Veiligheid gaat verder dan een rookmelder: 6 stappen

Veiligheid gaat verder dan een rookmelder: 6 stappen

Stel je eens voor: in een willekeurige nacht veroorzaakt een apparaat kortsluiting. Door het defect breekt er brand uit in een rijtjeswoning. De bewoners liggen nietsvermoedend te slapen. In de woning hangt een goede rookmelder. Deze is weliswaar in een hoekje weggedrukt, maar hij hangt er. Pas na enkele minuten, wanneer de vlammen vrij spel hebben gekregen en er al een flinke hoeveelheid rookgas is ontstaan, detecteert de sensor de rook en gaat de melder in alarm. De afloop is een groot vraagteken: hebben de bewoners genoeg tijd om te vluchten, of niet?

Brand? Iedere seconde telt!

Wanneer er brand uitbreekt in een woning moeten bewoners zo snel mogelijk kunnen vluchten. Hoe langer bewoners in de woning blijven, hoe groter de kans op een fatale afloop. Bij brand verspreiden de rookgassen zich binnen no-time en ook de vlammenzee wordt steeds groter. Er komt dan een moment dat vluchten niet meer mogelijk is. In zo’n geval zijn de gevolgen niet te overzien: bewoners overlijden door het inademen van de giftige rookgassen of verbranden levend. Dat is waarom bij brand iedere seconde telt.

Vertrouwen op een rookmelder

Om bewoners zoveel mogelijk vluchttijd te geven bij dreigend brandgevaar, is het belangrijk dat ze tijdig gealarmeerd worden. Menselijke zintuigen kunnen daar lang niet altijd bij helpen. Wanneer je slaapt ruik je niks en wanneer je het wel opmerkt is het vaak al te laat. Een rook- of hittemelder is de oplossing: een melder staat continu op scherp, ook wanneer een bewoner slaapt. Wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid rook wordt gesignaleerd, gaat de melder direct in alarm. Hierin wordt het belang van tijdige signalering van- én alarmering bij gevaar duidelijk. Een betrouwbaar product is daarom onmisbaar in een woning.

Schijnveiligheid kan bewoners fataal worden

Toch is een kwalitatieve melder slechts het begin van échte veiligheid. Wanneer een melder niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd of gebruikt, wordt de vluchttijd van bewoners verminderd. Er is dan sprake van schijnveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een melder waarbij de stofkap er nog op zit, terwijl het klussen in de woning voorbij is en er al maanden mensen leven. Als er in zo’n situatie brand uitbreekt, bestaat de kans dat de bewoners niet op tijd worden gealarmeerd. Of denk eens aan de gevolgen van een rookmelder die al vier keer vals alarm gaf doordat het boven het fornuis wordt geplaatst. Het is niet moeilijk te raden dat de bewoners de batterijen verwijderd hebben en wat de gevolgen daarvan zijn. Kortom, het is duidelijk dat schijnveiligheid bewoners fataal kan worden.

Keten-brandveiligheid-277x190mm-300dpi-2De keten van brandveiligheid

Het verwijderen van zo’n ogenschijnlijk onschuldige stofkap en het installeren van de juiste melder op de juiste plek, kunnen het verschil maken tussen leven of dood. Daarom is het belangrijk dat brandveiligheid niet alleen wordt afgemeten aan het product, maar aan het geheel. Wij hebben dit geheel samengevat als de Keten van Brandveiligheid.

Dit model laat zien aan welke onderdelen een echt brandveilige woning voldoet.

1. Productontwikkeling

De Keten van brandveiligheid start bij het ontwikkelen van een product waarop bewoners kunnen vertrouwen. Daarom wordt iedere melder van Ei Electronics afzonderlijk drie keer getest voordat het de fabriek verlaat.

2. Beleid en advies

Het beleid van een woningcorporatie of aannemer is het uitgangspunt voor veiligheid. Door hierin het gewenste veiligheidsniveau op te nemen, wordt een basis gelegd voor ieder project.

Lees ook: vluchtveiligheid gaat verder dan de NEN 2555

3. Ontwerp oplossing

Iedere situatie is anders. Door iedere woning als uniek te beschouwen en per situatie een passende oplossing te ontwerpen(projectering), ben je ervan verzekerd dat bewoners veilig zijn.

4. Training

Bij het installeren van de oplossing is het belangrijk dat alle installateurs op één lijn zitten. Projectafspraken, NEN-normeringen en omgang met uitzonderingen zijn daarin belangrijke thema’s. Daarom verzorgt Hemminktrainingen.

5. Installatie

Zoals we eerder zagen, kan de manier van installeren het verschil zijn tussen leven of dood. Een juiste installatie is dus onmisbaar.

6. Informatie bewoners

De vluchtveiligheid is ook afhankelijk van de mate waarin bewoners geïnformeerd zijn. Voorlichting over brandpreventie is daarin een belangrijk onderdeel, maar ook kennis van het gebruik van de melder kan rampzalige gevolgen voorkomen.

7. Onderhoud en vervanging

Na overdracht is het belangrijk dat de melder goed onderhouden wordt. Door de melder frequent te (laten) controleren en eventuele meldingen te noteren, is er altijd zicht op de werking. Ook tijdige vervanging draagt bij aan de veiligheid van bewoners.

Jouw rol als installateur

Als installateur heb je een belangrijke rol in het realiseren van vluchtveilige woningen. Je hebt niet alleen invloed op de manier van installeren en het onderhoud, maar kunt ook een adviserende rol hebben bij het gebruik van de juiste producten. Wij snappen dat dit zo min mogelijk gedoe met zich mee moet brengen. Daarom ontzorgen wij jou graag. Met de producten van Ei Electronics, dé marktleider in rookmelders, ben je verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid. Voeg daar de kennis van Hemmink aan toe en je realiseert vluchtveilige woningen voor bewoners. Dát is zorgeloze veiligheid.

Dit artikel is gesponsord door Hemmink