Elektrische auto's slim laden met loadbalancing technologie

Elektrische auto's slim laden met loadbalancing technologie

De transitie naar zero-emissievoertuigen is niet meer te stoppen. Meer en meer wordt duidelijk dat de overstap naar elektrisch rijden onvermijdelijk is. Bedrijven die zich specialiseren in de installatie van laadstations rijzen als paddenstoelen de grond uit, terwijl de ook markt voor laadstations wordt overspoeld met nieuwe merken. Welk laadstation is de beste keuze?

Overheden stimuleren met kortingen en belastingvoordelen, stedelijke besturen nemen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en ook de auto-industrie investeert flink om binnen enkele jaren klaar te zijn om aan de (niet te stuiten) vraag naar elektrisch rijden te voldoen. Elektrisch rijden is de toekomst, of beter, zodra deze binnen het budget past, een verstandige keuze.

Voor velen is een auto met elektrische aandrijving nog steeds een te grote investering. Echter, de tweedehands markt groeit gestaag, en nu al wordt duidelijk dat de restwaarde hoog is. Een eye-opener voor wie overweegt een brandstofwagen te kopen: de vraag naar benzine- en dieselvoertuigen zal binnen vijf jaar flink afnemen aangezien milieuzones de bewegingsvrijheid van deze CO2-belastende auto’s beperken.

Een nieuwe kans voor de elektromonteur

Nieuwe bedrijven die zich specialiseren op de installatie van laadstations rijzen als paddenstoelen de grond uit. Ook bestaande bedrijven zien het als een kans en onderzoeken deze nieuwe sector. Dit is natuurlijk een enorme groeimarkt, en in totaal wordt er binnen vijf jaar een nog grotere omzet verwacht dan momenteel in zonnepanelen wordt gedaan.

De markt voor laadstations wordt tegelijkertijd ook overspoeld met nieuwe merken, producten en technische oplossingen die specifiek bij de installatie van laadstations komen kijken. Met name voor particuliere woningen wordt de vraag naar slimme technologie steeds groter. Kleine huisaansluitingen worden steeds zwaarder belast door bijvoorbeeld warmtepompen, airconditioning en laadapparatuur.

Loadbalancing technologie

De keuze voor goede laadapparatuur wordt de consument moeilijk gemaakt, en de installateur dient goede voorlichting te geven om klaar te zijn voor de toekomst. En die toekomst is vooral slim laden, want als iedereen elektrisch gaat rijden, kan het stroomnet dat helemaal niet aan.

Er wordt volop geïnvesteerd om het net te verzwaren waar nodig, maar door gebruik te maken van slimmere technieken is dat vaak niet nodig. Loadbalancing technologie is voor de kleinere huisinstallaties dan ook zeer belangrijk. Hiermee wordt het huisverbruik gemonitord en indien nodig zal het laden van het voertuig hierop worden aangepast om de hoofdzekering veilig te houden.

myenergi zappi

Een voorbeeld van een laadstation dat deze techniek toepast zonder dat de consument verplicht is om abonnementen af te nemen, is de myenergi zappi. Door lokaal de hoofdaansluiting te meten met stroomsensoren kan worden bepaald hoe sterk het toestel de wagen kan laden. Het laden wordt dus constant en dynamisch geregeld. Daarvoor is bij het protocol voor elektrische voertuigen een speciaal stuursignaal in de laadstekker bedacht.

Een slim laadstation kan op deze manier in het aansluitschema zelfs worden aangemerkt als een nulbelasting zodat deze in het bepalen van de gelijktijdigheidsfactor geen invloed heeft. Dit geeft de mogelijkheid om maximaal sterk te kunnen laden met een relatief kleine aansluitwaarde.

Op zonnestroom rijden is leuker

Veel consumenten die nu de overstap maken naar elektrisch rijden, zijn bewust met hun elektriciteitsrekening bezig. De keuze voor zonnepanelen hebben zij al eerder gemaakt, of ze zijn van plan om die in de toekomst aan te schaffen. En daarbij komt nog een unieke eigenschap van de myenergi zappi om de hoek kijken. Want als eerste laadstation op de markt is dit toestel in staat om de auto te laden met pure zonnestroom. De meetsensoren zien immers op de hoofdaansluiting ook perfect hoeveel het overschot is dat overdag terugvloeit naar het net.

Als je vervolgens met precies die waarde de laadstroom naar de auto aanpast, heb je nul-op-de-teller. Een heerlijk gevoel om zeker als straks het salderen gaat stoppen, helemaal zonder stroom uit het net te kunnen rondrijden. En als er dan nog iemand zegt tijdens een verjaardagsfeestje: “Elektrisch rijden doe je met kolenstroom”, weet je wel een mooi antwoord hierop te geven.

Dit artikel is gesponsord door myenergi Benelux.

Emissieloos bouwen en de beschikbaarheid van elektriciteit

Emissieloos bouwen en de beschikbaarheid van elektriciteit

Is er voldoende energie/elektriciteit beschikbaar om het bouwproject CO2-neutraal te realiseren? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden als...

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Laadpalen en de wet- en regelgeving

Met welke eisen en wet- en regelgeving krijg je te maken als je voorzieningen voor laadpunten wilt installeren?

Veiligheidsrisico's laadinfrastructuur beperken

Veiligheidsrisico's laadinfrastructuur beperken

Welke maatregelen kun je zoal treffen om veiligheidsrisico's bij laadinfrastructuur te beperken?

Snellaadplein voor locaties met beperkte netaansluiting

Snellaadplein voor locaties met beperkte netaansluiting

Op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem ontwikkelen Hedgehog Applications en Green Caravan een duurzaam laadplein. Maarten Klein Geltink, CEO van...

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Sessy wil samen met installateurs flink opschalen

Hij is écht Nederlands, slim, onafhankelijk, integreerbaar in alle bestaande situaties en is voorzien van gratis software: Sessy, de meest verkochte...

ISSO-kleintje over elektrische laadinfrastructuur herzien

ISSO-kleintje over elektrische laadinfrastructuur herzien

ISSO vernieuwde het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur. De herziene uitgave focust zich op laadpalen en laadpleinen bij woningen en gebouwen en...

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

Deze nieuwe dimmers zijn gemaakt voor én door de installateur

EcoDim introduceert de PRO line. Een update van de vier best verkochte modellen, uitsluitend via de elektrotechnische groothandels te verkrijgen. Met...

Een referentie-elektrode.

PV-laadplein met DC-distributie: hoe zit het met de lekstromen?

Bij verzekeraar a.s.r. liggen op het dak van de parkeergarage meer dan 2.000 pv-panelen en staan er op het parkeerdek circa 200 V2G AC-laadpalen. Ook...