Installatie Journaal
Installatie Journaal
Een connectieve energieverdeler voor het midden- en kleinbedrijf

Een connectieve energieverdeler voor het midden- en kleinbedrijf

De PrismaSet Active van Schneider Electric is een energieverdeler met een reeks low-voltage schakelcomponenten. Een mooie innovatie is dat de kast van het energieverdeelsysteem connectief is. Dit maakt dat je exact inzicht krijgt in het stroomverbruik en met de HeatTag is de brandveiligheid verzekerd.

Een connectieve energieverdeler voor het midden- en kleinbedrijf

Product Marketing Manager Jos Jansen van Schneider Electric: “Vanaf oktober leveren we de Prisma-kasten met een communicerend dak. In de kast zit een gateway die gebruik maakt van het LoRa-netwerk van KPN. Je kan daarmee kleine bundels data verzenden.”

De verdeler heeft een standaard ingebouwde kleine antenne aan de bovenkant en verzendt iedere twee uur data – via de cloud – naar een server. De klanten kunnen hiermee continu de stroomverdeling bewaken en meldingen ontvangen in geval van gevaarlijke stroomverliezen. Jansen: “Mocht er een storing ontstaan in het systeem dan wordt de melding natuurlijk niet pas na twee uur gedaan. Een alarmmelding heeft altijd de hoogste prioriteit. Die gaat er binnen een paar seconden uit.”

HeatTag

De connectieve kast wordt straks standaard geleverd door Schneider Electric. Deze geavanceerde energieverdeler is bereikbaar en betaalbaar voor alle midden- en kleinbedrijven. Een andere nieuwe ontwikkeling van de fabrikant is de PowerLogic HeatTag. Deze wordt bovenin de energieverdeler geplaatst. De HeatTag leert na plaatsing wat de temperatuur is in de energieverdeler, wat voor schommelingen er zijn, en hoe de luchtkwaliteit is. Na acht uur is de HeatTag klaar voor gebruik. Hij analyseert de zwevende stofdeeltjes in de lucht en detecteert of er een pvc of kunststof aan het smeulen is. De HeatTag waarschuwt voordat er rook ontstaat en de kabelisolatie smelt.

Levensreddend

Wanneer een storing wordt gedetecteerd, ontvangt de gebruiker onmiddellijk een melding die voldoende tijd geeft om te handelen. “Het is natuurlijk prachtig dat er een melding komt voordat er rook ontstaat”, vertelt Jansen. “Hiermee is de HeatTag simpelweg een stap eerder dan een rook- of brandmelder. Dat kan levensreddend zijn. Je ziet in de horeca nog weleens gebeuren dat er na sluitingstijd brand ontstaat in een energieverdeler. Dat kan zijn door oververhitting of omdat er constant bakapparatuur heeft staan te branden en overbelast is geraakt. Daar kan de HeatTag echt een verschil maken.”

De HeatTag is een handig product. Je sluit hem aan op 220 Volt en je plaatst hem bovenin de energieverdeler. Er zit een kleine ventilator in die constant de lucht naar binnen zuigt. De communicatie met de geïntegreerde LoRa-gateway wordt tot stand gebracht met een versleuteld communicatieprotocol.

Rol voor installateur

De nieuwe energieverdeler stelt de installateur ook in staat om meer in verbinding te staan met zijn klanten. De installateur kan zijn klanten nu veiligheid bieden. Jansen: “Bij de kast hoort de Facility Expert-app. Die houdt bij hoeveel uur het systeem in bedrijf is genomen en kan bijvoorbeeld aangeven dat er na een bepaalde periode onderhoud nodig is. En dat is een groot verschil met de huidige praktijk. Aardlekschakelaars en -automaten hangen overal in kasten, maar niemand drukt ooit op de testknop.” Beheer en onderhoud van de energieverdeler kan in dezelfde Facility Expert app uitgevoerd worden.

De installateur kan de klant straks gemakkelijk op zijn wensen bedienen. De Prisma Plus en Systeem G energieverdelers moeten door de installateur zelf in elkaar worden gezet. Het is custom made-montage. Met de nieuwe communicerende bovenzijde wordt de energieverdeler in totaal twee centimeter hoger. Er moet een stekkertje in het stopcontact en dat is alles. Het in bedrijf stellen van de energieverdeler gebeurt met de gratis app EcoStruxure Power Commission.

QR-code scannen

Jansen: “De installateur scant met de app de unieke QR-code die bovenop de energieverdeler zit. De app maakt vervolgens een bluetoothverbinding. Je scant de ZigBee-componenten en dan ben je klaar. Wil je later toevoegingen in de energieverdeler plaatsen – zoals een HeatTag of een PowerTag – dan zet je je die in de energieverdeler en scan je de QR-code van het desbetreffende product. Een kind kan de was doen.” De klant kan de meldingen ook delen met de installateur. Als er dan iets aan de hand is, kan de installateur direct actie ondernemen.”

Vanaf begin oktober is de energieverdeler te verkrijgen en gaat Schneider Electric met tien roadshows het land in. De nieuwe energieverdeler en de HeatTag worden bij de paneelbouw-partners en de klanten gedemonstreerd. Jansen: “De meeste mensen willen het toch zelf ervaren en zien. We zijn erg benieuwd hoe het landt in de markt. Het is een mooie nieuwe stap. We hebben er hoge verwachtingen van.”

Onbemande benzinestations

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric.