Ledstrips zijn het antwoord op veel verlichtingsvragen

Ledstrips zijn het antwoord op veel verlichtingsvragen

Een ledstrip onder de badrand, aan de gevel, of in een traptrede monteren: waarom niet? De ledstrip kan naadloos hoeken om, vanuit een hoek belichten, direct of diffuus verlichten - in elke gewenste lichtkleur en lichtsterkte - en ook in vochtige ruimtes uitstekend presteren. Kortom: voor elke vraag is er een oplossing. Ter illustratie: Klemko heeft zo'n 250 ledstrips en accessoires in het assortiment om kwaliteitstoepassingen mogelijk te maken.

Er is een groot aanbod aan leds. Welke kies je? Productspecialist ledverlichting Leo van Aken van Klemko geeft graag een toelichting op de verschillen. In kwaliteit bijvoorbeeld: “Wij laten ledverlichting produceren volgens de specificaties die wij hebben vastgelegd. Daarbij zijn we streng: we verlangen een geconcentreerde binning om te zorgen dat elke led in een ledstrip exact dezelfde kleurtemperatuur en lichtsterkte heeft. Dat bereik je door een nauwkeurige sortering: het is onmogelijk om bij de productie van leds een complete batch dezelfde eigenschappen te geven.”

“Daarom worden de leds gesorteerd en daar stellen we dus strenge eisen aan. Andere eisen zijn dat de levensduur minstens 50.000 branduren is. In een ledstrip is de lichtopbrengst constant: er is geen verschil tussen het beginpunt van een ledstrip en op tien meter afstand.”

Ook in vochtige ruimtes

Van Aken merkt dat ledstrips tegenwoordig op zeer verschillende locaties worden toegepast. In woningen en op veel professionele plekken, zoals showrooms, kantoren, hotels, cafés, schouwburgen en zelfs zwembaden.

“Gebruik in een vochtige ruimte is met een ledstrip in een waterdichte uitvoering (IP67) geen probleem, zolang je die maar niet onder water gebruikt. Ze zijn opgenomen in een profiel, daardoor kun je ze ook goed reinigen. Van der Valk past ledstrips toe in de badkamers van het gerenoveerde hotel in Schiphol: onder de badrand en in de toiletten. Hotelgasten gaan daar veilig naar het toilet, omdat de leds via een sensor voor oriëntatieverlichting zorgen. De rest van de verlichting kan ‘s nachts uitblijven.”

In het algemeen voelen klanten goed aan welke lichtkleur ze willen”

Productiviteit verhogen

Er zijn veel toepassingen van ledstrips en dus veel uitvoeringen. “We leveren ze in uiteenlopende lichtkleuren. Monochromatisch in verschillende tinten wit en daarnaast regelbaar in alle kleuren. Zo creëer je de beste sfeer. Om gezellig bij te eten, of producten optimaal uit te lichten, maar ook om bij te dragen aan de productiviteit. Bijvoorbeeld door de verlichting in kantoren overdag op 6000 Kelvin (daglicht) te zetten en naarmate de dag vordert geleidelijk naar warm licht (3000 Kelvin) te gaan. In het algemeen voelen klanten goed aan welke lichtkleur ze willen. En zo nodig kunnen onze accountmanagers en de interne technische afdeling er goed over adviseren.”

Met leds de hoek om

Nog een punt om op te letten: de lichtopbrengst. Hoeveel leds zijn er per meter toegepast: “Dit bepaalt de hoeveelheid licht die de strips geven. Wij leveren ledstrips met tussen de 60 en 120 leds per meter. Belangrijk bij de keuze is ook hoe de leds worden toegepast: voor directe of indirecte aanlichting. Kijk je op de strips, dan is het verstandig om voor een diffuse afdekstrip te kiezen: daarbij zijn de individuele led-stipjes niet zichtbaar. Een alternatieve oplossing is de side-emitter: een ledstrip die het licht aan de zijkant uitstraalt. Die wordt bovendien zonder profiel gebruikt en kan daarom in alle denkbare vormen worden bevestigd.”

Snelconnectoren

Ledstrips worden in het algemeen in profielen gemonteerd. “We hebben ze in een groot aantal verschillende materialen, maten en vormen”, zegt Van Aken. “In wit, zwart en grijs en voor uiteenlopende toepassingen: om aan de wand te monteren, in de grond of in traptreden te verwerken, betreedbaar, of in een uitvoering die je meestuct in het plafond. En uiteraard zijn er ook uitvoeringen voor buiten.”

Belangrijk is de zeer snelle montage”

“Belangrijk is de zeer snelle montage: bij type IP20 gebeurt dat door een kleine connector op de strip te schuiven. Bij type IP67 wordt de connector aan de binnenkant van de holle strip geschoven en met eenvoudig gereedschap vastgeklikt. Dat werkt aanzienlijk eenvoudiger dan solderen dat bij een aantal andere fabricaten nodig is. De snelconnectoren hebben een extra voordeel: gebruik je een strip van 5 meter en heb je er maar twee nodig, dan gebruik je het restant in een ander project. De daarvoor benodigde koppelstukjes zitten in de verpakking. Die koppelingen zijn overigens transparant, zodat het licht niet wordt onderbroken.”

Flexibiliteit

Flexibiliteit is nog een selectiecriterium. Van Aken: “Er zijn diverse protocollen voor het aansturen van verlichting. Groot voordeel van onze strips is dat die geschikt zijn voor Z-Wave, Zigbee en (met name voor professionele toepassingen) Casambi. Daardoor is de integratie met besturingssystemen en gebouwbeheersystemen in het algemeen eenvoudig."

"Het betekent ook dat het licht kan worden geschakeld met een groot aantal apps, de stem, maar ook met een vertrouwde, maar draadloze, wandschakelaar. Wie dat wil, kan het systeem geheel of gedeeltelijk laten bedraden. Hotels kiezen daar soms voor om de bediening zo vertrouwd mogelijk te houden. De brede koppelbaarheid zorgt er uiteraard ook voor dat de ledstrips in combinatie met andere verlichting in lichtscènes kan worden opgenomen.”

Onbezorgd

Voor Van Aken is niet alleen het kunnen leveren van een zeer volledig assortiment producten belangrijk. Ledstrips zijn er ‘slechts’ een onderdeel van: “Voor ons staat voorop dat we hoge kwaliteitseisen blijven stellen en dat we de producten die we leveren volledig ondersteunen. Daarvoor hebben we een uitgebreide commerciële en technische back-up, zodat installateurs er makkelijk mee kunnen werken zonder gedoe achteraf en dat eindgebruikers kunnen genieten van mooie, goed werkende verlichting.”

Dit artikel is gesponsord door Klemko