Voorkom schade en storingen aan apparatuur met infraroodcamera

Voorkom schade en storingen aan apparatuur met infraroodcamera

Hitte is vaak een vroeg symptoom van schade of storingen aan de apparatuur. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden in programma's voor preventief onderhoud. Controleer dus regelmatig de temperatuur van belangrijke apparaten door infrarood preventief onderhoud uit te voeren. Zo kunt u snel ongebruikelijke meetwaarden detecteren voor verdere inspectie.

Dit artikel bespreekt de kostenbesparingen door preventief onderhoud met warmtebeeldtechniek (thermografie). Daarnaast bevat het richtlijnen voor een goede registratie en analyse van thermografische data en beschrijft het hoe thermografie kan worden geïntegreerd in een programma voor preventief onderhoud.

Investeringsrendement en kostenbesparingen

Onderzoeken van het Federal Energy Management Program (FEMP) wijzen uit dat een goedwerkend preventief onderhoudsprogramma kan leiden tot 30 tot 40 procent besparingen. Andere onafhankelijke onderzoeken wijzen uit dat het invoeren van een industrieel preventief onderhoudsprogramma leidt tot gemiddelde besparingen van:

 • Investeringsrendement: factor 10
 • Beperking van onderhoudskosten: 25 tot 30 procent
 • Voorkomen van defecten: 70 tot 75 procent
 • Beperking van uitvaltijd: 35 tot 45 procent
 • Productieverhoging: 20 tot 25 procent

Richtlijnen voor metingen

Om de beste warmtebeelden vast te leggen, kunt u het beste deze aanbevolen procedures volgen:

 • Controleer of het doelsysteem werkt onder een minimumbelasting van 40% (lichtere belastingen produceren niet veel hitte waardoor het moeilijk is om problemen te detecteren).
 • Ga dicht bij uw voorwerp staan en maak geen opnames door deuren en zeker niet door glas. Indien de veiligheidsvoorschriften dit toestaan, moeten elektrische behuizingen worden geopend of moeten infraroodvensters of kijkopeningen worden gebruikt.
 • Houd rekening met wind- en luchtstromen. Deze convectiekrachten kunnen de abnormale hotspots afkoelen tot onder de detectiedrempel.
 • Houd rekening met de omgevingstemperatuur, vooral buiten. Bij warm weer kan de zon apparatuur opwarmen, terwijl koud weer ervoor kan zorgen dat oververhitting niet opvalt.
 • Niet alle problemen zijn heet! Doorgebrande zekeringen en een beperkte stroming in koelsystemen zijn twee voorbeelden van situaties waarbij een probleem aan het licht komt door koudere temperaturen dan normaal. In andere gevallen is een koud onderdeel abnormaal doordat de stroom wordt weggeleid van de verbinding met hoge weerstand. Thermografisten moeten begrijpen hoe een machine werkt en hoe het warmtebeeld eruit ziet bij storingen.
 • Houd rekening met bronnen van infraroodstraling. Voorwerpen met glimmende reflecterende oppervlakken die emissief zijn, reflecteren infraroodenergie van objecten in hun buurt en de zon. Dit kan de meting van de doeltemperatuur en het vastleggen van het beeld beïnvloeden.
 • Niet-geschilderde metalen zijn moeilijk te meten. Om de nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van metingen te verbeteren, kunt u 'doelen' aanbrengen op deze onderdelen. Vaak zijn dit papieren klevers, isolatieplakband of geschilderde punten.
 • Registreer zowel numerieke temperaturen als warmtebeelden voor een eenvoudigere gegevensanalyse op de lange termijn. Temperatuurtrends geven aan waar u vaker of juist minder vaak kunt inspecteren.
 • Als u een database hebt met basisbeelden, kunt u hieraan een alarmtemperatuur koppelen. Upload de meest recente versie naar uw camera voor elke inspectie. Indien het alarm afgaat wanneer u de nieuwe meting uitvoert, wijst dit op een temperatuurwijziging die moet worden onderzocht.

Infraroodcamera

De Pti120 pocket infraroodcamera.

Kies voor de infraroodgereedschappen waarvan het ontwerp is gebaseerd op meer dan 65 jaar ervaring in de industrie. Ontdek de Pti120 pocket infraroodcamera. Deze warmtebeeldcamera is geschikt voor elektrische en industriële inspectie.

De warmtebeeldcamera van broekzakformaat is ideaal voor eerstelijns storingzoeken. Gebruik hem om snel elektrische apparatuur, pompen, motoren, gebouwsystemen, HVAC en procesbesturingsapparatuur te scannen op warme en koude plekken die op vroege tekenen van problemen kunnen wijzen. Bekijk hier de video.

Dit artikel is gesponsord door Fluke

Laurens Mackay bij de opstelling van DC Opportunities op The Green Village. (Foto: InnovationQuarter - The Green Village)

DC-innovaties uit Delftse proeftuin toegepast op bedrijventerrein

Op een bedrijventerrein in Ridderkerk voedt straks een gelijkspanningsnetwerk alle openbare verlichting. Dat is pas het begin, lantaarnpalen die...

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Zo helpt Internet of Things de energiesector vooruit

Met Internet of Things (IoT) kunnen apparaten en systemen makkelijk met elkaar communiceren en gegevens verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten...

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

CEN/TS 17951: technische specificatie voor adaptieve noodverlichting

Binnenkort wordt een technische specificatie voor adaptieve noodverlichting gepubliceerd (CEN/TS 17951). Edwin de Graaf, namens branchevereniging...

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Waarschijnlijk verschijnt nog dit jaar een nieuwe editie van de NEN-EN 1838 - Toegepaste verlichtingstechniek - Noodverlichting. Edwin de Graaf,...

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen vertrekt bij ISSO

Rob van Bergen zwaait 1 september af als directeur van kennisinstituut ISSO. Operationeel directeur Michel Verkerk neemt zijn taken over.

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Zelfvoorzienende energiehub voor bedrijvenpark in Tiel

Bedrijvenpark Medel bij Tiel krijgt een zelfvoorzienende energiehub. Hierdoor kan het park toch uitbreiden, ondanks dat er geen vermogen mag worden...

Verzwaring lokale netten versnellen

Verzwaring lokale netten versnellen

Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland willen de uitbreiding van het elektriciteitsnet versnellen. Ze ondertekenden daarom het...

De baanwissel op de campus van TU Delft.

Realisatie magnetische zweeftrein een stap dichterbij

Een studententeam van TU Delft demonstreerde als eerste een baanwissel in transportsysteem Hyperloop.