van de Klundert.

Klemko is onder andere producent van ledverlichting: “Een energie-efficiënte oplossing”, zegt Van de Klundert. “Het blijft fascinerend om te zien dat je met de energie om een halogeenlamp te laten branden nu een complete ruimte kunt verlichten. De oplossing wordt nog duurzamer, als je daarnaast sensoren toepast. We hebben daarin een groot aanbod. Het begint met aanwezigheidsdetectie, zodat verlichting alleen brandt als er iemand in een ruimte is. En daarnaast is daglichtdetectie nuttig: op een zonnige dag dimt de verlichting automatisch naar de hoeveelheid licht die je op je bureau wilt hebben. Het gewenste niveau heb je vooraf ingesteld. Die mix van daglicht en natuurlijk licht is erg zuinig.”

Lichtadvies

Installateurs vinden het soms moeilijk om ledverlichting verkocht te krijgen: “De aanschafprijs daalt sterk, maar lijkt in eerste instantie nog altijd hoger dan conventionele oplossingen. En er zijn nog onduidelijkheden: welke lichtkleur verdient in een bepaalde situatie de voorkeur? Wij helpen door advies te geven. Onze productspecialisten staan klaar voor zowel de groothandel als installateurs of facilitaire diensten van bijvoorbeeld hotels. Naast het geven van lichtadvies leggen ze ook uit hoe je op de beste manier de sensoren plaatst, of wanneer je bewegingsmelders toepast en wanneer aanwezigheidssensoren.”

Sfeercentrum

Lichtkleur is sterk sfeerbepalend, maar heeft ook effect op de verkoop van producten. Of het nu gaat om groente of kleding: de verlichting bepaalt in belangrijke mate of iets mee gaat naar de kassa, of in de winkel blijft. “Juist om de kleurbeleving te laten zien, hebben we KLAC: het Klemko Led Applicatie Center. We hebben daarin verschillende ruimten nagebouwd. Een woonkamer, een kantoor, een winkel en een horecabedrijf. We kunnen allerlei typen verlichting laten zien, van scène wisselen, of naar andere lichtkleuren schakelen. Het ervaren van de sferen is belangrijk, maar ook de manier waarop je over de verlichting spreekt. Ook daar geven we training in: bespreek de lichtkleur met een klant bijvoorbeeld niet in graden Kelvin, maar in termen als ‘gezellig’, of ‘zakelijk’.”

De woonkamer in het KLAC

Veel toepassingen

En daarmee is ook de advisering een manier om eindgebruikers te stimuleren voor een duurzame oplossing te kiezen. Met succes, want veel woningen, kantoren, winkels, instellingen en hotels zijn inmiddels voorzien van Klemko lichtinstallaties. Er zijn bijzondere projecten bij, zoals het Corendon Village Hotel Amsterdam, met zo’n 680 kamers en appartementen. Het hotel is beroemd door het overbrengen van de oudste Boeing 747 van KLM naar de hoteltuin. Ook het ruim honderd jaar oude Amsterdam American Hotel is inmiddels voorzien van duurzame verlichting als onderdeel van de Green Key Gold.

Wat we produceren moet aan hoge veiligheidseisen voldoen”

Steeds duurzamer

De producent van ledverlichting zoekt naar mogelijkheden om producten te verduurzamen: “We moeten daarbij steeds afwegingen maken. Mogelijk kunnen we een product maken uit gerecycled materiaal, maar daarbij is de vraag of het ook over tien jaar nog goed functioneert. Als je het eerder moet vervangen, is het maar de vraag of de oplossing duurzaam is. En uiteraard moet wat we produceren onder andere ook aan hoge veiligheidseisen voldoen.”

Uitval voorkomen

Sommige keuzes zijn pas op het tweede gezicht duurzaam, zoals de verpakking van kabelkanalen. Van de Klundert: “Het zijn producten die het zwaar te verduren hebben. Ze staan eerst in ons magazijn, gaan vervolgens naar de groothandel en worden daar herverpakt naar de hoeveelheid die de klant wenst. De installateur slaat ze op, neemt ze in de bus mee naar de (vuile) bouwplaats en monteert ze. Zijn de kabelkanalen op dat moment beschadigd, dan worden ze weggegooid. Datzelfde geldt voor stukken die overblijven na het op maat zagen. Nu we de kanalen individueel verpakken met een hoes uit gerecycled en recyclebaar materiaal, wordt dertig procent minder weggegooid. En zo blijkt de extra verpakking toch heel duurzaam.”

Duurzame bedrijfsvoering

Klemko verduurzaamt de eigen bedrijfsvoering zo veel mogelijk. In de eerste plaats door het verbruik zo veel mogelijk te beperken. De verlichting bestaat dan ook volledig uit leds. Dankzij aanwezig­heids­sensoren brandt de verlichting alleen als dat echt nodig is en wordt die door daglichtsensoren gedimd op een energiezuinig niveau. De hele energiebehoefte wordt zelf opgewekt: er liggen 978 zonnepanelen op het dak. Daar profiteren ook anderen van, want twee derde van de opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net. De opgewekte stroom wordt ook gebruikt om het wagenpark op te laden: het bedrijf schakelt over naar elektrisch en hybride vervoer.

Dit artikel is gesponsord door Klemko

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp neemt Weveko Brandbeveiliging over

Van Dorp bereikte overeenstemming over de overname van Weveko Brandbeveiliging uit Hillegom.

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

ACM komt met maatregelen voor flexibel netgebruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) presenteert een maatregelenpakket voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet.

(Foto: TenneT)

Netcongestie voorkomen

Netcongestie houdt veel partijen bezig. Hoe is dit probleem te verminderen of zelfs te voorkomen? We zetten onze belangrijkste artikelen over dit...

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

De NIS2-richtlijn: welke organisaties gaan eronder vallen?

Begin vorig jaar is in de EU de nieuwe 'NIS2'-richtlijn aangenomen. De richtlijn moet onze cyberweerbaarheid verhogen. Op dit moment (medio 2024)...

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15...

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

'Slimme systemen zijn absoluut de toekomst'

Dennis van der Meij maakte lange tijd solar opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en...

De elektrische auto kan gespreid over een langere periode laden.

'Bewonersgroepen kunnen helpen bij aanpak congestie laagspanningsnet'

De Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken En Klimaat laat volgens Sible Schöne, adviseur bij...

Aanwijzingen volgens NEN 3140

Aanwijzingen volgens NEN 3140

Wat houden de verschillende aanwijzingen volgens de NEN 3140 Bedrijfsvoering van de elektrische installaties - laagspanning in?